SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1746. Ge ut en bok?? –enkelt?? –å billigt??

Bilderboken är ett viktigt medium för att förmedla dina bilder till en bredare publik. Det är också en viktig möjlighet för att spara bra bilder för framtiden??

Börja med att starta ett eget förlag, –du behöver inte starta ett bolag, även om det delvis underlättar. Kontakta vårt Kungliga bibliotek på nätet och leta reda på enheten som tilldelar ISBN nummer: http://www.kb.se/isbn-centralen.

Du får då en serie av 10 nummer från KB.

Nu gäller det att hitta en distributör och tryckare. Det finns hur många som helst, –men alla kostar pengar!! De flesta är inte intresserade av att ta hand om din bok?? –för de vill sälja massor av böcker!! Men du kan ha tur och hitta en bra om du lägger ner lite tid. Det finns en populär fotobok distributör och tryckare: http://www.blurb.com/

Personligen tycker jag att de böckerna har mycket hög standard, men de är dyra. Seniorplåtis vill ha hyfsad standard till låg kostnad!!

Seniorplåtis har testat flera alternativ under de senaste åren?? –då jag förlagt 10 böcker som är tryckta eller e-böcker. Jag har kommit fram till att för tryckta böcker så är:

 https://www.createspace.com/

som det billigaste alternativet. Det är ett dotterbolag till amazon.com?? –som ju är världen största bokdistributör.

Det finns noggranna instruktioner på createspace.com om hur du skall leverera din pdf-fil av bilderboken. Det är inte svårt att förstå, om du hajar engelska något så när. Du kan ta pdf-filen direkt från Lightroom 5 eller 6. I min senaste bok gjorde jag det och det fungerade bra??

Boken ”London 1967 A Photo Esaay” ISBN 978-91-97800594

Det utmärkta är att amazon.com håller i hela distributionen av boken åt dig. De trycker också boken i den världsdel som kunden beställer boken i. Du bestämmer vad boken skall kosta, från ett minimum pris som amazon sätter. Däri ligger också deras kostnader. Ett bra exempel är min senaste bok. Den kostar $20 när amazon säljer den och jag får ungefär $2. All bokföring och överföring av din vinst gör de till ditt konto. Du kan ju naturligtvis välja att sälja till ett högra pris och därmed få en större vinst om du räknar med att leva på din succébok.

Observera att du själv köper boken från amazon till ett lägre pris?? –i mitt fall med den här boken $6.87!! Så böckerna till dina kompisar blir prismässigt ganska ok??

Som förläggare av din bok måste du leverera pliktexemplar till universitetsbiblioteken i Sverige. De är 7 stycken och KB ger dig adressen. Fördelen är att din bok blir arkiverad säkert så länge vår civilisation existerar??

Hur blir då trycket av din bok från amazon?? –jag tycker den är numera helt ok. Svärtan är bra och min erfarenhet är att bilden blir något mörkare i tryck. Så gör pdf-filen ungefär 10% ljusare än du tänkt. Du köper dock hem ett ”proof” av boken innan den går till distribution på amazon.

Inlagt 2016-02-07 07:56 | Läst 2762 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
London 1967! Vilken stad, vilken tid! Sommaren 1967 gled jag i sakta mak med min Triumph TR 4 i British Racing Green utefter Regent Street med en tjusig blond svensk tjej i passagerarstolen och två sittandes på kanten där bak. Ett minne för livet för både mig och min fru som dock aldrig låter sig imponeras.

Köper boken, kolla din gästbok.

Intressant det där med att trycka eget.

Försökte hitta vad det skulle kosta mig på createspace men lyckades inte. Jag föreställer mig att boken trycks on demand. Ponera att jag behöver 5 egna ex och 7 till KB och att fler förhoppningsvis säljs efter hand. Vad blir min kostnad vid starten?

Var hittar man de kostnadsuppgifterna? eller kan du berätta vad din bok kostade att få fram?

