SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3379. Kaos eller symmetri?? –det är frågan??

Vad uppfattar vi som vackert??  --det är inte så lätt att säga?? Det går inte att definiera så ”vackert” lätt?? –det är ju en känsla som finns i vår hjärna?? Vi är också påverkade av vad andra tycker??

Eftersom det vi ser kan vara mer eller mindre kaos?? –så kan det vara något där att fokusera på?? Motsatsen till kaos kan av många, även forskare, vara hög symmetri?? Den högsta symmetrin har faktiskt en kub!! Den har fyra tretaliga rotationsaxlar (rymddiagonalerna), fyra tvåtaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar och ett antal spegelplan!!

Kubisk Pyritkristall uppfattas som vacker

Ett kritiskt symmetrielement för att vi skall uppfatta någonting som vackert är just spegelplanet?? Betrakta en stol?? Kan du hitta spegelplanet?? –utan det blir stolen sned?? –vem gillar det?? Därför behöver en vacker bild något föremål med spegelplan??

Här ser du lätt ett pseudo spegelplan

I en bild räcker det att man uppfattar symmetri, men det behöver inte vara äkta symmetri?? –utan bara nästan. Bilden med kejsarpingvinerna i Antarktis ser ju ut att ha ett spegelplan mellan sig?? Men titta noga?? --det är inte helt sant. Här spelar också den vackra färgen en stor roll?? –och lurar oss till en ”vacker” tolkning. Det kan ses som ett slags solnedgångs syndrom.

Här kommer två bilder där en har hög symmetri och den andra närmast kan tolkas som kaotisk?? Sätt ditt betyg på vilken du uppfattar som vacker??

Symmetri och kaos, vilket gillar du bäst

Inlagt 2020-10-07 07:37 | Läst 2679 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej. Överhuvudtaget lyser det kunskap om både bilder och text. Vilken bild som är vackrast?
Det kan jag inte svara på, men lockas mer att stanna vid bilden där cirkeln ringar in personen.
Hur kan exempelvis en bild i kombination med dåligt klotter, skitig grafitti i staden Rom vara vackert på några pelare från urminnes tider? Antagligen att klottret berättar, tiden har sin gång.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-07 10:57
Hej,
Det vackra är komplext. Ta t ex runskriften på stenar. Många av oss uppskattar dessa som mycket vackra.
Naturen innehåller mycket som vi ser som vackert. Kristallerna av mineral är exempel på mycket vackra objekt vi kan se i jordskorpan.
Ha en säker dag
Bob
Intressant text och utmärkta bildillustrationer till den! Dessutom en väldigt vacker bild, den på pingvinerna, mycket fin bild!
(Kuben har högst symmetri av kroppar begränsade av plana ytor och alltså av enhetsceller i kristallina material, inbegriper man också krökta ytor har väl sfären högst symmetri med ett obegränsat antal spegelytor och likaså obegränsat antal rotationsaxlar) Ha det gott/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-10-07 18:44
Hej,
Tack.
Sfären är mycket ovanlig bland kristallina material. Men skulle man sätta symmetrielement hos en sfär så blir det oändligt många av var och en. Det blir inte så meningsfyllt då. Men det finns mineral som växer i cylindrisk form. De har mycket komplicerade enhetsceller.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag är inte akademisk nog alls. Jag väljer därför det sista fotot som jag gillar bäst. Säger det så något speciellt om mig :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2020-10-07 18:46
Hej Erik,
Det underliga är att kaos kan också vackert. Tänk på hur många träd växer.
Ha det väl
Bob
Kejsarpingvinen! Oh vilken bild alltså. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Bob Bovin 2020-10-07 18:49
Hej,
Det är mycket vackra fåglar och nästan en meter höga.
För tio år sedan besökte min assistent Ninni och jag en koloni vid Snow Hill i Antarktis under två dagar. Det här en av tusentals bilder vi tog då.
Ha det väl
Bob
Nu blev det grekiska !! så då vinner Pingvinerna och torgborden..
Mvh/Gunte..
Svar från Bob Bovin 2020-10-07 18:55
Hej,
Nja, det vackra kan va grekiska, men om man läser på så blir allt enklare.
Det är en intressant kombination om man tycker Pingviner och Torgbord är vackra. Ordning och kaos kan säkert stå nära varandra.
Ha det väl
Bob