SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1574. Svårigheten att fånga ett stjärnfall?? –i Perseiderna?? –på bild??

Statistiskt sett skall en per minut dyka upp ?? –synlig under ungefär en sekund?? –på en 180 grader sfärisk yta?? Å dit har du sannolikt inte riktat din kamera??

Det faller sig naturligt att det är svårt att få syn på ett stjärnfall?? –som är en brinnande partikel, vilken ligger i ett bälte, Perseiderna, av stoft, som lossnat från en meteor, Swift-Tuttle. Jorden passerar genom Perseiderna varje år?? –med högst sannolikhet för stjärnfall kring den 14 augusti?? Helst då sent på natten??

Seniorplåtis ryckte ut två nätter med två kameror?? –Olympus OM-D E-M5 och Panasonic GH2. Brännvidder som motsvarade 24mm och 28 mm för fullformat?? –med två timmar varje natt.

Jag såg med säkerhet tre stjärnfall med egna ögon?? Ett var fantastiskt, rakt genom Karlavagnen, men där var ingen kamera riktad!! Jag såg ett till utan att kameran var där, den fösta natten.

Jag trodde först att det skulle vara bra med långa exponeringstider?? –men det var nog inte hela sanningen. Med över en minuts exponering så tar det nästan en minut att ladda ned bilden på minneskortet?? Sätter man ned tiden till 6 sekunder, bländare 2 och ISO 3200?? –så kan man tycka av på nytt omedelbart?? --hela tiden??

Av de stjärnfall jag såg med egna ögon?? –fastande ett på bild?? När man går genom de 100-tals exponeringarna?? –så ser man många raka streck?? –som skulle kunna vara stjärnfall?? De flesta syns på flera bilder efter varandra?? –och de är flygplan eller satelliter?? Det finns mer än 2000 aktiva satelliter upp där??

Här är bilden på det brinnande stoftet från meteoren?? –8 mil upp i rymden??

Två anda stjärnfall hittade jag hemma vid datorn??

Så det var mycket svårare än jag trodde?? Men det är det ju nästan alltid när man skall plåta något i naturen??

Inlagt 2015-08-20 07:42 | Läst 5621 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Spännande
Bra fångat
Ha go dag på er
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2015-08-20 09:34
Hej,
Är du vaken redan?
Ha en skön dag med Jonen
Bob och Ninni
Hej Bob, tror dom den natten är ganska vanliga faktiskt, men många mkt svagare än man tror. Dom flesta har man inte en chans att se med blotta ögat men väl på en bild. Jag tog kanske ett 60-tal bilder slumpvis med vidvinkel,, dom flesta på 4 s på kvällen den 12:e och fick synliga stjärnfall på kanske tio av bilderna . Tittar du på bilden jag hade på min blogg inlagd den 13:e 11:54 så ser man först bara ett tydligt stjärnfall, men i förstoring ser åtminstone jag tre svaga till, det är alltså fyra stjärnfall på en exponering = 4 sek.
Ser fö tt du har två stjärnfall på din andra bild.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2015-08-20 14:23
Hej,
Antalet är svårt att veta. Det säges vara en per timma, men man kan väl ha tur med flera. Det lär var fler på sena natten.
Jo det kan va två på den bilden.
Det var bara den på första bilden jag såg med egna ögon den natten.
Ha det bra
Bob
Bra jobbat Bob! =)
Svar från Bob Bovin 2015-08-21 20:40
Hej,
Det här var riktigt svårt. Om man skall få med natur, utan dubbelexpo, så får man ha skicklighet och tålamod.
Ha en skön helg
Bob och Ninni