SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2137. Old style Monument Valley?? –med 24x35 inch stora järnplåtar??

Det är underbart att gamla metoder inom fotografi?? –lever vidare i den digitaliserade  nutida världen?? Mer än 150 år gamla metoder används aktivt av några fotografer för landskap och porträtt, än idag.

Några metoder var så kallade våtmetoder, då emulsionen var fuktig under exponeringen. Under en tid på 1800-talets slut var Tinotyp populär?? –då den utfördes på polerade järnplåtar, som var förtennade, och gav en bra kontrast. En fotograf i USA, Ian Ruther, använder den här metoden fortfarande. Du kan se en fin bild från Monument Valley här.

Det var en rälig metod eftersom man fixerade bilden i en lösning av kaliumcyanid. Den lösningen är extremt gift, om man inte vet hur man hanterar den.

Monument Valley är en plats i Arizona väl värd att besöka, om man vill plåta i färg. Den röda sandstenen är spektakulär och bergsplatåerna underbart skulpterade. Det är mera ovanligt att se bilder i svart-vitt, som i Ian Ruthers bild.

Seniorplåtis kom att tänka på att i slutet av sjuttiotalet var han där med assistent Ninni och barnen. Leica M2:an  var laddad med Kodak. Här kommer några nyskannade bilder:

Monument Valley anno 1978

Den sista bilden är tagen nära den plats Ian Ruther plåtade vid.

Inlagt 2017-04-10 07:14 | Läst 3149 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Toppklass Bob!
Svar från Bob Bovin 2017-04-11 07:36
Hej,
Tack, det värmer.
Ha det bra
Bob