SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3595. Äntligen Giro d’Italia #104!! –och Fåglum vann år 1971 #74!!

Det är min fasta övertygelse, och jag delar den med experterna Roberto Vacchi och Anders Adamson, att Gösta ”Fåglum” Petterssons totalseger i Girot är en av landets främsta triumfer i sport!!

På den tiden, fram till Gösta blev proffs, var juniorplåtis cykelreporter i Östgöta Correspondenten. Jag hade förmånen att följa Göstas framgångar från början. År 1963 tog jag min bästa cykelbild på Sollerön i Dalarna när Gösta vann Soldvarvi:

Gösta Fåglum Pettersson vinner Soldvarvi på Sollerön 1963

Efter det att Gösta vunnit Giro d’Italia 1974 gjorde han en uppvisning GP med danskarna från Girot i Malmö. Jag hade aldrig sett en mer slimmad och vältränad cyklist som Gösta då. Han hade ju slagit hela världseliten inom cykelsporten under en 21 dagars stenhård cykeltävling. Kom ihåg att cykelsport då och idag är en världsidrott. Bara en superkraft, som Gösta,  kan vinna ett sådant tävling.

Idag är det nya toppnamn inom cykelsporten och det blir en spännande tävling att följa på Eurosport. Vi har ju förmånen att ha superbra kommentatorer, Robert Vacchi och Anders Adamson. Anders har ju själv kört som proffs i Italien och även kört Girot.

Som vanligt bokade Ninni och jag oss framför TVn  och bullade upp lite gott att äta till premiären i lördags.

Traditionsenlig mat för start av Giro d’Italia 2021

Inlagt 2021-05-11 07:50 | Läst 1701 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt motiv - både förgrund och bakgrund. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 08:35
Hej,
Fåglum var en naturkraft och mycket uppskattad som cyklist. Nästan lika poppis som den tidigare Svängis.
Ha det väl
Bob
Härlig bild på Gösta Fåglum, med klassisk bananklase på huvudet.
//Anders
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 09:23
Hej,
Ja den hjälmen gjorde inte mycke nytta. När han sedan blev proffs i Italien då blev det bara den lilla mössan.
Tack.
Ha det väl
Bob
nyanders 2021-05-11 14:00
Jag hade själv en sådan hjälm när jag körde några lopp på 70-talet. Minns också pedalerna med clips, mot slutet av loppen när man var trött så spände jag läderremmarna så jag knappt fick något blod till tårna...
//Anders
Och att leda Girot det betydde även att man kastade ägg och en del annat på Gösta! Orent spel fanns även då! Så det va extra stark att att vinna Girot!
/B

Ps. Jag har sagt det förut, men ja har haft det mycket tvivelaktiga nöjet att träna med Gösta! :(
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 13:38
Hej Bengt,
Det var dålig stil av publiken som väl hejade på Gimondi
Det var ju få svenskar som kunde hålla rullen på Gösta. Bara att försöka måste varit toppen.
Ha det väl
Bob
Jättebra bild nr 1 - verkligen närkontakt! Och bild nr 2 är bra den också. Till och med norsk brunost! Jag håller med, han var ju världens bäste amateurcyklist och bröderna blev världsmästare i lagtempo 1967. Vilken kondis om man jämför med toppfotbollsspelare som är trötta efter 90 minuter, och speciellt när det ska spelas förlängning! Utan någon bakgrund som cyklist, så hade jag faktiskt en tävlingslicens i Old Boys-klassen 1982. Mest på skoj och jag deltog i ett tempolopp på 5 mil i Simlångsdalen. En av motståndarna var en av Göstas bröder som vann och han hade redan duschat färdigt, när jag kom i mål! :-) Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 13:42
Hej,
Tack, bilden är tagen med en Hasselblad 1000F med normaloptik. Jag stog i diket för att få vinkeln med publiken.
Jag är imponerad av att du tävlat med en Fåglum broder. Det är en merit.
Ha det gott
Bob
Wolfgang 2021-05-11 17:01
Bob, jag har tittat på fotot igen. Det är verkligen ett toppfoto, där även åskådarna är med. Även i gamla bilder på fotbollsmatcher har man publiken med (alla hade hat!). Så är det inte idag, eftersom det används långa teleobjektiv och serietagningar. Du med Din Hasselblad hade bara en chans med 1 bild. Därför är det extra skickligt! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 21:12
Tack Wolfgang.
På fotbollsmatcher hade man vanligen en Rolleiflex och man satt vid målet. Så publiken var nästan skarp för det mesta. Det var nästan bara gubbar som gick på fotboll i Linköping. Många hade hatt och mörk rock.
Ha en fin helg
Bob
Hej Bob. Det är lite "tarveligt" att påminna mig om Giroen i år :-) Jag kan inte se det eftersom YouSee har blivit uvän med Discovery. Det är därför jag varken har "Knal 5" eller "Eurosport", jag måste nöja mig med höjdpunkter på Youtube. Nu är det inte så mycket dansk deltagande i år, men därför skulle jag gärna ha sett det. Jag kunde ha intresserat mig för vår norska vän Tobias Foss. Ditt foto är både roligt och ett bra tidsdokument. Jag bemärker särskilt publiken och inte minst mannen i fönstret :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Som en liten motvikt till den fantastiska berättelsen om "Fåglum-bröderna", som vi också berömmer här i DK. 12 danska etappsegrar. Aldrig någon dansker i rosa och aldrig vinnare totalt, men 2 danskar i topp 10. Ole Ritter nr 9 1970 och nr 7 1973. Jakob Fuglsang nr 6 2020. Lars Bak har deltagit i Griroen 10 gånger.
Svar från Bob Bovin 2021-05-11 13:53
Hej,
Det gör mig bedrövad att du inte kan se Girot idag. Det är ju ett måste att följa de stora tävlingarna.
Ole Ritter kommer jag väl ihåg. Han var samtida med Gösta och var med på GP loppet i Malmö efter Göstas seger i Girot. Jag tror till och med han vann GP loppet. Jag har bilder på honom under loppet.
Ha en bra vecka
Bob