SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3858. Öga mot öga?? –med nalle vit

Hur nära skall man som naturfotograf möta en isbjörn?? –frågan har kommit upp på nätet?? –när Dmitry Kokh visade bilder på isbjörnar ockuperande väderstation på Kolyuchin ön.

Den absolut viktigaste regeln är att aldrig skall störa vilda djur i deras liv. Många djur jagar och äter andra djur. Om man är rädd om livhanken så får man undvika att bli dödad genom att inte visa sig.

Om man är naturfotograf så gäller samma regler?? –undvik att störa dina djurvänner?? Gå inte för nära?? Men vad betyder det?? Gå aldrig närmare än fem hundra meter när det gäller isbjörnar. Var aldrig utan vapen i en sådan situation. Lika fullt har seniorplåtis och assistent Ninni varit närmare än 20 meter till en isbjörn i Svalbard. Som här:

Isbjörn gör utfall mot fotografen i Svalbard anno 2007

Vi är fem, på magen liggande, fotografer och en beväpnad naturguide i en motordriven sodiak gummibåt. Ganska säkert, men det är känt att isbjörnar kan hoppa 20 meter. Isbjörnar har inget att frukta på Svalbard men är mycket nyfikna, speciellt ungarna, och vi är utmärkt feta och säkert välsmakande däggdjur.

Dmitrys bilder från nordöstra Ryssland, visar att de är tagna på mycket nära håll?? –men det visar sig att de är tagna med hjälp av en flygande drönare!! Stör man isbjörnarna när man plåtar så?? –troligen bara lite grand?? –isbjörnar är nyfikna och kommer nära?? Så Dmitry är säkert på behörigt avstånd.

Isbjörnar är inte dumma och de har lärt sig att i de flesta områdena blir de inte skjutna idag. På sextiotalet jagade man fortfarande isbjörnar för skinnets skull på Svalbard. Då visste vår vita vän att däggdjuret människan var livsfarlig?? –och då höll de sig undan. Idag har de lärt sig att däggdjuret på två ben är ofarlig, men fortfarande utmärkt föda.

Kom an!! Skall vi ta en match??

Det är ingen tvekan att isbjörnens ramar är kraftiga nog för att döda en människa med ett slag. Nästan varje år dödas en människa på Svalbard.

 Brun- och svartbjörnarna i Alaska har samma beteende som isbjörnen hade förr på Svalbard?? –det är nästan omöjligt att möta en björn i Alaskas vildmark?? För där är fri jakt året runt?? Men i de jättestora nationalparkerna ser man mycket björn och de är ganska säkra att komma nära. Dock inte närmare än 20-50 meter.

Så med andra enkla ord stör aldrig vilda djur i deras naturliga revir.

Inlagt 2022-01-29 07:27 | Läst 1959 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkvärda ord!
// Conny
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 12:48
Hej,
Jag har blivit tveksam till mass turism till nationalparkerna. Det måste hållas koll på omfattningen. Man kan se isbjörnar i många områden idag. De flesta är svårtillgängliga.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob. Tack för dina varningar. Ska va extra försiktig idag. Imponerande bilder annars. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 12:50
Hej,
Se upp för björnarna i storstaden. Ser du någon ta några bilder.
Ha en fin weekend
Bob
Vilken upplevelse det måste ha varit!!

Goa bilder.

Daniel
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 12:53
Hej,
Vi har nog mött ett femtiotal isbjörnar i olika situationer. Ingen isbjörn är den andra lik. Det händer alltid något i varierande miljö. Alla situationerna är minne för livet.
Ha en fin weekend
Bob
Mycket fina bilder av en imponerande isbjörn som ser ut att må bra. De är finast när man får chans att se dem på is och snö. Fantastiskt att ligga i en zodiak så nära.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 13:03
Hej,
Den här hanen är verkligen fin och muskulös. Han har säkert ett bra område för säljakt.
Gummibåten är en bra metod att komma nära isbjörn. Annars är moderskeppets kapten den viktigaste personen för en bra resa i Svalbard. På vår tid var Stockholm båten att va på. Näst viktigast är en bra expeditionsledare som ständigt spanar efter en gul prick. Om det finns en bra fotograf som är ansvarig för resan så är det ett stort pluss.
Ha en fin weekend
Bob
Åh, så vacker !
Vilket minne att få ha dessa bilder.
ing-marie
Svar från Bob Bovin 2022-01-29 19:52
Hej,
Det är ett mycket vackert djur, men farligt.
Ha en säker weekend
Bob