SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#211. Sakkunskapen finns!! --på en liten bar i Italien?? –på Tvn går Giro Italia!!

När det gäller cykelsport?? --så är det religion i Italien!! Det spelar ingen roll om man är dopad eller inte!! –bara man är bäst att klättra i bergen!! –eller åka nedför bergen!! Gud blir man om man ständigt kan vinna spurten över den vita linjen??

Detta gäller inte här uppe i norr!! –här vet man inte vad cykel är?? –inte sedan Harry Snell vann VM den 21 augusti 1948 Valkenburg i Holland. Då hyllade man sin hjälte och alla visste vad cykel var!! –för de flesta måste köra cykel till jobbet!! –väldigt få hade bil!!

 En sömnig eftermiddag på västkusten i Italien insåg jag detta!! –det var tomt i den lilla byn!! –inte en människa!! –men det hördes röster inne från barerna!! Vi klev in och beställde Orangina! All gubbar satt riktade mot en liten TV i en hörnet. Då och då kommenterades bilden med cyklister. Det var slätetapp!!

Bar i Italien 1969.

Det här året var det Felicie Gimondi , som var den stora stjärnan. Om man inte kan språket så kan man höra vissa namn. På den tiden följde jag cykel noga!!

Det skulle dröja till 1971 innan ett svenskt namn skulle vara på allas läppar i Italen. Gösta Fåglum Pettersson blev ett stort namn när han blev totalsegrare i Giro Italia. Enligt mitt förmenande den största idrottsprestation en svensk har gjort!! –sedan Ingemar Johanssons knock av Floyd.

När Gösta Fåglum kom hem och gjorde ärevarv i Malmö 1971, såg det ut så här!!

Gösta Fåglum var mager som en skrika 1971 i Malmö!!

Nu var det ju inte bara Gösta som cyklade som proffs i Italien. Alla fyra bröderna gjorde ju mycket väl ifrån sig. De vann ett otal segrar tillsammans och på egen hand.

När vi åkte hem från Italien 1969 så åkte vi till Esbjerg i Danmark och såg de Nordiska mästerskapen.  Den här gången var det Erik Fåglum Pettersson som åkte ifrån danskarna.

Erik Fåglum vinner Nordiska mästerskapen över 18 mil i Esbjerg 1969.

Lägg märke till att man har ett riktigt stort måldomartorn vid den här tiden. Målkamera fanns inte, och det behövdes ju inte med två danskarna tydligt efter! Erik kunde ha sträckt upp båda händerna i luften, det fick man i Danmark, så inte i Sverige!!

Inlagt 2011-11-27 07:47 | Läst 12232 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul det här med cykel! Har cyklat några gånger i Italien, och har samma uppfattning som du vad gäller cykelkunnande i Sverige vs Italien!
En gång va vi ute på en dagstur i Italien med full utrustning, Campagnolo runt om alltså,
och som enda packning en liten plånbok i bakfickan på cykeltröjan, och blev hungriga.
In på ett matsälle i en liten by, det kommer en man fram ur köket, "Aha, cylister", säger han,
"jag har pasta och lite tannat smått och gott", och se'n när vi berättade att vi va från Sverige, då sa han "Gosta!!!"
Se'n satt hela familjen med oss när vi åt, och vi pratade cykel, jag lovar!! :)

Och det är mycket lättare att att cykla på trånga och väl trafikerade vägar i Italien än i Sverige, för de flesta bilförare kan cykel, har ofta cyklat själva. Och som sagt, Gosta hade vunnit Girot, det visste man!
/B
Ps. Fick möjligheten att träna med Gosta och en broder några gånger, inte speciellt kul! ;) :)
Och min nuvarande racer, en Somec, specialbeställde jag hos Gosta i Vårgårda!
Svar från Bob Bovin 2011-11-27 09:44
Tack Bengt för underbar story!
Den förstärker intrycket att man skulle sitta varje juni månad på en bar i Italien.
Du är en lyckost som fått cykla i Italien. Det där med en plånbok på fickan låter bra!
Träning med Gösta kan va svettigt det förstår jag. Jag har en vän som tävlat mot Gösta, och han hävdar att det är svårt å hålla rullen på honom.

Avsaknaden av cykelkultur i Sverige gör att det är svårare att cykla här, speciellt i studentstaden Lund. Livet som insats!

Hoppas att ni inte blåser bort där uppe, här lär vi göra det.

Hyvens
Bob
Jag minns mycket väl när Fåglum tog hem girot 1971. Jag såg det på färg-TV t o m :). Jag bodde på ett studenthem i Uppsala då och vi blev av med flera TV-apparater för de var eftertraktade på hälerimarknaden. Samma år vann mitt favoritlag i fotboll, Arsenal, the Double så det var ett bra idrottsår. Fast jazzvännerna hade sorg Louis Armstrong gick bort det året om jag minns rätt. Härlig bild på den seniga Gösta förresten.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2011-11-27 09:48
Tack för fin kommentar.
Det hände mycke det året! Svårt att minnas utan bilder!
Hälarmarknaden har troligen ändrats. Är det ipod nu?
Mvh
Bob