SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3678. Street art?? –fångat med Leica Super-Angulon 21mm 1:4

Den här gluggen gjordes främst för att fotografera byggnader?? –och skulle sälja som smör till arkitekter?? Gluggen skulle vara absolut raktecknande?? –hela vägen ut i alla hörn??

Det här var mitt i femtiotalet och objektiv konstruktörerna hade just fått hjälp av de första datorerna för att beräknad kurvatur på glas och strålgången?? Leica hade inga sådana datorer, 1956, utan de fick ta hjälp av optikfirman Schneider-Kreuznach, som är stora i Tyskland. De hade tidigare gjort många olika optik till industri och storformatskameror. Denna glugg är sannolikt den första att bli konstruerad med hjälp av en dator.

Den är ett ”stycke konst”, men blev ändå inte någon storsäljare?? –kanske för att den nog var dyr och arkitekter använde nog inte Leica IIIf eller Leica M3 vid den tiden??

Objektivet konstruerades för kameror med film?? –digitala kameror fanns inte. Resultaten på färgfilm är betagande och en expert som Ken Rockwell är lyrisk. Objektivet kan köpas både med skruvgänga L39 eller bajonettfattning för Leica M. Om du är händig kan då skruva loss bajonettfattningen hos tidiga objektiv och få en glugg med både L39 och M fattning!!

Seniorplåtis har just kört en negativ färgfilm i en Leica II (fabriksmodifierad Leica I No 1002) för att plåta street art i Lund som kommunen beställt av konstnärer!!

Street art i utkanten av Stadsparken, bakom Mejeriet, anno 2021-07-15

Den västra sidan av byggnaden har en bild som faktiskt för tankarna till en berömd bild av en hund?? Ja, du vet vilken??

Street art nära Södra Esplanaden i Lund anno 2021-07-15

Tyvärr har redan den här byggnaden drabbats av en konkurerande graffiti målare??

Nu är inte alla graffiti målare av onda, utan några är mycket skickliga?? På en rivningstomt i södra Lund finns den här målningen:

Graffiti med klass i Lund anno 2021-07-15

Inlagt 2021-08-02 07:30 | Läst 1064 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Här va det fina grejer rakt över! Fina bilder tagna med en spännande optik på en spännande kamera och så en ovanligt vacker graffitti! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-08-02 08:21
Hej,
Den blänker så man får ha solglasögon på sig.när man plåtar.
Ha en fin vecka
Bob
Hej Bob.
Det er da en god idé, som kommunen har fået og godt, at du har dokumenteret det. Samtidigt med at du fik testet objektivet på passende motiver.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-08-02 20:26
Hej,
Det ser riktigt bra ut. Men det kommer att bli förstört av graffiti från andra konstnärer.
Ha en fin dag
Bob