SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3798. Konst spränger gränser??

Det är konstens viktigaste uppgift?? –just att spränga fördomar och traditioner?? Allt som begränsar yttrandefriheten är av onda?? Om man vill prova något nytt?? Så granska fördomsfritt??

Det var många som ropade på oförståelse när Jackson Pollock hällde ut sina färgburkar på canvasen och tyckte att detta var ju inte konst?? I alla tider har kritiken mot abstrakt konst grundats i att man inte ser vad tavlan föreställer?? –först när man ser det kan det definieras som konst?? Men Pollocks utspillda droppar fick fäste i den moderna abstrakta konsten på femtiotalet?? –och idag kan man ju försöka köpa en tavla av honom?? –utan en riktigt fet plånbok.

Det intressanta är ju att definition av konst än idag underlättas av att man ser vad det föreställer. Många anser ju att de satiriska graffiti målningarna av Banksy är konst?? –så att man ju till och med säljer murarna de är målade på??

Så kanske är det en Pollock och Banksy inspirerad konstnär som visar sitt gränsöverskridande verk på Saluhallens vägg i den lilla akademiska bondby i syd??

Offentligt konstverk i Lund anno 2021-11-20

Inlagt 2021-11-30 06:44 | Läst 1389 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De där tankarna är spännande. Är det motivet, tekniken, berättelsen eller idé/tanke bakom skapelsen/bilden som är viktig. En sommarkurs på Fridhems folkhögskola jag deltog i berörde konceptuell konst. Det var intressanta idéer som också rört runt i konstvärlden och mitt huvud. Lars Vilks är nog en sån där konstnär. Abstrakt fotografi är svårt att få gehör för, tror jag. Jag tog en serie bilder i mörker på mötande bilar under färd, som jag visade här. Det var nog inte någon som begrep dessa. Man måste kanske vara nyfiken och vilja undersöka varför motivet ser ut som det gör. Jag gillar det där men har svårt att argumentera.
Ha de gott i bynn
Jerry
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 19:03
Hej,
Du har rätt, det är svårt att skriva om konst.
För mig gäller att jag aldrig sätter några gränser. Allt kan va kul.
Ha det gott
Bob
Tänkvärda reflektioner och utflykter bland minimala antydningar till konstnärliga ambitioner i Lunds stadsmiljö. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 19:03
Hej,
Enkelhet och spontanitet kan lyckas.
Ha en fin kväll
Bob
Vad är konst? Detta ämne är ju ständigt levande. Avståndet mellan Saluhallen och Lunds Konsthall är endast något tiotal meter. Den pågående utställningen där kan ge upphov till ytterligare funderingar över detta ämne. /JE
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 19:05
Hej,
Vi har en fin konsthall som visat mycket spännande sedan 1966. Får gå in och kolla.
Hälsningar från Ninni och Bob
Se'n kan man nog ha synpunkter på var "konsten" finns, man kanske tycker att på offentliga platser, eller på de ytor som samhället = vi betalar, där skall det inte vara "konst".
Och visst "konst" kanske även kan vara stötande för vissa!
Å andra sidan, "reklamkonst" finns ju nästan överallt! Och den "konsten" accepterar vi utan att fundera!
Ingen lätt fråga det här! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 19:07
Hej,
Nä det är ingen lätt fråga. Konst i reklamen är ett spännande område. Här kan ju fotografer bidraga starkt. Vem minns inte Hans Hammarskjölds bilder.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Du har mange fornuftige overvejelser her.
Det må da være en Pollock det der :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 19:08
Hej,
Ja det finns dag av Pollock men en del kom utanför ramen. Undrar om han hade det problemet också.
Ha en fin kväll
Bob