SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1797. Mäta bör man??

Grunden för allt är att vi mäter?? –inga förändringar kan ske utan att vi vet vad vi har?? Det verkar som om vi ständigt måste mäta om?? –har vi mätt fel tidigare??

Kan inte gamla data va bra nog?? –uppenbarligen inte?? Om man hör hur det gick till en gång i tiden??

Sverige har en av världens bästa kartor över hur berggrunden ser ut i vårt land?? Få länder är så väl karterade som Sverige?? Berggrundskartan kan vi tacka Sveriges geologiska undersökning för. Redan på 1800-talet började stadsgeologerna kartera vårt avlånga land?? Då skedde det per häst och vagn. Med kusk och geologassistent på vagnen?? Plus förplägnad på vagnen. Det dracks nog en och annan öl i sommarvärmen??

Stadsgeologen skickade då assistenten i markerna och om han hittade en öppen häll slog han loss en 15x15 cm stort block?? Blocket studerades av stadsgeologen på vagnen och bergarten bestämdes av honom?? Testblocket märktes och arkiverades i släpkärran?? Bergarten markerades på kartan och eventuell tektonisk stupriktning markerades för fyndet.

På kvällen åt man en fin middag på stadshotellet?? –och en och annan nubbe slank nog ned till maten. För att inte tala om några groggar i baren.

Den här gubben bor nog inte på stadshotellet??

Lund anno 2016-03-17

Inlagt 2016-03-29 07:53 | Läst 4411 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sverige är extremt väl karterat ur ett historiskt perspektiv. De kamereala kartmaterialet som omfattar ägoförhållanden och arrondering på bynivå går tillbaka till tidigt 1600-tal.
Om man skall beskatta människorna effektivt, så måste man veta var dom bor och vad dom äger. Det såg man till att ta reda på - och därför har vi världens kanske äldsta kartmaterial på detaljnivå över ganska stora områden. Vi hamnade tidigt i myndigheternas våld här i landet
Svar från Bob Bovin 2016-03-29 18:56
Hej,
Du har rätt i att vi varit väl framme i alla typer av kartor. Det kanske kan ge en viss frihet också att kunna förstå och hitta.
Ha det bra
Bob
Gäller läsa all text så jag inte tror det var du och Ninni som tog en sådan god middag med mycket att dricka till.
Den notan ville jag inte betala.
Så till Lantmäteriverket som det hette en tid.
Detta med kartor är så intressant får jag tag i en sådan kan jag kika länge länge på den.
Jonen har ritat kartor här i Göinge till orienterarna.
Var säkert mycket härligt kunna göra det.
Min svärmor hade kartor från 1600 talet på sin gård.
Nu är de hos Jonens syster men jag skulle vilja låna dessa.
Intressant blogg nu lärde jag något i dag också
Ha gosig kväll på Ninni och dig ..
skönt efter regnet här
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2016-03-29 19:03
Hej,
Kartor är mycket intressanta och kan vara till stor hjälp. Jag tycker om att memorera en karta och sedan försöka hitta i en ny miljö. Jag hittar faktiskt i Tokyo.
Hoppas det blir fint väder hos er
Bob och Ninni