SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3703. Vilket objektiv?? –svar med de sista bilderna!! Äntligen är studenterna på plats i byn!!

Vilka ungdomar!! –landet utom sig har vid sina universitet?? Framtidens ledare och utvecklare gör sig redo att lösa framtidens komplicerade problem??

Många unga gäster från andra länder kommer hit och studerar vid universitet i den lilla akademiska bondbyn i syd. De kommer att knyta viktiga kontakter med våra inhemska studenter. Klotets problem måste lösas i samverkan med andra länder.

Här kommer några bilder tagna samma förmiddag.  Seniorplåtis är speciellt förtjust i bilderna för de visade sig ha en fin färgton?? –troligen en följd av att det satt ett något annorlunda objektiv på Sony a7RII kameran??

Våra ungdomar i Lund anno 2021-08-23

Vad tyckte du om bilderna rent tekniskt?? Skön ton i färgerna?? –eller hur?? Några av bilderna är starkt beskurna?? Nå vilket objektiv tror du att vi använt på Sony a7RII kameran med adapter M39.

Jo, det är ett objektiv som tillverkades 1935!! Ett vidvinkelobjektiv med till synes ganska dåliga prestanda?? Eller vad säger Du om en största bländaröppning av 1:6,3 vid brännvidden 2,8cm?? Men det är ett litet behändigt objektiv, som Du kan se här:

Leitz Hektor f=2,8cm 1:6,3 från 1935

Det är ett objektiv som är lite knöligt att använda på en samtida kamera som Leica II. Men finessen är att redan vid bländare 6,3 så är skärpedjupet betydande?? Så avståndsinställningen kan man förinställa och använda en lämplig slutartid efter ljusförhållandena. I den digitala tillvaron blir ju detta en superbra objektiv för fotoflanören?? Sony a7RII får inställningen 1/1000 sek, och auto ISO. Objektivet ställs in på bländare 9 och avståndet på 2,5 meter. Det leder till skarpt från 1,25 meter till oändligheten. Perfekt för gatufoto?? –åtminstone för seniorplåtis. Det här lilla objektivet sitter fint på Sony kameran:

Sony a7RII med adapter för M39 och Hektor 2,8cm 1:6,3

Nå, åtminstone föredrar vi den här kameran före vår iPhone.

Inlagt 2021-08-27 07:19 | Läst 1487 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Otroligt vackert! På den tiden längtade man inte på det digitala :-) En fin kombination med Sony och Hektor! iPhone är ju ingen kamera utan en telefon som tar även bilder helt befriad av en kamerakänsla. Jag är imponerad över Ditt ekipage! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-08-27 10:34
Hej Wolfgang
Tack!
Jag har använt den här gluggen på äldre Leica modeller och det blir ok med film. Men den här kombinationen var verkligen överraskade bra. Jag kör alltid RAW och sedan blev justeringar i LR 6 enkla. Jag blev förvånad över värmen i bilderna och bra hudtoner.
Det här gamla objektivet, nästan 90 år gammalt, byggdes ju utan tanke på färg. Ingen antireflexbehandling av ytorna och standard glassorter.
Om man går in och kollar på moderna objektiv med 28/1.4 så är de stora och har massor med linser. Å de är dyra. Tyvärr så är det samlare som driver upp priset på den här lilla skönheten och på eBay kostar de 10 000 kronor, ungefär. Det tillverkades bara 11000 st. Jag köpte mitt objektiv hos Red Dot för 7000 för några år sedan.

Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob.
Färgerna på dina foton påminner mig om Kodachrome - är det helt fel? (Jag vet att de är digitala).
Nummer 4 är min tydliga favorit här och av flera skäl. Förutom färgerna, som är fantastiska, är ljuset också värt att nämnas. Skuggorna och ljuset på flickans ansikte - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har också kört med manuell zonfokus de senaste dagarna.
Svar från Bob Bovin 2021-08-27 17:27
Hej,
Jag har faktiskt aldrig plåtat med Kodachrome. Jag tyckte det var för långsam film.
Jag kör aldrig med förbeställda filmer i några program. Här är LR 6 och PS 5 använt.
Bild fyra är lagd like mörkare än de andra och känns mer mättad.
Blir det danskt idag igen?
Ha en fin dag
Bob
Erik Madsen 2021-08-27 17:37
PS: Nej Cort venter til næste uge for at slå Bjarne Riis´s danske rekord for flest vundne etaper i de 3 store etapeløb. Lige nu har de samme antal - 6.
Mvh. Erik.