SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3857. Ovanlig?? --Canon Serenar glugg från 1951??

Det här objektivet slutar inte att förvåna mig?? Det mesta är udda med det?? –det finns mindre än 300 kända idag?? Det byggdes och ändrades på Canon?? –i en brytningstid i Japan 1951.

Vi har beskrivit den här gluggen i två tidigare bloggar, här och här

Canon Serenar f:3,5 50mm i rätt miljö

Det här objektivet har en Tessar typ av linskombination?? –och liknar Leicas berömda Elmar objektiv. Men har 8 bländar blad och sitter mellan andra och tredje linsen. Hos Elmar sitter det mellan första och andra linsen. Antagligen gjordes denna ”försämring” av ekonomiska skäl. Detta var en billig standard glugg för Canon II kameran.

Seniorplåtis har under flera månader använt denna glugg på en Sony a7RII med Techart Pro adapter. Detta betyder att man får autofokus. Anti-reflex behandlingen är blåtonad och påverkar något färgåtergivningen i RAW bilden. Det är dock inga problem att plocka fram den färg du vill ha med LR och PS. Här kommer några bilder från olika ljusförhållanden, men alla med bländare 3.5.

En dag med Canon Serenar f:3.5 50mm  i Lund anno 2022-01-17

Betyg för gluggen blir ****!!

Inlagt 2022-01-28 08:05 | Läst 1163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser fint ut. Ett Tessarobjektiv presterar alltid, om det kommer från en seriös tillverkare.
Hur menar du att antireflexbehandlingen påverkar objektivets färgåtergivning? Den färg man ser reflektera från linsytan, är den färg som behandlingen är minst effektiv emot. Skulle då objektivet ge en påtagligt gul färgavvikelse?
Den levererar bra bilder, Bob! Jag har kollat och det stämmer att en Leitz Elmar har bländaren mellan första och andra linsen. Men en Carl Zeiss Tessar 50 mm har bländaren mellan 2:a och 3:a linsen, precis som Din Senerar. Mvh Wolfgang
syntax 2022-01-28 16:03
Det här med att flytta fram bländaren till mellan första och andra linsen var Leitz chefskonstruktör Max Bereks bravurnummer (som kostade mycket beräkningsmöda). Det här var på den tiden när man saknade antireflexbehandling – och Elmaren bländar alltså av fler linsytor än Tessaren. En Elmar 3,5/50 har makalöst goda transmissionsförhållanden för att vara ett objektiv utan AR.
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 12:39
Hej Wolfgang
Elmar är ju mycket bra, men jag ser inte så stor skillnad till Zeiss Tessaren. Båda är roliga, men jag vill ha mer ljusstyrka. Canon 50/1.2 gluggen är en stor överraskning med hjälp av autofokus. Min ex CANON 50/0.95 var för stor. Men Canon 35/1.5 är också en stark gatuglugg.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Jag har inte så mycket tekniskt förstånd til att delta i debatten och utbyta erfarenheter om den. För många år sedan läste jag vad jag kunde få tag på om utvecklingen av den japanska kameraindustrin efter andra världskriget. Det gick fort måste man säga.
Dina fotografier däremot kan jag relatera till :-) Jag är imponerad av nummer 7 med det starka motljuset.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 12:43
Hej,
Japanerna har en stark tro på arbetet som religion. De har också en god laganda. Det tog dem upp från ruinerna.
Kanske vi svenskar skulle behöva lagandan tillbaka. Låta bli att fokusera på jaget.
Motljusbilden är hyfsad. Jag är förtjust i motljus.
Ha det väl i weekend
Bob