SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3403. Nä, den duger inte?? –numera??

Belackarna har helt klart för sig?? –det duger inte med gamla vidvinkel gluggar på en modern digital kamera?? Sensorns uppbyggnad försvårar att man använder gluggar med antik konstruktion??

Lika fullt finns det många nyfikna fotografer i världen som trotsar detta uppenbara problem med flerskikts uppbyggnad av bildsensorerna i våra moderna kameror. Nu finns det ju kameror som har tunna skikt över pixlarna och så finns det de som har tjocka lager. Det finns till och med firmor i staterna som erbjuder modifiering och borttagning av skikten på t ex Sony sensorer??

Nu vill inte seniorplåtis krångla med detta utan han är du nog mer benägen att testa och se om det fungerar något så när ändå??

Därför satte han en gammal Canon glugg från 50-talet på sin Sony a7RII med en adapter?? Så här såg det ut då:

Sony a7RII med Canon 25mm 1:3.5

Sedan gick han ut i en regnig och grådimmig by med akademiskt lantligt liv?? Här kommer det några bilder från den stunden:

Livet i Lund anno 2020-10-21

Inlagt 2020-10-31 07:57 | Läst 2708 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej BOB.
Ett vackert objektiv. Det är ett litet konstverk i sig.
Fina bilder med det gamla objektivet. Det funkar lika bra som ett nytt. Jag har en gammal Auto Takumar 35/3.5. Det läste jag på internet att färgen röd inte blir lika stark som blått och gult... Intressant men jag kan inte avgöra det pga mitt färgseende.... Underar om det är så med fler gamla objektiv? Kan det ha med färgbalans för svartvitt att göra?
Ha de gott
Jerry
Svar från Bob Bovin 2020-10-31 09:20
Hej Jerry,
Tack. För mina krav är detta objektiv utmärkt. För digital kamera ser jag ingen skillnad mot moderna för färgbehandlingen. Kontrasten är inte så hård i den här gluggen. Men det är inget problem för mig.
Jag tycker omvandling till monokromt är smärtfri.
Ha det väl
Bob
Tack för trevligt fotoreportage från Lund! Bilder som dessa är viktiga dokument för framtiden. /JE
Svar från Bob Bovin 2020-10-31 10:01
Hej Jan Eric,
I dessa tider är det en bra hobby, just att skriva bloggar. Prova lite olika utrustningar å se om det blir bilder.
Hoppas ni har det bra
Bob och Ninni
Det där tycks vara en kombination som verkligen är passande för dig. Fina bilder!
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-31 13:06
Hej,
Jag tror den kan få vara med en del.
Ha en skön dag.
Bob
Ett helt perfekt objektiv, tycker jag!
Svar från Bob Bovin 2020-10-31 13:09
Hej Wolfgang
Det fanns nog ett skäl till att många reportrar använde Canon i Vietnam.
Leica med denna glugg skulle va intressant att se.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Självklart är din 25mm på en FF-kamera med mycket MB en superlins. Förstått på ett sådant sätt att man kan beskära en hel del. Därför var det förmodligen också en perfekt lins för krigsfotograferna, där de ofta låg vid fronten och var tvungna att dukke sig och där utrymmet inte var för att komponera snabbt och perfekt. Även här måste "bildredaktörerna" hemma på tidningarna fremkalde, beskära etc.
Du visar här - med några mycket bra foton - vad kombinationen kan åstadkomma.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2020-10-31 18:29
Hej,
Tack. Det går att beskära ned till 100% om det krisar.
Förr var man inte glad om någon beskar bilderna man lämnade till redaktören. Men man var ju bara en juniorfotograf och hade inget att sätta emot. Man var glad om bilden kom in i tidningen.
Ha det väl
Bob
Erik Madsen 2020-10-31 18:36
Hej igen.
Det var vel antagligen en av anledningarna till att Magnum-fotograferna grundade "MAGNUM", att de fick upphovsrätt till sina egna fotografier och att de också började påverka hur de skulle publiceras?
Mv.h och ha en bra kväll.
// Erik //.
Canongluggen funkar alldeles utmärkt!
Och fritänkare behövs i vår mainstreamade fotovärld!
/B
Svar från Bob Bovin 2020-11-01 08:16
Hej Bengt,
Det är en fullt användbar glugg för gatufoto. Ute bland entusiastiska nostalgiker på nätet anses den va bland de bästa små vidvinkel gluggar.
I alla sin litenhet tycker jag om den.
Klapp
Bob
Det är väl klart att det _funkar_, men är inte vitsen med stor sensor att man vill ha bättre bildkvalla? Och då blir det ju lite konstigt med ett objektiv som har uppenbara brister, tycker i alla fall jag;-) Skulle säga att det ser klart dimmigare ut än en bra kompaktkamera, plus knepiga färger utåt kanterna, samt våldsamt mycket kromatisk aberration.

Användbart? Ja, självklart. Särskilt bra? Nja. Men säkert kul och trevligt att fota med ändå:-)
Svar från Bob Bovin 2020-11-01 08:46
Hej,
Kul att du vill kommentera. Som du säkert har förstått är mitt mål inte teknisk perfektion. Utan en liten kamera som fungerar för gatufoto. Så Sony kameran lite för stor för min metod att plåta, men den är bra då jag kan beskära ganska drastiskt. Så i jämförelse med telefonen och kompaktkameran är den bra. Den nya lilla Sony blir bra när den får fler pix.
Det är mer än 10 år sedan jag slutade bära de stora tunga topputrustningarna för plåtande i polartrakterna. Då försökte jag få bilder med bästa teknik kvalitet.
Jag började plåta 1956 på allvar och nu besöker jag den tiden och dess kameror. Även med kameror från före WWII. Så idag är det en hel del nostalgi inblandad.
Det som är kul, för mig, är att det går att använda riktigt gamla gluggar på moderna kameror. Även möjligheten att köpa gamla kameror till rimligt pris på nätet göder nostalgin ytterligare.
Angående bilderna i bloggen så är alla utom två beskurna, vilka ser du säkert. Dimmiga tycker jag inte att de är då det var skitväder med regn. De andra tekniska invändningarna finns där men stör inte mitt öga och sinne, då jag mer ser efter händelsen i bilden. Nu kan man hävda att innehållet inte är mycket att skriva hem om i dessa testbilder.
Till en del skulle jag kunna tagit bilderna med en telefon, bortsett då från att de är tagna med 1/1000, å fått bättre bilder. Men som sagt det är inte knorren.

Ha en bra söndag
Bob