SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3936. Isbjörnen som handelsvara?? –nästan 1000 skjuts för sitt skinn??

Jo, så är det och det är helt lagligt?? –och världens rikaste land Norge?? –är den näst största handlaren i pälsvaror från isbjörnen?? Det skrämmande är att det är öppen handel överallt??

I slutet av 1960-talet förbjöds den ohämmade jakten av isbjörnarna i Arktis?? Isbjörnen var på väg att utrotas. Det blev dock inte ett totalförbud?? –ty vissa kustlevande urbefolkningar, som t ex inuiterna, fick rätt till licensjakt på en isbjörn per hushåll.

Detta beslut innehöll ingenting om förbud av handel med isbjörnsdelar. Så är det fortfarande. Du kan idag köpa en stor isbjörnsfäll i Longyearbyen i Svalbard. Priset är högt men för många stenrika på jorden är det en spottstyver. Lyxjägarna i världen kan billigt köpa rätten av en inuit till jakten av en isbjörn. Så har även svenska jägare gjort.

Nu har forskare och naturvårdare i Norge börjat bearbeta den norska regeringen så att de skall föreslå att handel med isbjörns delar skall förbjudas i världen. Precis som det t ex är förbjudet att handla med elefantbetar och  noshörnings horn??

Det kan tyckas att det spelar väl ingen roll om 1000 stycken försvinner varje år?? –men problemet är att man vet inte hur många isbjörnar det finns i Arktis?? Den senaste gången uppskattningen gjordes trodde man det var 20 000 st. Dessutom har man dålig koll på tjuvjakten i norra Ryssland.

Allt detta påpekar den internationellt välkända naturfotografen och naturvårdaren Paul Nicklen i sin senaste instagram blogg.

Seniorplåtis och assistent Ninni har haft förmånen att besöka Arktis många gånger och träffat på många vita nallar?? Här kommer några bilder som visar att de också behöver mat?? –precis som du och andra däggdjur:

Matdags för isbjörnar i Svalbard

Inlagt 2022-04-17 07:47 | Läst 3753 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt ”fina” bilder Bob från deras verklighet.
Samt riktigt tråkig läsning att det fortfarande är jakt på den vita nallen. Tycker att de har det tufft nog redan…..
Svar från Bob Bovin 2022-04-17 09:34
Hej,
Det är mycket trist med denna meningslösa jakt på isbjörnen. Hoppas man kan väcka opinionen i Norge och norden. För att skapa ett stopp,
Tjuvjakten i vissa områden är svårt att helt stoppa.
God fortsättning
Bob
Åh 😳 stackars isbjörnar
Mvh N
Svar från Bob Bovin 2022-04-17 11:55
Hej,
De björnarna du ser på bilderna här är det inte synd om. De hade mat och var mätta. De som hittar sälar att äta klara sig bra.
Men det är skandal att man nöjesjaga och tjuvjaga dessa björnar för försäljning av skinn och turist föremål.
Ha det väl
Bob
Hej. Intressanta och fina bilder på isbjörnar. De ser ut att må bra. Trodde all isbjörnsjakt var förbjuden. Tråkigt att det inte är genomfört fullt ut. Hoppas det blir ändring. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-04-18 17:30
Hej Nisse,
Tackar. De mår prima om de får is å äta på.
Isbjörnsjakt borde i stort sett förbjudas.
Ha en fin dag
Bob
Jag känner till jakten på isbjörn som fortfarande pågår på bl a Grönland, främst via en isbjörnsforskare i Köpenhamn. Vi är båda av åsikten att det borde förbjudas helt. De är stora rovdjur och behöver ett rejält mål mat då och då, vilket dina bilder visar med stor tydlighet. De ser nästan ut att "spela sten sax och påse" på andra bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-04-18 17:40
Hej Lena,
Jag håller helt med dig. Man borde totalförbjuda jakt på isbjörn. Det är så osäkert hur många som finns. De inuiter som har licens borde kunna kompenseras av ett rikt land som Kanada. Norges kommers är ju helt oansvarig.
De två björnarna på är nästan fullvuxna syskon som leker med varandra. De var vilda men samtidigt gulliga när de brottades.
Ha en fin vecka
Bob
Kan bara med att all jakt på dessa magnifika djur måste å det snaraste förbjudas. Många fina bilder i det här inlägget. Den andra bilden med de kommunicerande björnarna är favoriten.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bob Bovin 2022-04-19 19:56
Hej Jörgen,
Du har rätt i att alla jakt borde förbjudas, som t ex med elefanten. Länderna i Arktis har råd att justera problem som viss ursprungsbefolkning har med arr ersätta köttet som föda.
Bild nummer två visar troligen nästan fullvuxna syskon.
Ha det väl
Bob