SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2494. Seniorplåtis på invigning?? –vilka elever??

Det går bra för landet utom sig?? –säger regeringen?? Tack vare dagens hårt arbetande ungdomar?? –verksamma i industri och forskning?? Jag har träffat några av dem på en invigning.

Vid Lunds universitet invigdes i dagarna ett världsunikt elektronmikroskop för studier av nanometer små halvledarstavar?? Elektronmikroskopet, det är en extremt dyr kamera,  kan direkt visa hur atom efter atom adderas till kristallytan när gaser av olika slag och koncentrationen ledes in till provhållaren.

Världsunikt elektronmikroskop, Hitachi 3300 ETEM, invigt vid Lunds universitet

Mikroskopet är en del av Nationellt Centrum för Högupplösande Elektronmikroskopi (nCHHREM) vid Lunds universitet. Seniorplåtis hade förmånen att vara med och starta detta centrum på 70-talet och den första doktorn som disputerade där, Professor Reine Wallenberg, är idag chef. Han driver verksamheten tillsammans med universitetets yngsta kvinnliga professor Kimberly Dick Thelander.

Till invigningssymposiet var landets toppforskare inbjudna och den världsledande nanoforskaren, Hon. Dr. Frances M. Ross, vid IBM, Yorkstown Hights i USA.

Även seniorplåtis var inbjuden till invigningen och det var så trevligt att träffa alla de ungdomar som disputerat med resultat från våra mikroskop. Här är några av dem:

Seniorplåtis med några av våra teknologie doktorer som disputerat vid avdelningen, från vänster Björn, Daniel, Pernilla, Magnus, Olle och seniorplåtis. Damen med kaffet i handen till vänster är Professor Frances Ross

Tre doktorer som arbetat med mikroskopen vid nCHREM är idag professorer, Olle, Reine och Vivecka Alfredsson, vid LU.

Det här är en sådan dag då man tror på landets framtid.

Inlagt 2018-04-20 07:43 | Läst 3329 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snacka om makro! Kul för dig att få vara med och ta del av det senaste inom det här området.
Hej,
Jo, det är säkert supersupermakro. Jag är glad att det var mitt yrke för 40 år.
Nu är det kul att se alla ungdomar från 20-60 som jobbar med det.
Ha det gott
Bob
Det där är ett räligt mikroskop! Tror Lennart Nilsson skulle känt sig hemma i den miljön/ Leif M
Svar från Bob Bovin 2018-04-20 14:19
Hej,
Lennart Nilsson var en utmärkt fotograf, och hans bilder togs med ett så kallat skanning elektron mikroskop. Ett sådant mikroskop ger bilder av den yttre formen hos små föremål.
Så han hade nog inte känt sig helt hemma med ett mikroskop av den här typen som ger bilder även äv den interna atomstrukturen hos de små kristallerna. Det här kallas transmissions elektronmikroskop eftersom elektronstrålen passerar genom kristallen och ger bilder av atomernas platser. Det har med andra ord mycket högre upplösning, som om du skulle se en stol på månen med din kamera.
Ha det gott
Bob
Rhodos 2018-04-20 16:29
Man lär så länge man lever! Ha det!