SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#143. Är Canon 7 vackrare?? –än Leica M2?? –döm själv??

Faller du i trans över gamla kameror!! –drömmer du om deras kamerakroppar?? –berörs du fysiskt av beröringen av en välformad metallyta?? –designad till formfulländning?? Om så är fallet har du redan hållit en 7a och en M2a i din hand!! –vilken är skönast??

Industridesign är idag billiondollarbusiness!! –en produkt står och faller med formgivningen?? Framstående formgivare är värda guld i de flesta ”consumer business” produkt produktion!! Ibland funderar man på om kameraindustrin är ett undantag?? Det har inte hänt mycket vad gäller design av kameror, bara innehållet har totalförändrats. Lite material har ändrats, mot plast och kompositer, men formen har bara stukats till lite grand!!

Kolla på Leica M9, hur mycket har ändrats där på 60 år?? Leica M2 ser nästan lika dan ut!!  Kan man leva på nostalgi i en industri på 2000-talet?? Ok, Canon 7D är lite annorlunda jämfört med Canon 7 från 60-talet?? Det har gått från kantigt till runt!! –är det så det skall va?? Na –Fujifilm X100 är ju lite åt det kantiga!! –eller är det bara en Leica kopia??

Kan det vara så att efterkrigs formgivarna i Tyskland och Japan var så skickliga att de fann den slutgiltiga formen av en kamera?? Leica M3 var en naturlig följ av Leica I?? --med en rund och behaglig utformning!! --med rätt ”feeling” för händer och position för ögonen?? Leica M2 är ju en naturlig del i tysk stil, likt den i Folka bubblan eller BMW rundheten!! Det är på många sätt en förkrigsdesign.

Lagom tung och väl balanserad med objektiv!!

Japan har tusenårig erfarenhet av design av funktionella byggnader, husgeråd och vapen. De har en beundransvärd kunskap i framställning av olika material, såväl mjuka som hårda. Man bemästrar seghet och styvhet hos järnet i samurajsvärdet!! Kanske valde man därför metall i ridåslutaren i Canon 7?? Arkitektur och hantverk i Nippon karaktäriseras av långt tillbaka av en kombination av rätvinklighet och väl kurvformat utförande!! Ta en lång!! --lugnande stund vid en japansk trädgård!! --med gruskrattad yta!! --och du inser att de bemästrar denna form kombination!!

Jag är därför inte förvånad att Canon 7 har en beundransvärd formgivning med avrundad kantighet!! Fyrtiotalets formgivning i Japan var rustik!! –och den lever kvar här!! Det finns en tyngd över formgivningen hos 7an, som inte finns i Leican. Samtidigt finns det en nobless, som hos samurajens platt-uniform!! Även formen hos samurajhjälmen skymtar på något sätt??

En tusenårig form?

Båda länderna krossades av kriget, båda svälte efter kriget --och i mitten av 50-talet började livet vända och ingenjörskonsten blomstrade!! Det var säkert därför som båda kamerorna bär en känsla av lyx!! –folket behövde detta!! --och den finns i båda kamerorna.

De flesta svenskar är sedan urminnes tider mer påverkade av tysk kultur än japansk, och det är säkert därför som många av oss föredrar formen hos Leica M2?? Men jag måsta säga att jag själv är svag för formgivningen hos 7an.  Kanske är mitt öga kantig?? Men det är, som med det mesta i konstväg, en smaksak. Vilken kamera tycker du är vackrast??

Inlagt 2011-08-20 07:00 | Läst 4230 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du måste ha några glasbitar framför en sensor/film och en låda som är ljustät. Du vill se vad du siktar på och det du håller i händerna får inte vara så otympligt att du inte orkar hålla/bära den. De förutsättningarna ger inte så många olika sätt att designa en kamera. Tro mig, alla tillverkare har mycket sannolikt försökt att bryta mönstret och göra något annorlunda. I bästa fall lyckas de göra detaljer annorlunda. Mätsökare och TLR:er är mina favoriter.
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 09:01
Men det var lådkameror i början! Va int dä bättre?
(;-)

Mvh
Bob
Oj! Brutal lins på den sista bilden. f/0.95!!!
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 09:00
Dä va den vackra kroppen du skulle se på! (;-)

Mvh
Bob
Hej!

M2 är världens näst vackraste kamera efter Leica II - Canon 7 kommer långt, långt ner på den skalan. Vackraste japanska kameran någonsin är mitt tycke Olympus Pen F :-)
Mvh
/Johan E
Olle 2011-08-20 12:20
Det där sista kan jag hålla med om så länge man inte monterade på den anskrämligt fula exponeringsmätaren. Med Olympus Pen FT, som var min första systemkamera, fick man inbyggd strålgångsmätare.
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 18:23
Håller med att Leica II är kalas! Så ren! Dock skall den va svart. Även Pen F är en mycket väl utformad kropp som är lite unik. Dock Canon 7 speglar japanskt temperament efter kriget!
Kul med din kommentar; tack-
Mvh Bob
Alla de här modellerna är ju otroligt vackra, man borde beundra dem enskillt men måste man välja? Jag kanske ändrar mig iallafall...=S. I silver tycker jag att Canon P och 7 är lite vackrare men en svart M-Leica är i mitt tycke en av de vackraste som gjort i det här formatet. Kanske den nya svarta Zeiss mätsökarkameran är den allra vackraste? Svårt det där..=)
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 18:33
Man är lite blind för nya kameror, de behöver smälta in i medvetandet! Håller med att Canon P är smart med tung tjock metall. Jag höll på att köpa en svart på 80-talet i Tokyo. Gissa om jag ångrar att jag inte köpte den!!
Mvh Bob
Tyngd och nobless. Jag föredrar 'grace'. Och då talar jag om de tidiga M-husen. Alltså de riktiga, utan snett returvred :)

Försöker i skrivande stund faktiskt att hitta en M2 som livskamrat åt min M3.

Ha det gott!

Johan

Ps. Ursäkta "annonsen" ;) Ds.
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 18:35
Annonsera på så länge det är i nobelt syfte!
Mvh
Bob
butreion 2011-08-20 18:51
Ah, det var nog ingen som förstod det ändå; jag är så försynt :)
Jag har ju precis köpt en Canon 7, fast den första versionen utan blixtsko. Jag tycker den är väldigt snygg. Framförallt ovansidan med sin tidsratt och den tidstypiska exponeringsmätaren. Många kollar på kameran när jag går med den på stan. Kanske lite för mycket för att det ska vara riktigt bra när man ägnar sig åt gatufoto! ;-)

Jag tycker Canon 7 är en ruskigt bra kamera som man dessutom kan få betydligt billigare än Leica. Och så har den som sagt ljusmätare vilket jag uppskattar. Men ärligt talat - Leican är snyggare. Även om Canon 7 är en skönhet den också! :-)

Förresten - jag minns inte riktigt hur stor M2 är jämfört med Canon 7. Men ibland känns min Canon 7 på gränsen i formatet. Den hade kunnat vara lite mindre.
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 18:36
Canon 7 är lite högre! Lika bred och tjock. Jag förstår att en 7a väcker uppseende. Man ser dom inte varje dag.
Jag glor på alla kameror!
Mvh
Bob
design + eftertanke = härligt

tänker ofta på de enkla formerna i nikon f http://www.flickr.com/photos/penzes/6800175874/
Svar från Bob Bovin 2012-11-09 10:42
Hej,
Det är viktigt tt man trivs med formen. Nikon gjorde några fina kameror på den tiden.
Ha det bra
Bob