SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1875. Vart tog de vägen?? –berguvens ungar??

Seniorplåtis skulle testa 2400 mm gluggen i fält?? –och plåta berguvens ungar i Hardeberga stenbrott?? Boet ligger på en berghylla 300 meter från observationsplatsen.

Med blotta ögat ser man inte boet?? –och med en vanlig kikare kan man ana något som kan rör på sig?? Med en bra tubkikare kan man se att det är berguvar på hyllan. Boet är bebott sedan många år med ett berguv par som ofta har två-tre ungar. Platsen är offentlig och beskriven av Skånes Ornitologisk förening.

Om man kommer till observationsplatsen på eftermiddagen så ligger boet i solskugga. Det är då extremt svårt att ställa fokus med den 2400 mm långa gluggen som seniorplåtis beskrev i en tidigare blogg. Det var dock möjligt att se att det var 3 ungar i boet. Två nästan fullvuxna och en lite mindre.

Tre berguvsungar i Hardeberga stenbrott anno 2016-06-06

Eftersom det är mycket dålig kontrast i skuggan på bergsklippan så gjorde vi ett nytt besök tre dagar senare. Vi var på plats strax efter 9 och det var nu möjligt att ta en bild med ”högupplösning”, med antalet pixlar som 10368x7776.   Bilden här nedan är sedan samplad ned till en lång kant av 2048 pix i LR 6.Den är sedan skärpt i Silver Efex 2.

Det märklaga var att berguvens ungar inte fanns kvar. Kan de ha flugit ur boet redan?? Kan den lite mindre rackarn verkligen flyga redan?? Seniorplåtis tycker att det ser ut som om det har skett ett ras vid boet?? Kan det vara så illa??

Berguvarnas bohylla anno den 2016-06-09

Jag tycker det ser underligt ut?? –med stenblock på hyllan. Jämför de två bilderna.

Det är mycket svårt att använda den långa brännvidden av 2400 mm. Det dammar en hel del i det aktiva stenbrottet. Man bryter pre-kambrisk kvartssandsten, som är mer än 600 miljoner år gammal. Det bullrar också en hel del från stenkrossarna. Damm och buller påverkar bildkvaliteten.

Vi återkommer med ytterligare en blogg där vi använt detta udda objektiv.

Inlagt 2016-06-15 07:25 | Läst 2717 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det ser tyvärr ut som att det är stenar och annat material som försvunnit på den andra bilden. Tragiskt om ungarna inte klarade sej. Jag kan förstå att den brännvidden inte är helt lätt att hantera.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2016-06-15 15:03
Hej,
Jag vet inte vad som har hänt. Hoppas de hoppat iväg.
Det är en mycket opraktisk brännvidd.
Ha det bra
Bob
Det går att ana något tragiskt. Det verkar som om raset var just bredvid boet, och inte i det. Så var är ungarna?
Svar från Bob Bovin 2016-06-15 15:04
Hej,
Kanske de var stora nog att ge sig iväg. Hoppas så.
Ha det bra
Bob
Hmm.. Jag ser ingen skillnad på stenarna mellan bild 1 och bild 2.. Jag ser nog alla stenarna, fast dom är helt annorlunda belysta så klart, därför ser det ut som något har hänt.. men jag tror inte det! Fast uvarna är ju borta så är det..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2016-06-15 15:05
Hej,
Ja just då var de väck. Vi får hoppas på det bästa. Det är ju ovanliga krabater

Ha det bra
Bob
Sorgligt om de strukit med, får hoppas på att de tagit sin tillflykt till någon säkrare plats.