SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3921. Universitetsbiblioteket i Lund

Vem bevarar det litterära kulturarvet i landet utom sig?? Några vet att redan 1698 lagstadgades att universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket skall arkivera allt som trycks i landet.

Det betyder att alla trycksaker tillverkade i vårt land skall bevaras i ett exemplar i varje universitetsbibliotek, så kallade pliktexemplar. Seniorplåtis har med glädje lämnat sina egna fotoböcker till alla biblioteken för arkivering. Då vet man att de vill bli tillgängliga i framtiden?? –så länge vår civilisation på klotet existerar.

Man kan ju fråga sig hur mycket som finns lagrat på vårt UB här i Lund. Svårt att säga idag men det är mer 11 hyllmil och det tillkommer mer än en halv hyllkilometer per år.

Det är inte utan att seniorplåtis är en smula stolt över att ha varit ledamot av styrelsen för UB i Lund åren 1997-2000.

Lunds UB har idag en huvudbyggnad som 2019 utsågs till Sveriges vackraste byggnad genom alla tider. Parken framför byggnaden går heller inte av för hackor och numera har närliggande Skissernas museum ett flertal konstverk utställda i parken??

Så har du tid för ett besök i Lund glöm inte bort Helgonabacken med UB. Du kan också kolla bilderna från igår:

UB i Lund med parken i Helgonbacken och Skissernas museum anno 2022-04-01

Inlagt 2022-04-02 07:55 | Läst 1812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Utan vidare en mycket stilig byggnad. Tur att inte någon modern arkitekt har kunna klåfingra sig på den platsen (i sista bilden syns dock något misstänkt lådliknande).
elgenper 2022-04-02 10:44
Nja, säg inget ont om Arkivmuséum (förlåt, Skissernas muséum ska det ju vara nu)! Det är fin och fungerande arkitektur.
syntax 2022-04-02 13:45
Nå - vad som är vackert och vad som är fungerande är inte samma sak. När det gäller vad som jag tycker är vackert, så är jag naturligtvis enväldig smakdomare.
Svar från Bob Bovin 2022-04-02 14:55
Hej,
Behovet av mer och mer hyllmeter ökar ju hela tiden i ett UB och här ser man inte tillbyggnader på baksidan. Den delen är mer modern och funktionell och hur det ser ut nedåt i underjorden vet jag inte.
I sista bilden ser man tillbyggnaden på skissernas museum som rostiga kuber. Det är en modern tillbyggnad som man kan ha åsikter om. Ett konstmuseum försöker ju hänga med sin tid och blir ofta modern i sin stil. Det har ni ju sett
även i Stockholm.
Ha en solig dag
Bob
Svar från Bob Bovin 2022-04-02 14:59
Hej Per,
Skissernas museum är ju ett nästan unikt museum i världen. Det har varit en del kritik mot den nya tillbyggnaden till det gamla byggnaden, men jag tycker det har blivit en spännande och välformat liten tillbyggnad.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob.
Det er nogle smukke omgivelser det ligger i.
Billedet med skiltestanderen er morsom - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-04-03 20:52
Hej Erik,
Det är kul med lite konst utomhus. De här sitter fast i marken eller är mycket tunga.
Ha det väl
Bob
Rätt årstid att visa denna byggnad med den imponerande blå blomsterprakten. Jag har i alla fall sett till att mina officiella verk gått till biblioteket för korrekt arkivering.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-04-03 20:54
Hej Lena,
Va bra att du är arkiverad på rätt sätt med vad du skrivit.
Ha det väl
Bob