SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2043. Hur skall man illustrera glaciärernas avsmältning?? –i bild??

Nästan alla glaciärer smälter just nu?? –här på vårt klot?? När det skall illustreras på TV?? –så visas nästan alltid?? --den kalvande Perito Moreno glaciären?? Det är svårt att visa avsmältningen i stillbild!

Den avgörande svårigheten är att det är en mycket långsam process?? –sett i det stora perspektivet?? Om man har tålamodet att vänta i några årtionden?? --så kan man ta två bilder på samma plats?? –och se hur glaciärfronten har dragit sig tillbaka??

Om glaciären kalvar ut i havet?? Så är det mycket svårare att illustrera. Spektakulära filmer har spelats in vid världens snabbast smältande glaciär?? –den vid Ilulissat, Grönland. Även ”timelapse” sekvenser har spelats in av flera grupper. Den utanför liggande Disco bukten är idag fylld av stora isberg. När seniorplåtis med assistent Ninni åkte reguljär kustgående båt här i början på 2000-talet så var det ganska få berg i bukten.

Här har vi två bilder från Svalbard med sönderfallande glaciär:

Glaciärer i Kungsfjorden i Svalbard

Inlagt 2016-11-30 06:15 | Läst 7000 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fotot visar nog främst skönheten i islandskapet och det måste vara svårt att göra timelapsefilmer som sträcker sig över årtionden. Men det borde ju gå bra att visa avsmältningen grafiskt om tillräckligt med mätningar görs?
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 18:04
Hej,
Riktigt långa tidsserier är naturligtvis svåra att genomföra. Men jag tror att man lagrar satellitbilder för glaciärer idag.
Ha det bra
Bob
Minskande glaciärer har varit det naturliga sedan istidens slut. Eller så lever vi nu i en istid men har lyckan att uppleva en interglacial uppvärmning som kommer att ta slut om kanske 1000 år eller så. Men det är lugnt. Höjda skatter på flygresor kommer att lösa alla problem. :o))
Benganbus 2016-11-30 13:39
De e bara ett litet, litet, litet problem.... ;)
Så här många eldande, åkande, flygande, transportbåtande människor, som bränner fosila saker har det aldrig funnit på planeten tidigare! Tror det e flera miljarder människor som också eldar samtidigt! Både brasor och skogar! Å så får man väl plussa på fabriker å sån't! ;)
/B
Kemal Sahacic 2016-11-30 16:16
Ett vulkanutbrott kan motsvara alla utsläpp som människan bidrar med på ett år. I genomsnitt har vi 35 vulkanutbrott om året. Inför skatten på vulkanutbrott! Utandningsluften innehåller 4-5 procent koldioxid. Inför skatten på utandningsluften! Jag är mycket kritisk till att regeringar inte kommit någon vart i frågan. :o))
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 18:07
Hej,
Jo, vi lagras över alla naturliga utbrott. Som ju också varierar geologiskt sett.
Vi är ganska högt uppe på kurvan mot varmare tider.
MVH
Bob
Benganbus 2016-11-30 18:40
Kemal!
Frånsett alla vulkanutbrott genom tiderna, så har det tillkommit en liten extra grej, vi konsumeter!
Så va det inte förr! ;)
/B

Ps. Måste tillägga en liten grej! När Bob sa att det va Ok att kapa! ;)
Ni vet när man flög in i de två tornen, så trodde ju USA att det va krig, och förbjöd all flygtrafik över USA! (Utom militärens flyg förstås) Och då passade man på att mäta lutft, sikt och inkommande värme från solstrålning när det inte flögs nå't nämnvärt över USA! Och här kommer rysaren!
Den instrålade solvärmen ökade under de här dagarna! Luften va renare! Och man lade in det här i ett antal uträkningar och insåg att man va på kanten liksom! Om man slutade flyga alltså!
Så med det facit, så e jag tveksam till nå'n flygskatt! Det e nog bättre med att flyga som vanligt och ha ett skyddande utsläppstak!
Men berätta inte om det här lilla problemet, det kan skapa tveksamhet hos lagstiftarna
För vi som lever nu klarar oss nog!
Så säg inget till barn och barnbarn heller! :)
/B
Kemal Sahacic 2016-11-30 23:51
Bengt: Ja, vi konsumenter är en liten extra grej, ganska försumbar egentligen. Vi kan varken stoppa eller framkalla en kommande istid.
Maffigt med dessa isar! Isar blir ofta så fantastiskt vackra på bild!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 18:07
Hej,
Ja, de talar kanske till oss.
Ha det bra
Bob
Snyggt fångat Bob, fina bilder.
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 18:08
Hej,
Man tackar ödmjukast.
Ha det bar
Bob
Ursäkta Bob, de e inte meningen att kapa din blogg! Men kom på en sak som säkert påskyndar att komma till den ständiga sommaren! Containertrafiken på haven! Man har inte tänkt på det här tidigare, eller man kanske inte vill tänka på det, för det e med dom här båtarna vi får alla våra billiga varor!
Här e läsning för den som vill!
https://www.theguardian.com/environment/2009/apr/09/shipping-pollution

Som sagt, ursäkta Bob, men tycker det hör litet i hop med dina fina bilder från en miljö som nog snart e borta!
Eller man kanske i framtiden får se konstfrusna glaciärer! :)

/B
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 18:13
Hej Bengt,
Kapa på. Det är skrämmande siffror i din länk. Oljan container skeppen använder är otroligt skitig och billig. Både skeppsindustrin och flygindustrin betalar inte alls sin nedsmutsningskostnad. I stället subventionerar vi den industrin. Horribelt. Men pengar talar!
Ha det bra
Bov
Benganbus 2016-11-30 19:03
De här är starka ekonomiska krafter som transporterar över haven!
Starkare än många regeringar! ;)
Och börja klaga på utsläppen och att dom använder den sämsta tänkbra oljan, glöm det! :)
/B
Hej! Har ni klimatdebatt här? Får man vara med?
Jag vill bara säga att jag fryser.

Varma hälsningar /Thomas
Benganbus 2016-11-30 19:23
När jag säger att jag fryser, så säger min fru, du får väl röra på dig litet!
Kalla hälsningar! ;)
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2016-11-30 19:46
Hej,
Alla får vara med. Det värmer i tider då man kanske fryser ute här i norr. Här i syd blåser det så sett ur den synpunkten är graden av att frysa är det samma i vårt långa land.
Ha det bra
Bob