SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3919. Domkyrkan?? –något har hänt??

Den mest besökta turistsevärdheten i den lilla akademiska bondbyn i syd är den dystert grå Domkyrkan?? Om du planera att besöka den gotiska sandstens domen den närmaste tiden?? –ta en fundering??

Ingenting är sig likt?? Allt är en byggarbetsplats. Till råga på allt så har man berövat kyrktornen deras pampiga tak av bly?? Taken står vid sidan av kyrkan och skall byggas om i rostfritt stål målat med tenn?? Kanske inte så dum idé?? –anlöpt tenn har samma färg som anlöpt bly?? Bly är kass som takbeläggning i dagens läge?? –du vet med alla luftföroreningar?? –från Europa??

Domkyrkan sedd genom vårblomster i Lund anno 2022-03-28

Vy med kyrkan utan mössa kanske just blir en populär turistsevärdhet?? –för det är inte ofta ett så omfattande reparationsarbete sker?? Senast för mer än 100 år sedan!!

Domkyrkan sedd från norr anno 2022-03-28

Det är faktiskt svårt att se att det är en kyrka?? –strax söder om universitet?? 

Inlagt 2022-03-31 08:04 | Läst 1378 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att man tar hand om kulturarvet!
Jätten Finn häckar väl i källarvalven, och lär inte låta sig störas.... :-)
elgenper 2022-03-31 10:58
Ja, får man tro Tegnér så är det ju Finns fel att domkyrkan aldrig blir färdig....

Men det verkar ju som en mycket främmande syn när man åker ner mot centrum.
Svar från Bob Bovin 2022-03-31 11:48
Hej Peter,
Det är bra att vi har Finn som håller reda på oss här nere.
Det är svåra problem med korrosion av blytak. Så länge vi hade hästkärrorna passerande kyrkan så var det ok. Men inte nu mera.
Ha en skön weekend
Bob
Svar från Bob Bovin 2022-03-31 11:52
Hej Per,
Tegnér var en klok man. En kyrka skall aldrig vara färdig, om den lever.
Snart får den ny mössa på tornen. Det nya materialet fanns nog inte att tillgå vid förra renoveringen för hundra år sedan.
Ha en solig weekend
Bob
Hej Bob.
Jeg kan vældig godt lide det første med den kreative indramning og den gule forårsfarve.
Du har selvfølgelig helt ret med at blytaget er overfølsomt for lufforurening. Da Roskilde Domkirke skulle have nyt tag mener jeg, at det var et krav, at det skulle være bly. Selvom det vil tage mange mange år før det ligner den øvrige del af hele taget.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Wikipedia:
26. august 1968 udbrød der brand i tagværket under en restaurering af Margretespiret. Branden blev slukket, inden der skete skade indvendigt i kirken, men det oprindelige Margretespir og en klokke fra tidlig middelalder gik tabt. De nye trykimprægnerede spær og kopien af Margretespiret holdt imidlertid kun i 30 år, da beskyttelsesmidlerne viste sig at tære træet og nedbryde kobberet i taget. Så i 1990'erne måtte spiret igen udskiftes og i 2006-08 fik kirken nyt tag.

Her kan du se forskellen:

https://usercontent.one/wp/www.formidlingsfonden.dk/wp-content/uploads/2019/12/cropped-170526_Domkirke_01.jpg
Svar från Bob Bovin 2022-03-31 19:05
Hej,
Ni har samma problem med er kyrka. Ni hade ju otur med branden.
Det är ju ett mycket stort arbete att byta ut all metall i taken på kyrkorna.
De nya plattorna av rostfritt stål med elektrolytiskt anbringad tennmetall yta är naturligtvis mycket dyra. Fördelen är att det går att svetsa samman plåtarna, men jag vet inte om de kommer att göra det.
De stora takdelarna av kyrkoskeppet belades för inte så länge sedan med blyplåtar. Men frågan är hur länge de klarar sig.
Ha det väl
bob
Hej. Tack för de fina bilderna på domkyrkan under ombyggnation. Dessutom fin vårgrönska. Man blir nostalgisk och tänker på sin studietid här, Bly är ett gift som givetvis måste bort ur miljön. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-03-31 19:10
Hej Nils-Erik,
Jag förstår att du känner ditt Lund. Studietiden är alltid magisk, men det förstår man föst när man blir äldre.
Bly är ett lurigt ämne som vår kropp tycks ta upp och lagra.
Metallen bly är inte vanligt som mineral, alltså som ren metall. Det finns bara på några få platser bl a i den berömda Långban gruvan norr om Filipstad. Jag har själv hittat bly i varpen vid gruvan.
Ha det gott
Bob
Spännande att se för en som faktiskt är född i Lund. Vill man vara petnoga är Lunds domkyrka byggd i romansk stil och ett av de främsta i Skandinavien.
/Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2022-03-31 19:29
Hej Gunnar,
Tack för din korrektion av min miss i minnet.
Kyrkan byggdes ju på 1100-talet i romansk stil för Nordens ärkebiskop. Efter storbranden på 1200-talet byggdes kyrkan upp med delvis ny konstruktion och på 1500-talet byggdes strävbågar och strävpelare och det ger kyrkan ett gotiskt inslag. Dessa tog sedan arkitekt Zettervall bort i sitt förslag till en total romansk kyrka. Han byggde enligt honom själv inte om kyrkan utan han byggde en ny kyrka. Än idag finns det ett valv i kryptan nere hos jätten Finn som har gotisk stil.
Restaureringarna av taken kommer att ta ett är enligt kyrkorådet.
Ha det väl
bob