SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2885. Flanören med en veteran kamera?? –Hektor + Leica II

Vi kan bara gissa hur det var att vandra runt med en kamera på magen 1935?? –mitt under depressionen i Europa?? Få hade råd att köpa en Leica II med ett vidvinkelobjektiv??

Kanske gick en Leicaägare inte runt på gatorna över huvud taget?? –kanske plåtade han familjen i bersån med kaffe å sju kakor på bordet??

Idag kan vi bara skaffa exakt samma kamera Leica II med Hektor 2,8cm 1:6,3!! Men vi kan inte hitta en tidsenlig gata i den akademiska bondbyn i syd!!

Hektor 2.8cm 1:6.3 @ Leica II

Men det går utmärkt att plåta gatufoto med den kameran:

Hektor 2.8cm 1:6.3 @ Leica II i Lund anno 2019-05-16

Inlagt 2019-05-30 07:07 | Läst 4156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Spännande kamera. Skulle gärna vilja äga en. Tycker att bild nr. 3 drar mycket åt det gröna. Vad använder du för film? Den s/v tycker jag är mycket bra, liksom nr. 4/ NE
Svar från Bob Bovin 2019-05-30 11:49
Hej,
Det finns ofta kameror på ebay.com. Här är det Kodak Portra 800. Den är lite för grön och det är mitt fel. Det går att justera i LR.
Ha det väl
Bob
Hej Bob, det är en bra reflektion Du gör betr Leica II och depressionen. Vem ägde en sådan i Tyskland då? Troligen bara proffsfotografer och rika människor, men kanske även några lantbrukare som kunde sälja mat mot äkta mattor, piano och kanske en Leica II. Pengar i form av sedlarna och mynt hade ju nästan förlorat sin funktion! Kul att Du har en sådan och de svartvita bilderna är utmärkta särskild när man tänker på hur gammal kameran är. Tillbaka till rötterna!
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2019-05-30 13:43
Hej,
Tack för din informativa kommentar. Jag har nog svårt att förstå hur svårt det var vid den här tiden. Det sägs att Sverige var delvis förskonad av depressionen. Först under kriget blev det knapert, enligt vad min mor sa. Det var säkert mycket värre före det första världskriget i vårt land. Då lär svälten varit nära.
Under det så kallade glada 20-talets mitt började ju Leica kamerorna säljas efter Leipziger mässan.
Ha det väl
Bob
Wolfgang 2019-05-30 15:43
Bob, mina föräldrar och min mormor har varit med under inflationen/depressionen. Pengarna förlorade helt enkelt sitt värde medan man tittade på dem, varför lönen fick utbetalas varje dag och medan man stod i de långa matköarna och när man äntligen var framme vid disken, så räckte dagslönen inte till för att handla ett bröd. Av den anledningen har man efter 2:a världskriget vara noga med att ha låg inflation, vilket även gjorde att D-Mark blev en så pass stark valuta. I Sverige var man mindre noga med att hålla inflationen nere, vilket resulterade i fastighets- och bankkrisen i början av 90-talet.
Bra det här! Återanvändning! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2019-05-30 14:18
Hej,
Det gillar ju inte industrin.
Klapp
Bob
Ser bra ut Bob. Men fixa grönsticket.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2019-06-02 07:56
Hej,
Du har rätt. Det är svårare att fixa rätt färg från negativ färgfilm. Det är lättare med svartvitt.
Ha det väl
Bob