SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#200. Ska du på safari?? –några tips?? –skaffa en chaffis som kan laga punka!!

På fotosafari till Västafrika?? –javisst det är en upplevelse för livet?? Vad skall du tänka på?? –skaffa en guide som kan hitta djuren du vill se!!  Åk i en liten grupp max 4!! –om du vill plåta i lugn och ro. Anlita en renommerad arrangör!!

Fotoresor arrangerade av naturfotografer är att föredra om du har gott om pengar!! Googla Norske naturfotografen Ole Jörgen Liodden, han är mycket bra, men dyr. Det finns en engelsk arrangör riktad till fotografer och hans hemsida hittar du här. Jag kan rekommendera Äventyrsresor som har mycket bra resor till Serengeti i Tanzania. När vi reste dit samarbetade de med Albatros travel som har säte i Danmark.

När du beställer resan skall du göra klart att du skall fotografera mycket och att chaffisen skall stanna motorn och stå still så länge som ni vill!!. Det skall vara en bil med två hål i taket så minst fyra vuxna skall kunna stå upp och fotografera. Res absolut inte med en arrangör som har minibussar. I Tanzania är vanligen bilarna av Land Rover eller Land Cruiser typ och de är mycket bra!! --medan det i Sydafrika är en helt annan typ av öppen bil. Du får då större problem med damm. Ja, det dammar som tusan!! –i Afrika.

Proviantering av vatten och enkla snacks och bönor till bean-baggen göres tidigt!!

Du måste ha en bra chaffis och guide allt i en person. Vår guide var superb!! –tyvärr kräver det lite tur. Men det skall vara en infödd och utbildad guide, som är godkänd i Tanzania. Kräv detta vid beställningen. Chaffisen/Guiden måste klara allt!! –han måste klara en punktering eller stötdämparbyte!!

Störtdämparbyte i Serengeti.

Förläggningarna kan vara blandning av hotell eller lodger. Äventyrsresor har bra förläggningar, med utmärkta hotell . Sämsta lodgen såg ut så här!!

Ikoma Bush Camp just utanför Serengeti!!

Sedan måste naturligtvis guiden ha en bra näsa!! --för att hitta djuren i nationalparken. Här får man lita på att man har turen att få en bra guide!! Det är inte så lätt att hitta till exempel leoparden!! Vi hade förmånen att se två stycken!!

Leopard i Serengeti.

Var vänlig mot din guide!! --och framför din önskan att komma till rätt fotoposition på ett följsamt sätt!! Observera!! --att man får inte köra av vägarna i Serengeti. Man måste dessutom vara tillbaka på förläggningen före solen går ner. Det gör att tidiga mornar och sena kvällar för maximalt bra fotoljus är svårt att uppnå!!

Den första gången du åker kan det vara bra att testa en 7 dagars resa!! –det är ju inte säkert att du gillar strapatserna och maten!!

Ett sista tips är att du klär dig i neutrala kaki-färger!! –det är beprövade färger!! Klä dig inte i svart eller blått för då kommer ”sömn-flugorna”.

Inlagt 2011-11-16 07:38 | Läst 4761 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?