Och hur hanteras moms? Får man betalt i Sverige är det inga större problem men annars blir det jobbigare att deklarera.
Svar från Bob Bovin 2016-02-07 13:06
Hej,
Det är snart femtio år tillbaka i tiden, en helt annan tid. Det var swing i luften.
Du tar upp kostnader. Plikt + 4 ex + dyraste transport kostade 111 dollar. Om du köper ett proof ex kostar det 7 dollar + tranport. Du kan välja att kolla en pdf på nätet och då kostar proof inget. Så det är inga kostnader mer än dina pliktex i Sverige. Om böckerna trycks i Europa har du inga problem med moms. Amazon levererar din vinst till det bankkonto du anger. Om du har ett bolag (vi har ett Hb) så får du hantera moms som vanligt. Amazon i UK hanterar utbetalningen till ditt konto.Ditt bolag i Sverige får ju hantera deklarationen av moms och kostnader och vinster.
Lycka till
Bob
Hej Bob. Det är inte för att jag har någon ambition att publicera böcker. Men jag har haft samma upplevelse med mörka bilder.
När jag skickar veteranbils bilder bil till två biltidningar som jag levererar till. Jag gör dem med avsikt lite ljusare.
Med foto hälsning från Erik / DK
PS: De är mycket inbjudande dessa semlor :-)
Svar från Bob Bovin 2016-02-07 14:02
Hej Erik,
Huvudproblemet är att man inte har full koll på kalibrering av skärmen kontra tryckarens skärm.
Det är assistent Ninni som har bakat semlorna. Hon vet hur man gör riktigt goda semlor.
Ha det bra
Bob
Erik Madsen 2016-02-07 14:39
Det är vist också något med CMYK-profilar vid tryckaren contra mina sRGB filar - han har sagt.
//Erik//
Intressant det här måste läsa igen i morgon
för jag är lite trött i huvudet nu.
Har precis varit på resa längs med Nilen med Jonen.
Hur kan jag köpa denna boken.
Semlorna mums.
Ha det nu skönt i morgon ni båda
för våren är på väg.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2016-02-07 22:52
Hej,
Du köpa den på bokus.com. Sök på mitt namn. Eller så köper du den på amazon.uk.co.
Ja idag var det vår, blommor överallt i Lund.
Sov gott
Bob och Ninni
Gun-Inger Arvidsson 2016-02-08 22:20
Kan jag inte köpa den så jag kan ge bort den till dottern som älskar England.
En E-bok som jag laddar ner är för mig intressant för då kan jag se alla dina bilder där
om jag fattat det rätt.
Jag har aldrig laddat ner någon bok ännu ...skall jag skämmas för det...
Jag tillhör dem som gärna lyssnar på böcker då jag har så mycket oro
i mig så jag får myror i brallan när jag sitter ner för länge...trodde det skulle gå över
med åldern...men njet ..njet.
Fint arbete du och Ninni gjort ..så många böcker där var.
Jag har enbart sett Berlin innan.
Brukar du annonsera någonstans.
Jag har aldrig haft råd till det.
Mysiga ni är du och Ninni
Gun-Inger
men det visst jag redan...
Hej!
Nu har jag kollat in createspace lite grann men ärligt talat är jag lite besviken på att de knappt har något papper att välja på. Bestruket papper verkar de ju inte alls ha. Förstår jag rätt att du har gjort din bok på obestruket 70 gramms papper, typ samma papper som skönlitteratur är tryckt på? Hur nöjd är du med kvalitén, jämfört med Blurb (som är alldeles för dyrt, jag håller med...)?
Svar från Bob Bovin 2016-05-01 16:42
Hej,
Du har rätt, pappret är den svaga punkten här, men med tanken på kostnad och distribution så är det prisvärt. Pappret är ok för mina behov. Jag söker inte utställningskvalitet, utan bildens innehåll är det viktiga. Många bra böcker på femtiotalet trycktes på obestruket papper.
Blurb har bättre tryck, men är dyra och tar inte hand om distributionen world wide.
Ha det bra
Bob
Det var tråkigt. Nä, då faller det för mig. Men vem vet, de kanske kommer på att det vore klokt att erbjuda bestruket också.