SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2786. Mjukt avtryck vill vi alla ha??

Avtryckaren skall va mjuk, hård, distinkt halvvägs mellanfunktion?? –ja varje fotograf har sina preferenser?? Seniorplåtis vill ha en mjuk anstiftan och snabb exekvering??

Den gamla Leican, Standard svart från 1932, har ganska ”rasslig” avtryckare?? –och trycker man av en med luddig vante så kan slutaren hindras i sitt förlopp?? Helknas då det finns roterande delar i avtryckarens närhet??

Detta upptäckte amerikanarna och Leitz i New York började tillverka en fjädrad avtryckare kallad ”Leica soft release SOREI (New York)”. När de började tillverkas är oklart för seniorplåtis, men troligen i slutet av 30-talet för SOREI passar bara i Leica I, II och III.

Soft release SOREI monterad på Leica Standard

Det är nästan omöjligt att köpa SOREI på nätet?? –seniorplåtis hittade en, säger en, i USA hos keh.com?? Den lilla avtryckaren va inte billig, 1000 spänn, trots att den bara består av fyra delar. Inuti skalet av krompläterad mässing finns en dubbelgängad del som håller en fjäder på plats under avtryckarknappen.

Allt fungerar perfekt?? –avtrycket är mjukt men distingt och avtryckare kommer upp i ett högre läge. Vilket är mycket bra. För fotoflanören, som trycker av med tummen, är det perfekt!

Inlagt 2019-02-20 07:40 | Läst 2041 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En fröjd för öga och tumme! / Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2019-02-20 09:59
Hej Jan Eric,
Tack för trevlig fika med snack.
Hälsa
Bob
De e viktiga grejer det här! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-02-20 10:00
Hej,
Det här är viktiga grejer. Man måste kunna trycka av för att få en bild.
Klapp
Bob
Benganbus 2019-02-20 10:16
Å så e den snygg också! Med en intressant historia!
/B