SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1064. ”The snappers on the local paper”?? –dä va juniorplåtis dä!!

Kodak Tri-X?? –har det spelat någon roll i utvecklingen av modern reportage fotografi?? Generellt?? –nja, men i alla fall för juniorplåtis på Östgöten!!

Kan verkligen en svart-vit film som Tri-X ha spelat en avgörande roll i utvecklingen?? –av reportage fotografi?? Detta kan man ju alltid diskutera?? –och som fyr under brasan kan man använda den här artikeln.

Vad säger du om citatet: ” The urgency of its images made Tri-X the first choice of reportage photographers, from great artists like Cartier-Bresson and McCullin down to the snappers on the local paper.” Det är enda gången en juniorplåts har nämnts I samma mening som H C-B!!

Eftersom jag var “snapper” på Östgöten, en ”sosse” lokaltidning i Linköping, i slutet på femtiotalet så kan jag intyga att Tri-X var filmen som fyllde lådan med film på redaktionen?? Vi soppade i tank med D-76 och plåtade med Rolleiflex och Hasselblad 1000F. Juniorplåtis stod för framkallningen av ”bonnrullarna” från lokalredaktörerna?? –å de var inte alltid så exakt exponerade?? Lindrigt sagt var det för väl att toleransen för felexponering var så god hos Tri-X?? Likafullt var det i det närmaste omöjligt att kopiera filmerna. Nu kan det ha berott på att jag inte var någon väl utbildad kopist.

När man blev utkallad som ”snapper” var det alltid Tri-X man satte i kameran och man överframkallade vid dåligt väder till något man trodde var 800 ASA??

Så här kunde det se ut i tidningen??

Dagstidningar på den här tiden trycktes från plast klichéer?? Därav den hopplösa kvaliteten.

Inlagt 2014-03-28 07:11 | Läst 6219 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för en intressant artikel om Tri-X, det var ju det som man en gång började med. Och tycker nog att den fortfarande är helt OK trots att många påstår att den gamla Tri-X var bättre.
Ler åt bilderna och särskilt den tagen på Folkungavallen i Linköping. Gottfridsberg var ju ett kvartersgäng i Linköping som har fostrat en del bra spelare som sedemera gick till "storebror BK Derby". Härlig tid......
Ha det gott i vårvärmen.
//Rolf
Svar från Bob Bovin 2014-03-28 18:55
Hej Rolf,
Jo nog är det Gotte på Folkungavallen,
Det var Tri-X tider det.
Ha det bra
Bob
Vilken nostalgi i mina öron.
TRI-X och D76 det som jag använt i så många år.
Först ställde jag min film i köket så soppade Jonen den.
Men det kändes skamligt när jag kom ut bland de stora pojkarna att
jag inte själv framkallade filmen.
Tänk att den försvunnit nu så är det väl.
##Gun-Inger som är lite slö i dag.
Ha det gott på er.
Svar från Bob Bovin 2014-03-30 23:04
Hej,
Det är en lyx att ha en som framkallar åt en. Bra ordnat.
Tri-x tror jag finns ännu.
Sätt fart in till nya vecka
Bob