SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3227. Nää det går inte, hahha?? –men det gör det?? –ganska bra??

När seniorplåtis köpte en Leica Super-Angulon 21mm/4 för 17 laxar på en LP Foto auktion så undrade många?? –vad skall du ha den gamla gluggen till?? –den går inte på digitala kameror.

Det var en välskött glugg från 1959 som hade tillhört Redaktör Fröderbergs far. Den hade M-bajonett, men många av dessa tidiga objektiv hade en adapter till M för de var tillverkade som skruvgängade objektiv. Vi visade i en blogg att man kan ta bort Leica adaptern, men det vill inte Leica kännas vid??

Den här gluggen är designad, med hjälp av de första dator simuleringarna, för analoga Leica kameror av Schneider –Kreuznach. Leica satte bara sitt namn på den??

Konstruktionen gör att det bakre linselementet kommer mycket nära filmplanet och det fungerar väl med film, men blir mer problematiskt på digitala M-kameror?? På M9 fungerar det mycket illa med starka färgstick till höger och vänster?? –eftersom mikroprismorna i sensorn är riktade fel?? --och filtret framför sensorytan är tjockt?? På min vän Bo’s Leica M 240 kan man ta bilder i svart-vitt ok, men man har samma färgstick vid sidorna.

Skulle man va så dumdristig att man försöker att sätta en Super-Angulon 21/4 på en Sony a7rII kamera med hjälp av en adapter?? –ja då får man tänka till?? För det ser ut så här:

Leica Super-Angulon 21/4 på väg att monteras på en Sony a7rII

Med avståndsinställningen på oändlighet så sticker objektivets bakre del ned 9,9 mm in i kamerans objektivfläns. Objektivets bakre kant har diametern 30 mm och den får inte plats i den 24x36 mm ramen som kameran har ungefär 8 mm över sensorn. Så det betyder att ramen ligger 10 mm nedanför objektivflänsen, så det monterade objektiver ”kysser” nästan kanten av ramen. MEN DET GÅR ATT MONTERA OBJEKTIVET MED EN ADAPTER!!

Men hur ser då bilden ut av en neutral grå vägg??

Sony a7rII +adapter+Super-Angulon @ bl. 4, direkt ur kameran

Den ser ganska ok ut?? –eller om du kollar riktigt noga?? –så finns det svaga färgstick , grönt och violett, till höger och vänster.

Men är det inte jäv---t mycke vinjettering?? Den här objektivkonstruktionen har vinjettering vid alla bländare??—lite mer på bländare 4!! Det går emellertid att eliminera vinjetteringen i LR. För övrigt säger experterna att det finns inga andra aberrationer.

Å du bilden är jä----t skarp!! –om du är ute efter det. Monokromt blir det superbt!!

Vi återkommer i kommande bloggar med riktiga bilder!!

Inlagt 2020-05-08 07:29 | Läst 3363 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Är adaptern gjord för fokus vid oändligt då? Eller är den tjockare? I så fall är du begränsad till närbilder.
Bilden ovan är väl tagen på nära håll i alla fall och då blir bildcirkeln större. Så du kommer få mer färgförskjutning utåt kanterna om du fokuserar längre bort. Lite beror det också på att utgångspupillen kommer närmare och vinkeln mot sensorn blir ännu extremare i hörnen och kanterna.

Även om det fungerar så kan man fråga sig hur vettigt det är jämfört med att köpa ett modernt, troligen enormt mycket bättre objektiv, för mycket mindre pengar:-)
Svar från Bob Bovin 2020-05-08 16:33
Hej,
Adaptern är avsedd för fokusering till oändlighet. Det är en fasta adapter. Jag skall prova med den fokuserande adaptern senare.
Man ser ingen skillnad vid olika bländare eller vid olika fokus, vad gäller den ringa förekomsten av färgstick eller vinjetterna.

Den här optiken anses av några experter, t ex Ken Rockwell, vara nog så bra i jämförelse med moderna 21 mm gluggar. Jag är ingen expert, men kan bara säja att jag inte sett en bättre 21:a. Det kan ju finnas ett skäl till att priser över 20 000 kr förekommer på eBay.

Tack för din kommentar
Bob
Makten 2020-05-08 16:58
Menar dessa "experter" inte prestanda på film då? :-) Det blir inte helt relevant på en digitalkamera med en tjock glasplatta framför sensorn och mikrolinser framför varje pixel.

Hur som helst går det att fixa färgfelen (till viss grad) med gratisprogrammet Cornerfix! Men man måste konvertera till DNG först, alltså samma format som Leica använder. Jag gör det själv när jag plåtar med ett Schneider 28/2,8 PC på min kamera med lite för stor sensor där problemen blir liknande.
Svar från Bob Bovin 2020-05-08 17:33
Hej,
Rätt, nästan ingen har kört digitalt på allvar med denna kamera. Med film ser jag bara den vanliga vinjetteringen.
Tack för tipset på mjukvara. Det skall jag försöka hitta. Konvertering till DNG går ju bra.
Ha det väl
Bob