SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3234. En semiantik Leica Elmar?? --duger väl inte för färgfoto??

Numera kan man testa detta genom att sätt objektivet på 42 MP Sony a7rII med en autofokus adapter Techart Pro?? Det blir en fullt ”modern” kombo för allround fotografi??

Vad är då detta för en glugg?? –jo det är storsäljaren för Leica under tiden 1930-1956? –med sina över 120 000 exemplar!! Det var en enkel konstruktion med fyra linser i tre grupper och med bländaren bakom första linsen!! Seniorplåtis har två 50 mm Elmar. Den äldsta är från 1933 och ser ut så här:

Nickelpläterad Elmar från 1933 med UV filter och lock.

Den här gluggen fungerar mycket bra på en Sony a7rII med adapter, Techart Pro, och autofokus fungerar också bra.

Om du har läst så här långt så undrar du säkert varför man intresserar sig i så här gamla objektiv?? –å, i mitt fall är det ren nyfikenhet och visst intresse i industrihistoria?? Frågeställningen kommer upp för mig: --var teknikerna verkligen lika duktiga då som nu?? Man behöver bara peka på vad som utvecklades vid den här tiden?? –kylskåp, radar, elektronmikroskop, röntgenteknik, ………Du kan ju fråga dig när grunderna för fysik och kemi lades?? –jo gradvis de 100 åren före den här tiden?? --då Elmaren räknades ut för hand  .

RAW bildfilerna från den här gluggen och Sony kameran har kanske lite svag kontrast vid bl 3,5 och kanske det är lite oskarpt ute i hörnen??

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 3,5 behandlad i LR6 + SP5

Om man försöker med en närbild på en halv meters avstånd så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 3,5 behandlad i LR6 + SP5

Om man sätter bländaren på 9 så blir kontrasten mycket bättre:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Här finns det inget att klaga på, åtminstone inte för bilder på internet. Om man försöker med blomman igen så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Elmar 50/3,5 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Om du nu blir tänd på att prova en gammal Leica glugg så finns det många att köpa på internet, fram för allt på ebay. De allra flesta ligger i prisklassen en till fem laxar. Men det finns förståss modeller som är ovanliga?? –och de är riktigt dyra. T ex Hektor 73mm 1:1,9, där du får lägga upp 15 laxar. Men i jämförelse med moderna Leica gluggar idag så är de billiga.

Den här gluggen är helt ok när dess 42 MP RAW fil fått passera LR6 och SP5?? --och en gubbstrutts tafatta, men 50 åriga datorerfarenhet.

Nu har seniorplåtis en lite yngre Elmar till; Elmar Ser. Nr 544986 från1940. Här i mitten på bilden.

Leica Standard från 1932 med Summar och de båda Elmar objektiver i den här bloggen

Trots att kriget hade startat 1940 så tillverkade Leica många kameror och objektiv. Det här visar lika bra bilder som den äldre Elmar gluggen.

Inlagt 2020-05-15 07:27 | Läst 2172 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt! Det ser riktigt bra ut:-) Det finns många gamla gluggar med fina prestanda och den svagaste punkten är ofta den ickeexisterande eller väldigt enkla antireflexbehandlingen. Vilket förstås bara syns ibland.

Jag har en modern variant i form av Voigtländer 40/2,8 Heliar. Också ihopfällbart men faktiskt gjort för Sonykameror. Även det har fyra linser tror jag, men en är asfärisk, så det är lite fusk;-)
Svar från Bob Bovin 2020-05-15 08:20
Hej,
Jag har bra erfarenhet av Elmar konstruktionen. De är händiga med en gammal skruv Leica, då de går ned i rockfickan. De kan sitta på ett otal antal kameror.

Visade din enkla hoj för min son, han också bygger ihop egna MTB hojar. Han tyckte också den såg fin ut. Han har också ett liknande hembygge för användning kring sommar släkthuset i Riddarhyttan. Jag gläder mig mycket över att han, och andra, gillar cykel som sport, motion och hobby.

Ha det väl
Bob
Hej Bob. Jag kan förstå att det är lätt att fastna och samla, när man ser de här gamla prylarna som fortfarande funkar. Resultatet är ju faktiskt bra.
Kul också att de funkar med AF, på din Sony.
Ha en fin helg. /Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-05-15 14:08
Hej Bengt,
Jag är ingen samlare, jag är en nyfiken gubbe. Kul att veta vad jag kunde gjort när var ung.

Kul med AF. Vad tror du om den nya Semyang 75an?

Plåta safe
Bob
bassa 2020-05-15 17:06
Hej Bob. Jag är förvånad överhuvudtaget att deras objektiv är så bra och i jämförelse med andra objektiv till Sony F. så pass nätta. Jag tror det är riktigt bra.
Jag vet att du inte är någon samlare. Du använder ju dina gamla objektiv.En samlare skulle helst ha objektivet liggande i orginalkartongen.
/ Bengt H
Nytt möter gammalt, det borde ju bli bra.. ny teknik och gammal erfarenhet i skön förening..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2020-05-15 14:10
Hej,
Det är inte alltid det gäller. Det känner man när man blir gubbstruttig. Jag måste skärpa mig.
Ha det väl
Bob
Intressant läsning och fina bilder från ett objektiv som konstruerades för 90 år sedan!
De tre pjäserna i den understa bilden är en fröjd för ögat.
Tack / Janne
Svar från Bob Bovin 2020-05-15 20:50
Hej,
Det är en fröjd att plåta med de här gamla gluggarna. De har ålderns skönhet.
Ha det gott
Bob