SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#133. Krocka med en Yakuza!! –hugaligen! --hur går dä?? –eller vem håller ordningen??

Min kompis hämtade mig på hotellet och vi klev in i hans bil. Han tittade genom vindrutan och frös till en isstod?? –han startade inte!! Han nickade framåt å sa --en Yakuza!! En bit framför oss stod en stor svart bil och snett bakom, nära, en gammal Nissan!!

En elegant svartklädd man, med kort hår, hög vit krage, stod och talade med en enkelt klädd man som upprepade gånger bockade sig!! –mycket djupt!! -- på japanskt maner. Det var uppenbart bugningar i djup vördnat och respekt!! Den enkle mannen sa ingenting medan den välsituerade manen talade!! Efter någon minut gav den elegante mannen den lille en liten vit lapp?? –klev in i bilen och hans chaufför körde iväg!! Nissan ägaren körde åxå iväg.

 Va va det?? --undrade jag till min vän. Den lille mannen hade kört på den stora svarta bilen!! --sådana bilar exporteras inte från Japan!! –vars ägare var en Yakuza!! Du argumenterar inte med en sådan man!! –du bara bockar och gör som han säger!! –om du inte vill ha problem!! Sa min vän!! Troligtvis behövde inte den lille Nissan ägaren betala eventuella skador?? –bara han visade respekt!! Vilket han gjorde!! Man visar alltid en Yakuza respekt!!

 Yakuza kör aldrig Mercedes. Sendai 1996.

Jag hade hört mycket om Yakuza, men aldrig sett en medlem. De bestämmer över all brottslighet i Japan!! Ja, de har egna skolor!! Ja, i praktiken är det de som ser till att det är ordning och reda på gatorna i Japan!! –inte polisen!! De vill inte ha något bråk så att business störs. Ja de är infiltrerade hela vägen från spel och prostitution på gatan!! --till hela vägen upp i bankväsendet!!

Yakuza basal business. Sendai 1996.

Yakuza organisationen är även internationellt utbredd. Den mest omfattande verksamheten finns i USA, då speciellt på Hawaii. När jag besökte Hawaii första gången 1979 var Honolulu en osäker stad precis som vilken annan storstad som helst, typ Detroit eller Phoenix. Nästa gång vi kom dit 1988 var staden tagen över av Yakuza. Det var lugnt och ordnat överallt och man kunde gå obehindrad i alla stadsdelar, även de som förut var omöjliga att besöka. Det var taxichauffören som förklarade att Yakuza tog över banker och business mycket snabbt. De är ju inte dumma för mer än hälften av all besökare ä ju japaner sedan många år tillbaka! –förklarade han. Det tog oss inte med bomber, utan de köpte upp oss!! –var hans sista ord när vi klev av vid hotellet!! –som nu va japanskt??

Yakuza är i mångt och mycket accepterat i Japan och de lägger sig inte i den lille japanens vanliga liv, som till exempel hos den lille matförsäljaren vid den stora affärsgatan i Sendai.

Sendai 1996.

Inlagt 2011-08-11 07:14 | Läst 2706 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver