** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3224. Finns det några nyheter i foto branschen idag??

Tekniskt menar jag?? –eller har vi nått toppen på prestanda?? Är det bara smådetaljer som det filas på?? –för att mjölka pengar till marknaden, ekorrhjulet??

Ibland undrar man ju?? –när man håller en Leica I från 1926 i handen?? Bilden har bara ”marginellt” blivit lättare att ta och enklare att se på?? Kameran idag är både större och mer komplicerad. Bilden i sig har blivit något bättre tekniskt?? –men innehållet kan ses i gammal som ny bild.

Den stora revolutionen blev sammanslagningen av telefonen och kameran till en kommunikationscentral för människan och makthavarna??

Tekniskt sett är nog bilden idag bra nära fulländad?? Seniorplåtis har aldrig gjort en bättre bild än den här?? –tekniskt sett?? Å den kommer direkt ut ur kameran!!

Teknisk fulländning??

Inlagt 2020-05-05 08:00 | Läst 2665 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Håller med! Och spetstekniken vad gäller amatörfotoapparater i dag, det är nog mobiltelefonkamerorna! Jag är mycket imponerad av de bilder jag kan få ut från min iPhone 5S! Nu kan man såklart ha synpunkter på att den e svår att hålla i när man fotar och att uppstarten e litet längre än en med en "riktig" kamera, men bra bilder blir det!

Och att jag håller på att fota med en gammal analog kamera, eller ständigt byter objektiv på en digitalkamera, det speglar nog mycket ett teknik och prylintresse! Och att visa att grejerna förr också gick mycket bra att fota med! :) Och det blir även litet mer arbetssamt och bökigt att fota med de äldre grejerna, å bara det är mödan väl värd! För tekniken idag har gjort så man ofta inte behöver anstränga sig! Men jag tror att anstränga sig litet extra, och fundera på alternativa lösningar, det tror jag e bra för huvudet! ;) Och hälsan! Och kul! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 08:59
Hej Bengt,
Den analoga nostalgin är ett nöje att se att gamla grejer fungerar ganska bra. Den fungerar nog bara på amatör nivå. Tidspressen i den kommersiella världen håller nog teknologin på tå ett tag till.
Storkommersen gör ju att mobilen utvecklats så enormt. Gatufoto skulle i stort klara sig med mobilen. Tog en bild igår.
Bilden här är tagen med min nya Sony a7rII , med Techart Pro och Summiluxen 50/1,4. Autofokus vid 1,4 och avståndet långt under 1 meter. Både skärpa och oskärpa är för mig helt makalös.
Klapp
Bob
Nils-Erik Eriksson 2020-05-05 12:05
Jag uppskattar de tre sista meningarna i Bengans inlägg. Verkligen tänkvärda/ NE
Jag håller med! Det är mest detaljerna det filas på och ju mer det filas desto dyrare blir det. Appropå filande såg jag att Mattsons har Leica Summilux-M 90/1.5 ASPH i lager, undrar just hur väl den gluggen fokuserar tillsammans med Techart PRO?
/Mikael
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 09:04
Hej,
Den verkar kul men dyr för mig. Jag vågar inte gå in och testa den nu med virusen flygande. När all virus flugit bort skall jag kolla.
Vet du att det finns en gammal Hektor 7,3cm och 1:1,9 från 1930-talet. Den kostar en tiondel på eBay. Den skulle jag vilja ha. Kanske inget för en proffs.
Ha det väl
Bob
Chasid 2020-05-05 10:21
Jag har inte heller 135 000 kronor över till ett objektiv, även om det är fantastiskt bra, det finns andra viktigare saker att lägga pengarna på i livet än objektiv och kameror. Som tur är har jag redan en ljusstark 75mm F/1.25 från 7Artisans, det objektivet kostade bara 4350 kronor och det är tillräckligt bra för mina behov. Framförallt fungerar det riktigt bra tillsammans med Techart PRO-adaptern på min Sony A9.
/Mikael
Fin bild. DEN bilden klarar inte mobilen..än. Det skärpedjupet kan nog inte ens AI fixa om fler år... Så det får bli en Leica, nån gång. Jag nöjer mig med Canon AE-1an idag. Det kan nog bli nått kul med den.Så får jag ju slabba lite i kväll. De gillar jag.
Det är fotografen som begränsar bilden.
Ha de gott.
Jerry
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 09:08
Hej,
I dagens läge klarar min mobil inte av det. Det skulle bli för stort skärpedjup.
Med den här kameran med auto-focus-adapter och Summiluxens 1,4 kan det ju anmärkningsvärt fokusera mycket nära. Det ger den här underliga bilden.
Ha det väl
Bob
Fin bild. Det kommer säkert att bli en utveckling inom kameror som vi idag inte kan föreställa oss, men vi hade ju inte kunnat föreställa oss världen som den ser ut idag för några månader sedan heller.

Om man skulle ha någon nytta av utvecklingen kan man ju undra, man börjar ju tycka att det är ganska bra och de flesta kan nog nöja sig med detta. Fast hur mer extrem man blir desto mer önskar man.

Jag var ju och fotograferade berguvarna utanför Lund och med en fotoavstånd på över 300m så kan man ju alltid tänka sig mer pixlar.

Jag fotograferade en svärm mygg, där fick jag fotograferas med manuell fokus för AF hängde inte med de små myggen.

Hur ofta har man inte tappat fokus på en fågel och skärpa på bakgrunden. Den enklaste lösningen hade ju varit att fokuspunkten alltid tar det som är närmast, konstigt att detta inte finns som ett val

Och det finns säkert mycket mer man kan önska sig
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 10:19
Hej,
Jo den berguven har man ju försökt med och också lagt några bilder på FS. Det är nog mer än 300m. Man behöver klart väder och upp mot 2000 mm tele för att få den. Samt et superstadigt stativ. Många pix hjälper också.
Utvecklingen kommer att gå mot ändå mer avancerade mobiler.
Ha det väl
Bob
Den största utvecklingen är nog att vi får allt bättre bildkvalitet i mindre paket, må det vara i mobilkameran eller med exempelvis micro four thirds. Det behövs inte längre lika stora sensorer och objektiven är betydligt bättre än för bara tio år sedan. Sen kan man förstås anse att det är helt onödigt för de allra flesta, men sån är ju människan. Att den alltid vill ha något bättre.

Förresten tycker jag mig se effekter i din bild som beror på att du använt "electronic front curtain shutter" (EFCS) tillsammans med kort slutartid och stor bländaröppning. Kikar du noga så ser du att oskärpecirklarna är ljusare på sin vänstersida än högerdito. Det beror på att utläsningen av sensorn inte går med samma hastighet som slutarridån.
Detta avhjälps genom att använda mekanisk slutare vid stora bländaröppningar och slutartider som är snabbare än ungefär 1/1000 sekund. Tyvärr är det lätt att glömma bort, men när man väl kommer ihåg det så blir oskärpan lite snyggare.
Alternativt kör man mekanisk slutare hela tiden. Det låter lite mer och ger en aning mer fördröjning mellan avtryck och att bilden tas, men är i övrigt fördelaktigt.
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 11:24
Hej,
Sedan jag började digitalt har jag kört med m4/3 kameror och stora Canon kanoner och varit nöjd med det. Både gatufoto som isbjörns fotografering ställer krav från en gubbe på att vara snabba och helst lätta att hantera. Allt händer blixtsnabbt. Canon blev med tiden för tunga och svåra att få in i planen. Så Olympus blev räddningen. Men sedan blev det för jobbigt och kallt om magen att ligga på isen i timmar.
När jag sedan min nostalgi med gamla Leica objektiv kom så önskan till en FF kamera som inte va för tung.
Eftersom jag gatufotografer mest numera så vill jag ibland ha en helt tyst kamera. Så du har rätt i att den här bilden är med EFCS inställning. Jag har dock lite svår för att se effekten du ser med ditt tränade öga. Bländaren är här 1,4 och slutartid 1/3200 s.
Med vänliga hälsningar
Bob
Redan på 60-talet trodde man att kameran var perfekt. Och även på 70- och 80-talet. Och sedan kom den digitala tekniken och kameror blev små datorer. Framtiden blir kanske 1 kamerahus med fast optik och att ingen inställning kan göras i kameran utan allt görs i datorn efteråt, t ex val brännvidd och skärpedjup, exponering och allt annat. Kameran talar kanske om att lämplig motiv är i närheten. Lämplig motiv efter egen smak kan programmeras i förväg.
Det låter inte kul! :-)
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 11:34
Hej Wolfgang,
Jag tror du har helt rätt där. AI kommer att ta över mobilkameran helt. Efter ett tag vet den exakt vad du är ute efter och vet vilken bild du vill ha. Den finslipar fotot så det blir Max efter vad som ligger i tiden och trender. Kanske du kan lägga in att du vill va extrem.
Om bilden avviker från ”storebrors” vilja så får du ett minus i ditt sociala CV och om du är riktigt illa så kommer ”hen” med ”kpisten” under regnkappan och hämtar dig.
Det blir inte roligt
Hoppas du kan ha roligt
Bob
Hej. Kanske ska vi glädja oss lite mer i nuet, och kanske inte tänka på, hur kommer det att bli i framtiden med våra kameror.
Som jag nämnde tidigare, är det rätt svårt att återvända till tidigare kameror, även om dom är väldigt bra. Har man som du, testat din Sony kamera i kombination med det fina gamla objektivet förstår man hur kamerorna har utvecklats. Bilden är ju fantastiskt fin! Plåta på.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 14:57
Hej,
Vi har just sett ”Kalle på Spången” med Edvard Person från 30-talet. På den tiden kunde dom göra film. Å kameror.

Men du har rätt, det går inte att leva i det förgångna utan bara idag. Det går inte heller att leva i framtiden.
Det gäller å ha kul idag. Med gamla och nya leksaker.

Plåta mera
Bob
Toppenbild!
Svar från Bob Bovin 2020-05-05 17:00
Hej,
Man tackar.
Ha det väl
Bob