SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2921. Hon är en räv och superstark??

Det skall vara hona till detta?? Hon gick över berg och isvidder i Arktis?? –442 mil på 76 dagar!! Vissa dagar över isen gick hon oavbrutet tolv till femton mil i sträck??

Hur gammal var hon?? –mindre än ett år?? Det kallar jag en varelse extra ordinär?? –en riktigt ovanlig räv:

Här finns det styrka och mod. En polar räv på Svalbard.

Forskarna i norskt polar institut hade satt en sattelitsändare på henne när hon var nyfödd?? –å de kunde inte tro sina ögon när hon började vandra från norra Svalbard, över nordpolsisarna, mot Grönlandsisen. De trodde att hon blivit skjuten och att sändare åkte vidare på båt?? Men båtar kan ju inte köra rakt upp på Grönlandsisen som delvis går över land!! Nej, den lilla räven vandrade hela vägen mot väster över till norra Kanada och stannade först på Ellesmere ön i Nunavut. Där fann hon sitt revir med lämlar som huvudföda. Hon bytte därmed ekosystem.

Hon startade den 1 mars 2018 på Svalbard och vandrade i 76 dagar till den 1 juli. Det blir en totalsträcka av 441 mil. Hon gick i genomsnitt 46 km om dagen!! Forskarna tror att det är den längsta dokumenterade vandringen en ung polar räv gjort?? Rävhonans långa polarvandring har också uppmärksammats i världspressen, som i The Guardian.

Polar räv på vandring i Svalbard

Inlagt 2019-07-05 07:28 | Läst 4770 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Verkligheten kan ibland vara mer fantastisk än dikten! Otroligt! Det är bara å bocka sig, och tänka på den här lilla hårdingen här när man själv e ute nå'n halvtimme i litet snöglopp! ;) /B
Svar från Bob Bovin 2019-07-05 09:13
Hej,
Ja, man blir riktigt tårögd när man läser om det.
Som gammal lärare kommer man att tänka på att unga tjejer kämpar bättre de första åren i skolan.
Klapp
Bob
Vilken tuffing! Den här nyheten har jag missat helt! Fina bilder på polarräven. Jag har bara fått se dem på håll.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2019-07-08 16:18
Hej,
Tackar.
Det är en tuff tjej. Det finns många jag beundrar.
Ha det väl
Bob