SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3575. Ä du blyg? –sätt på en 85:a?? --för fotoflanerande??

Jag vågar inte gatufotografera?? –någon kan bli arg?? Det hör man ofta?? Seniorplåtis har aldrig råkat ut för det?? Men det kan hjälpa med ett lätt tele att hålla avståndet??

Ett objektiv med brännvidden 85 mm kan göra att du kan smyga undan lite?? –och sedan kan du gå över till kortare brännvidder?? –och kanske välja 28 mm. Du behöver inte skämmas för det?? –ikonen Henri Cartier-Bresson använde ibland längre brännvidder. Det ser man tydligt i några av hans bilder. Men legenden säger att han bara använde 50 mm.

Brännvidden 85 mm anses ju av många vara en glugg för porträtt?? –så varför inte också lämplig för gatufoto?? Seniorplåtis satte det senaste objektivfyndet Canon 85mm f:1.9, från 1952, på en Sony a7RII med en adapter för autofokus. Det var nog första gången som den gluggen fick va med om autofoto??

Sony a7RII + Techart Pro + Canon 85mm f:1.9 @ 1.9

Autofokus fungerar utmärkt med det här objektivet och adapter. Vi testade att ta gatubilder en tidig morgon på torget?? Seniorplåtis upplever inga problem med att använda det här?? –och färgåtergivningen vid full glugg är alldeles helt ok med lite justering i LR6 och PS 4.

Torghandel i Lund fångat med Sony a7RII + Techart Pro + Canon 85mm f:1.9 @ 1.9

Inlagt 2021-04-21 07:29 | Läst 1341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Bob, som ger syn för sägen!
85:an är ett utmärkt gatufotoobjektiv. Inte då bara för att man håller sig lite diskret i bakgrunden, utan även för ett mer koncentrerat perspektiv. Man håller sig till motivet och slipper vidvinklets flacka återgivning.
Under slutet av 1960-talet med dess demonstrationer och turbulenta gatumiljö, plåtade jag en hel del på gatan. Favoritutrustningen var en Leica M3 med Tele-Elmarit 2,8/90mm.
trumflis 2021-04-21 12:17
Mycket fin och tyvärr underskattad optik. Har haft mycket glädje av min gamla 90a från 1971. Nu får den stå i hyllan till beundran.
Svar från Bob Bovin 2021-04-21 14:21
Hej Peter,
Det har du rätt i det var en uppskattad reportage glugg. Jag hade en vän och fotograf på 60-talet, Rodney Weidland, som körde mycket med Leica och 90mm. Han flyttade till Australien och blev Mode och mat fotograf för Vogue. Han blev ett stor fotograf ”där under”. Han lärde mig att använda den brännvidden. Så jag får nog ta upp det. Än en gång gamla gluggar är ok även för färg idag.
Ha det väl
Bob
Svar från Bob Bovin 2021-04-21 14:24
Hej Lars,
Ta fram gluggen igen. Jag försöker undvika att ha utställningsföremål.
Lycka till
Bob
trumflis 2021-04-21 16:53
jodå, den kommer emellanåt till heders med en Sony A7 III och adapter (tack för tipset)
Hej Bob.
Härliga bilder från den kendte lokalitet..
Jag gillar särskilt det med den liten kille som kolla in de italienska delikatesser, han nästan slickar munnen :-)
Naturligtvis kan du använda det objektiv som du känner dig mest bekväm med. Det verkar dock som om det finns några personer som har upptäckt dig :-)
Jag har bara kommenterats två gånger på att jag fotograferade dem. Jag förklarade vad jag gjorde och gav dem mitt visitkort. Jag har också ett par A4-kopieringspapper med några fotoexempel från tidigare ture.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ser du inte Fléche Wallonne ??
Svar från Bob Bovin 2021-04-21 19:34
Hej,
Ibland får jag ögonkontakt och jag tycker om det. Han med mustaschen förklarade att det växer inte skägg på en kålrot.
Visst ser vi Vallonska pilen. Det är alltid spännande med slut backen.
Ha det gott
Bob
Hej Bob. Visst funkar det med en 85.mm. Det framgår ju tydliugt av bilderna. Även om det kanske inte är mitt ideal, som vill ha mer bakgrund och djuskärpa.
Fina berättande bilder.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-04-21 19:37
Hej Bengt,
Jag tycker också om skarp bakgrund. Det ger mer en dokumentär känsla.
Å andra sidan så kan en suddig bakgrund ge en mer frilagd status till det viktigaste i bilden.
En gubbe som aldrig kan bestämma sig gör detta svårt.
Ha det gott
Bob
Fina bilder! Trevligt objektiv du hittat, det är intressant att prova olika kamerahus/objektiv-kombinationer! Jag gillar när man får de mer koncentrerade bilderna med oskarp förgrund och oskarp bakgrund och då blir en sådan här 85:a med stor bländare perfekt.
Svar från Bob Bovin 2021-04-22 18:27
Hej Bo,
Det är en spännande glugg. Tyvärr är den mycket tung.
Handen väl
Bob