SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3693. Vad är ”FAKE” och ÄKTA bland gamla Canon kameror??

Det var nog lösare boliner efter WW2?? –i Japan började kamera industrin sakta byggas upp?? Man famlade sig fram med plagiat efter tyska modeller och försökte hitta på finesser??

Det var först in på femtiotalet som Canon och Nikon började växa så att de kunde tävla mot Leica?? Under Korea kriget började reportage fotografer inse att Nikon och Canon gjorde bra och billiga objektiv, som kunde passa även på Leica modeller.

Nikons mätsökarkamera ,”rangefinder camera”, slog allra bäst. Men också Canon kom med populära modeller. Som Canon P som såldes i mer än hundra tusen exemplar.

Svartmålade kamera va inte alla så populära på 50-talet, som de var i början 1930-talet. Men så började professionella fotografer att inse att de blev mer osynliga i fält. Leica kom ut med svarta M3 redan från 1954. Totalt gjordes dock bara 1320 svarta fram till 1966. Nästan lika ovanliga är svarta Leica M2 som började komma 1957. Fram till 1968 gjordes bara 1851 i svart, men även Leica MP kom i svart i några få ex.

Nu insåg även någon på Canon att man måste måla en del kameror i svart?? Sålunda anger Peter Dechert i sin bok, Canon Rangefinder Camera 1933-68, att två kameror av modellen Canon IVSB, från perioden 1952-55, är målade svarta. En kamera finns på Canons huvudkontor och en i en privat samling. Det kan ha varit några få kameror som målats svarta för ett Canon jubileum. Det finns inga noteringar som anger hur många som målats och om det gjordes av fabriken.

Efter detta kom mer svarta kameror av Canon L1, Canon VL och Canon VT de luxe, Canon VI L och T, Canon P och Canon 7. Som ett exempel vet man inte säkert från fabriksregister hur många Canon P som svartmålades?? Mindre än 100 ”äkta” svarta P är kända.

Svarta fabriksmålade kameror från den här tiden är samlarobjekt numera?? Speciellt svarta Leica M3 och Leica M2 kostar flera hundra tusen upp till miljoner. Finns det stora pengar att tjäna så dyker det naturligtvis upp förfalskningar. Det har blivit en industri att måla om kameror från femtiotalet. En av de stora firmorna är @Shueido_camera på Instagram och eBay. De är mycket professionella och anger att det är ”repaint” av huvudsakligen äldre Canon och Leica kameror. Kanto Camera i Tokyo, som är en Leica auktoriserad verkstad, målar också om kameror och de är närmast konstnärliga. Båda dess firmor säljer artistiska proffsmålningar på uppdrag.

Seniorplåtis köpte nyligen en svart Canon IVSB camera med en svart Canon 50mm 1:1.8. Priset var normalt för modellen utan svart målning. Det skulle kunna vara en kamera som målades samtidigt med de två som Canon anger från 1954. Kanske någon tyckte det var kul. Målningen är av hyfsad kvalitet, nästan i klass med de två svarta Canon P och Canon VT deluxe vi äger. Skall man kalla detta en ”FAKE” av vår tid eller en samtida svartmålning av en kamera som kanske Canon visade vid den tiden. Priset talar inte för en fake målning för ekonomisk vinning.

Kanske skall det nämnas att kameran fungerar fint.

Svartmålad Canon IVSB med svart Canon 50mm 1:1.8

Inlagt 2021-08-17 07:47 | Läst 1541 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det var ju den som Du hade som gissning här på bloggen, och jag gissade rätt! :-) Själv har jag en äkta svart Nikon F2 från 1977. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-08-17 10:34
Hej,
Så är fallet. Det vi kallar äkta är väl en kamera som kommer från företaget tillverkning i fabriken.
Din svarta F2 är säkert väldokumenterad hos Nikon. Ungefär så som hos Leica där dokumentation finns på fabriken angående tillverkning av svarta Leica M. Visserligen är numera den informationen inte för gemene man.
Så är inte fallet med Canon. Det finns t ex inga noteringar om hur många svarta Canon P som tillverkades, lika lite som det finns papper på den här kamera modellen IVSB. Det finns inga papper på hur många svarta man testade att måla. Två finns.

Ha en fin vecka
Bob
Hej. Här passar det att avnjuta Rolling Stones klassiska låt från 60-talet "Paint it black".
https://www.youtube.com/watch?v=flSmiIne-4k

Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-08-17 10:38
Hej,
Ja på sextiotalet var det ganska populärt att ha kameror målade i svart.
Tyvärr missade jag det när jag köpte min Leica M2 1963.

Ha en fin dag
Bob