** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3272. Gamla skruvade objektiv?? –i en liten jämförelse??

Finns det något alternativ till dagens ”state of the art” objektiv?? –som är dyra och för det mesta  mycket stora och tunga?? De flesta är super bra?? –kanske ”over the top” för enkla tillämpningar??

Det kanske finns billigare objektiv som är tillräckligt bra för vardagligt användande?? Jo, det finns nya objektiv som är bra och billiga?? –men det finns också massor av gamla objektiv som är billiga??

Vi skall ta två exempel här?? –en Canon 25mm f3,5 från 1956 och en Voigtländer 25mm f4 från det här årtusendet. På grund av visst samlarvärde så kostar Canon gluggen krig 8 laxar på eBay, medan den modernare gluggen finns för 3 laxar.

Canon, tv, och Voitgländer  gluggar med brännvidden 25 mm

Båda objektiven är små och väger under 200 gram. De är helt byggda i metall och har en likartad konstruktion.

Om vi börjar med Canon gluggen så är den perfekt för gatufoto: bländare 8 och 1/1000 på t ex en Sony A7RII så är du väl ekiperad. Här kommer några enkla exempel:

Sony A7RII + adapter + Canon 25/3.5

Den gamla Canon gluggen har en personlig färgton, lite gammaldags på något sätt?? --men väldigt behaglig. Det är inga problem med skärpan för nät publicering?? Det är dock en tydlig vinjettering på alla bländarna?? –men det är ju inget problem för LR6.

Jämförelsevis kan vi ta några bilder med Voigtländer gluggen:

Sony A7RII + adapter + Voigtländer 25/4

Det här är en modernare glugg med bättre kontrast. I övrigt är den mycket lik Canon gluggen?? Den tål motljus något bättre, men det är inget problem med någon av gluggarna.

Så var inte rädda för återbruk av gamla objektiv.

Inlagt 2020-06-22 07:57 | Läst 1863 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Idag är det nog inte lika lätt att fynda längre, som det var för ett tio-tal år sedan när den digitala revolutionen härjade som mest. Nu har intresset för analogt kommit tillbaks och många har även fått upp ögonen för äldre optik som nästan hade skräpstämpel tidigare. Mycket tack vare spegellösa kameror som gör det möjligt att smidigt använda gamla pärlor.
Det tycker jag märks på annonsmarknaden för begagnade fotoprylar.
MVH Janne
Svar från Bob Bovin 2020-06-22 11:59
Hej,
Så är det säkert idag. Trenden är uppåt. Men många objektiv är fortfarande billigare än nya alternativ. Särskilt riktigt gamla gluggar.
Ha det bra.
Bob