SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2313. Det är något visst med vulkaner?? –som Vesuvius??

Mänsklighetens enda kontakt med underjorden?? –är med vulkanernas utbrott?? Gaser och magma som sprutar ut på jordytan vid ett vulkanutbrott är mycket viktig att studera för geologerna??

Det finns dock en ytterligare aspekt på att besöka vulkaner?? –nämligen att skapa respekt för de naturliga krafterna hos vulkanen vi lever med?? Vulkaner kan vara små eller stora?? –och de största kan faktiskt utplåna en civilisation??

På många plaster på jorden lever många människor nära eller på vulkaner. Miljonstaden Neapel vilar i stort på Vesuvius sluttningar. Detta är inte ofarligt?? –livet i staden Pompeji, i dess närhet, släcktes totalt år 79. Detta kan hända på nytt?? --eftersom Vesuvius rör ned till magmakammaren går genom kalkbergarter.

Gör en turistresa till Neapel och käka riktig pizza?? –åk sedan upp till kraterkanten på vulkanen och se hur det ryker där nere i kraterkanten. Du kan ju hoppas på att det inte blir ett utbrott?? --som det senaste 1944. För då är det kört?? –spännande, va?? Du inser kanske att du är just en liten obetydlig varelse?? –i universum?? Det var så seniorplåtis och assistent Ninni kände när det satt på kanten 1969??

Bob och Ninni uppe på Vesuvius

Om man besöker Pompeji så inser man att även på till synes säkert avstånd från vulkanen så kan det va kört vid ett utbrott?? Så var det år 79!!

Ninni i Pompeji 1969 med Vesuvius i bakgrunden

Inlagt 2017-10-03 07:22 | Läst 3269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Häftig bild med kratern framför fötterna på Ninni. 1983 Var jag och min hustru Lena på Sicilien och var uppe på Etna som nyligen hade haft ett utbrott och det var en häftig upplevelse att stå framför kraterkanten, här en länk till https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/153297/1277239.htm
Ha det gott/Stig
Svar från Bob Bovin 2017-10-03 15:31
Hej,
Det var en häftig bild från kraterkanten. Vi har också stått på den kanten och imponerats av storleken.
Ha det bra
Bob
Fina bilder utan digitalkamera! :)
Vad gäller vulkaner, så tror jag man fick sig en liten tankeställare efter Mount Saint Helen!
Så man bör nog flytta Neapel en bit! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2017-10-03 15:34
Hej Bengt,
Jag har varit uppe vid Helen, där stod inte ett träd upp inom miltals avstånd. Så kan det bli på Vesuvius.
Klapp till Roffe
Bob