SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3962. Varför är Leica kameror så dyra??

Nu tycker inte alla att så är fallet?? –men när priset på en gammal svart IIIf med tre kungakronor på baksidan kostade över 1,2 Mkr?? –då börjar man ju undra om det inte är dyrt??

Å varför är det en Leica kamera?? –varför är inte den här kameran lika dyr??

Svart Canon P från mitten av femtiotalet i originalutförande

En svart original Canon P är lika ovanlig som de 100 kända Leica IIIf beställda av svenska armen vid samma tid. Det märkliga var att någon samlare i Skåne måste ha fattat hur dyra de skulle bli sjuttio år senare?? Senioplåtis minns hur Överskottslagret i Löddeköpinge sålde ut dessa på 70-talet för några hundralappar?? Vem fattade att de idag skulle kosta mer än en miljon kronor??

Den första kameran som levererades till armen såld för 1.2 Mkr år 2022. (Foto: Limhamns auktionsbyrå)

Nu såldes det 6 st svarta kameror Leica IIIf och Leica IIIg vid Limhamns auktionsbyrå.?? –vilket måste ha varit helt unikt. Alla var värderade till 5000 kr av byrån. Frågan är om de visste vad de sålde. Värdering av denna kameratyp på nätet ligger kring 500 000 kr!! –alltså tusen gånger dyrare. Några av de senaste har legat kring 800 000 kr. De sex sålda på Limhamns auktionsbyrå varierade från 333 000 till 992 000 kronor vid klubbslaget!! Det vill säga nästan 3,5 Mkr totalt och med auktionspålägget blir det nästa 4,3 Mkr. Auktionsbyrån tar ju dessutom ungefär 22% för jobbet från säljaren och det betyder att byrån gjorde en hacka på ungefär 1,7 Mkr. Inte dåligt.

Det skulle inte förvåna mig om det är någon firma i Hongkong som köpte rubbet?? Vilket fynd?? –de kostar nog det dubbla i Kina??

Men varför är då Leica så dyra?? –åtminstone de svarta samlarobjekten från tiden före 80-talet?? Skicklig marknadsföring, tidigt inträde i marknaden för 100 år sedan, skickligt industriellt tyskt hantverk?? Där ligger en del i hemligheten??

Redan i tidigt 30-tal var Leica kameran fulländad som de här Leica Standard och Leica II

Svaret till varför?? --är nog delvis just detta att Leica M11 ser nästan lika dan ut och objektiven från den här tiden kan fortfarande användas på nya Leica M??

Inlagt 2022-05-13 07:52 | Läst 1641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Det är mycke mystik i det där med kameror. Men sånt här hantverk är formidabelt vackert. Men dom är ju väldigt fina tillsammans med pelargonier. Som första bilden. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-05-13 20:00
Hej,
Gamlingar har en viss charm.
Ha en fin weekend
Bob
Jag kommer ihåg när det såldes Kronleicor på det här militära överskottlgret, va det nu hette!
Och då någon som gjorde lumpen kunde köpa en sliten leica med tele som va specialtillverkad för den svensk marinen för några hundra då man slutatde med fotoverksanheten i försvaret!
Efter ett antal år så kom man även på att det hade tillverkats väldig få exemplar av de här kamerorna!
Man kom även på att även svarta M Leicor hade tillverkats i små serier! (Och mest använts av pressfotografer) Så, med få kameror kvar, och då vissa har råd, då blir det så här!
/B
Svar från Bob Bovin 2022-05-13 20:02
Hej,
Konstigt att bara vissa fattade att det var pengar att tjäna. Men så är det väl det mesta.
Ha en fin weekend
Bob
Det är märkligt att Canon P inte är mer värd, den är ju mycket enklare att ladda än en Leica IIIf och det borde dra upp priset för Canonkameran! :)
/Mikael
Svar från Bob Bovin 2022-05-13 20:05
Hej,
Kan det va att det finns inga register hos Canon, med Leica har alla nummer på papper.
Ha en fin weekend
Bob
Under min (av olika skäl korta; begärde så småningom vapenfritt... Det hade jag aldrig gjort med dagens världsläge!) vistelse på Försvarets Fotoskola på 60-talet var jag faktiskt tilldelad en väl insliten IIIf; nånstans har jag fortfarande papperet jag fick skriva på, komplett med nummer.

Som relativt nystartad på amatörplåtarbanan, med en tjusig Minolta SR7 med strålgångsmätning mm, var jag inte alls imponerad av Leican. När jag blev lite äldre och klokare var det annat, men då fick jag köpa Leicorna själv. Och då räckte det inte med Tre Kronor längre....
Svar från Bob Bovin 2022-05-13 20:17
Hej Per,
Vilken kul story. Du kan tidsmässigt sett en kille som hette Rodney Weidland som gjorde hela tiden där. Han blev sedan Australien number one life stile fotograf.

Kul om du kunde hitta serie numret
Ha en fin weekend
Bob
elgenper 2022-05-14 06:30
Nej, namnet Rodney ringer ingen klocka, o lumparkompisar brukar man minnas...

Kvittot med serienumret ligger (förhoppningsvis) i någon av ca 10 lådor osorterat sedan senaste flytten. Att gräva fram det är nog ett projekt för en riktig regnsommar...