SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#149. Var ä isen?? Här!! Vid 82° N!!

Var tog den vägen?? – isen!! Maten (=sälar) måste ju serveras på tallrik (=is)!! Vi kan ju inte äta i vattnet!! Vi vill ha isen nära land!! --där vi kan föda upp våra gulliga ungar!! Nu har ni sett till att den är arton mil norr ut!!  --för långt från Svalbard!!

Isbjörn letar säl i isen vid 82° N. Canon 550D, EF100-400 @100, 1/500 @f/9, ISO 400

Aldrig har det varit så mycket skvalpigt vatten kring Svalbard!! Vindarna tar fart i havsytan och vågorna blir höga även norr om Svalbard!! --där det annars är lugna vatten, --i isen. Golfströmmen värmer isen underifrån!! --och solen uppifrån!! --och vindarna driver den allt tunnare isen norrut. Aldrig har den varit så lite is!! --här uppe, som i början av september 2011. Kolla den här iskartan!! --som visar Svalbard och Grönland med grå färg. Inte mycke is kvar??!

När vi kommer upp till isen, i vårt lilla skepp M/S Origo, har kaptenen aldrig varit så långt norrut!! Han va mycket försiktig här uppe!! --han vågade bara gå längs 22° O!! --där någon provkört före oss!! Vi puffade oss in i den tunna isen vid 82° N!! --och började leta efter isbjörnar.

Där stod hon och hennes kompisar och letade efter säl. Här uppe var det enda chansen å hitta mat!! ---serverad på is. Å inte kunde man ta med ungarna hit upp!! Simma arton mil?? --när man är 6 månader gammal?? –är du tokig?? De isbjörnar vi såg var inte utsvultet magra?? --men de var nyfikna!! En stor plåtburk full med fula!! --vita däggdjur!! Troligen luktandes gott?? --och vårt avfall luktade extra intressant!! –Ska vi ta oss en smakbit??

Inlagt 2011-09-26 07:33 | Läst 11864 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jadu....det är inte utan att man längtar tillbaka....Vi var där i Mars, och då var ju båtresa utesluten. Hade ursprunligen tänkt oss att åka tillbaka i skiftet augusti/september, men saker och ting kom emellan.
Det skulle vara spännande att ta denna båttur, då det ju är större chans att få se dessa mäktiga djur!

/maria
Svar från Bob Bovin 2011-09-26 09:32
Jag tycker du skall åka tillbaka på sommaren. Men åk inte för sent. Jag skulle föreslå månadsskiftet juli-augusti. Då kan isen va kvar på norrsidan och alla fåglar är kvar. Även en del blommor är fina fortfarande.

Tack och lycka till
Bob
När jag var där 2006 så var även vi tvungna att gå så långt norrut för att hitta is. Då så Per som är kapten på M/S Stockholm samma sak, att han inte hade varit så långt norrut. När jag var där 2008 var det igen så mycket is så vi inte ens kom till 80:e breddgraden utan fastnade i isen mycket mer söderut. Verkar som det varierar mellan åren. Antar att rekomenderationerna om när man ska åka också varierar genom åren. Första gången var jag där i månadsskifter aug/sep och hade en fantastisk resa med mängder av isbjörn och underbart väder.
Svar från Bob Bovin 2011-09-26 11:39
Helt säkert varierar det mellan åren och årstiden. En avgörande faktor är vinden under en längre period. Det hade varit sydvästlig vind en period efter mitten på augusti. När vi var där.
Förra året vid samma period kom vi inte fram till Sjuöarna ens, på grund av drivisen. Trots att vi hade Kapten Per som skipper.
Kapten Per är ju den mest erfarna navigatören i dessa vatten och hans båt var några kilometer väster om oss medan vi var där uppe i isen. Han drog sedan rakt till björnen på Kalle dussin ön.
Året 2007 var vi med Kapten Per i nordost och då hade vi gott om is nära land och hade en fantastisk period bland många isbjörnar i olika situationer.
Tack för att du kommenterar!
Mvh
Bob