SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3814. Paraplyet i byn

Det är lätt att tro att gamla japanska gluggar från femtiotalet är mest skräp?? –jämfört med dagens moderna superoptik?? Det är lätt att förstå att marknaden vill att vi köper nytt??

Men det är inte sant?? –de gamla gluggarna är riktigt användbara?? Å med en modern kinesisk adapter så kan man få autofokus med vissa kameror?? Som i den här kombinationen av Canon 50mm f:1.8 och Techart Pro LM-EA7 II Auto:

Liten, men perfekt, femtiotals Canon 50mm f:1.8 med Techart Pro LM-EA7

Den här gluggen fungerar mycket bra med autofokus på Sony a7RII. Bländarområdet upp till 11 är inga problem, men man kan bara använda centrum som fokusområde. Seniorplåtis tog med kameran ut i vinter rusket och dåligt morgonljus. Här kommer bilder med bländaren fullt öppen:

Lördag morgon i Lund anno 2021-12-11, med snöglopp och regn

Som seniorplåtis ser det är det få problem med färgåtergivningen?? –och skärpan är helt ok för publicering på nätet och troligen även för bok produktion. Enkel hantering i Lightroom 6 och Photoshop 5 hjälper en hel del för hantering av små optiska problem i gamla objektiv.

Det verkar inte som om det här att använda gamla objektiv är så populärt?? –mer än hos möjligen gamla entusiaster för analog fotografi.  

Tillverkare av nya kameror skulle också enkelt kunna gör adapters för autofokus, som Techart Pro, med nya digitala kameror. Men det vill man ju inte?? –utan man vill ju sälja nya skitdyra gluggar?? Hela fotoindustrin, inklusive fotopublikationerna, vårdar ju denna ideologi?? Seniorplåtis tror att industrin biter sig i tummen här??

 

Inlagt 2021-12-16 07:44 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att hitta egna vägar i dagens fotografi e svårt! Marknadskrafter e stora och starka och smarta!
Och då e det lättare att flyta med i mittfåran! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-12-16 11:18
Hej Bengt
Det borde inte va så svårt att hitta rätt kamera. Men påverkan utifrån ä verkligen påträngande. Reklam och nät utgör starka krafter.
Men lättheten att köpa begagnat borde va en möjlighet åt rätt håll. Kanske vi gamlingar har det lättare, med förhoppningsvis mer erfarenhet.
Men tusan vet.
Ha en fin dag i solen
Bob
Att fokusera på skärpa är lätt! Att fokusera på bildhelhet är svårare! Här tycker jag att bildhelheterna blivit bra, det röda sticker ut på ett väl avvägt sätt.
Svar från Bob Bovin 2021-12-16 11:22
Hej Måns,
Tack för uppskattning och uppmuntran.
Man borde ägna mer tid åt vad du kallar så underfundigt bildhelhet. Vissa dagar träffar man nästan rätt. Någon gång om året faller mycket på plats i en bild. Jag tror jag har en sådan bild till nästa vecka.
Ha en solig dag i din stad
Bob
Jag har en ny Canon digital ff spegelfri. Men inga nya objektiv till den. Bara gamla som används till mina analoga kameror, och som fungerar lika bra, och i flera fall t.om bättre än de nya. Finns adaptrar för allt om man som en annan, trivs bättre med att ställa focus manuellt.
Svar från Bob Bovin 2021-12-16 19:37
Hej,
Det låter bra.
Lycka till med experimenten.
Ha det väl
Bob