SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#201. Fotosafari i Afrika?? –kamera?? –ett tips!! –välj en kamera mot dammet!!

Fotosafari i Afrika!! –vilken utrustning skall du välja?? Det blir vackra landskap och vilda djur och små blommor?? Snabba och dåsiga situationer!! Fotografering genom taklucka!! Räkna med skakiga transporter och extremt mycke damm!!

När man reser till Västafrika går flyget ofta till Arusha i Tanzania eller Nairobi i Kenya. Det är samma problem som alltid?? --man inte kan ha hur tung utrustning som helst. Kolla med flygbolaget!! Är du beredd att bära tungt och betala extra vikt så skall du satsa på den vanliga tunga utrustningen från Nikon eller Canon. Deras systemkameror är ju damm och regntätade och det är mycket bra i denna miljö. Jag föreslår två kamerakroppar, en kan fallera!!  Eftersom du har med vackra landskap att fotografera så ta med en objektiv med lite bredd!! Låt säga 24mm. Det kan dyka upp situationer som denna!!

Vila på savannen i Serengeti.

Eftersom den mesta fotograferingen sker från takluckan behöver du en bean-bag, som stöd för en zoom 70-300mm. Ta inte med stativ!! Om du vill släpa på riktigt tunga objektiv tar du med en 400/2,8 glugg och extender också. Du är nu beredd på alla eventualiteter. En del fotografer tar med blixt också, något som jag aldrig gillat. En lång glugg kommer till nytta eftersom det är gott om fåglar!!

Gycklarörn på kaktus i Ngorongoro kratern.

På senare tid har de mindre kamerasystemen kommit att bli mer populära! –som m4/3!! Objektiv och kameror är tillräckligt bra för de flesta ändamålen, som bilder till böcker eller föredrag. Om jag skulle resa till Tanzania idag skulle jag ta med Panasonic GH2 med de båda zoom objektiven 14-140mm och 100-300mm!! De skulle då täcka området 28-600 mm för fullformat. Jag skulle dessutom ta med en Olympic EP-3, som backup!! De här kamerorna är inte vädertätade så en viss försiktighet måste iakttagas vid transportsträckor!! –för det dammar!! Jag föreslår att du tar med två stycken ”vattentäta” plastsäckar, som när du åker båt. De är också dammtäta. Ta med några extra sopsäckar, typ mindre i reserv.

Lejonhona markerar i Serengeti.

Å måste ha med rengöringsutrustning!! –och en sensorborste är inte dumt heller!! Ta för vana att rengöra kamerorna varje kväll!!

Du måste naturligtvis ha med dig en lite dator med en ordentlig extern disk!! –sådär 500GB!! Det kommer att finnas batteriladdare på alla lodger och hotell. Men kanske inte hela tiden!! –kolla med guiden noga var och när du kan ladda. Det kan bli kö??

Zebror i tidigt morgonljus just utanför Serengeti.

Nationalparken Serengeti har utegångsförbud på natten. Det betyder att du nästan alltid missar morgonljuset och kvällsljuset!! –det som fotografen helst vill ha. Har du tur så kommer ni att vara någon gång utanför parken.

Klädsel är som vanligt heltäckande med hatt!! –här finns malaria-mygg och tsetseflugor. Tag inget svart eller blått på dig i tygväg. Då kommer flugorna!! Lanskapet på kvällen är magiskt!!

Babao träd i Tarangire.

Inlagt 2011-11-17 06:31 | Läst 7765 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilka fantastiska bilder som får mitt inre att längta ännu mer efter att resa till detta som det verkar underbara land. Och det är inte bara en önska utan jag ska göra det nångång , förhoppningsvis inom några år . Så jag tackar för dina tips här , tar och sparar dom i minnet . Tex det där med färg på kläderna hade jag ingen aning om. Så perfekt! Så tack för både tips och dom fantastiska bilderna som jag fick njuta av här !

Mvh Pia
Svar från Bob Bovin 2011-11-17 09:15
Det här är ett måste, någon gång i livet! Det är inte undra på att människans väg började här, det känns så på plats!
Lycka till på din resa!
Tack för dina uppskattande ord!
Mvh
Bob