SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#212. Julhysterin här!! --fly till en öde ö?? --ta med fotobok?? --tänk på vikten??

Den årligen återkommande hysteriska julen är här!! –fly till en lugn isolerad plats!! –som en skogskoja eller öde ö!! –för att förgylla tiden!! –kan man ta med några väl utvalda fotoböcker!! Som alltid tänk på vikten!! –inga kaffebords skinande upplagor!!

Det finns bara stearinljus på den här platsen!! –så det blir ingen dator med e-böcker den här gången!! Det blir små pappersböcker med bilder och text!! Fotoböcker är bra!! --för man kan öppna en sida och sedan sjunka ned i en bild en lång stund!! Sedan kan man slå igen boken och njuta vidare i fantasin!! –då räcker böckerna länge. Skall det vara en textbok med så skall det vara rogivande innehåll och kanske inte från vår tid?? –den är så jäktad.

Hyfsad press?? –säg!! Assistent Ninnis saffransbak i bakgrunden!

Jag skulle ta med fem böcker. Vi börjar med min favoritbok alla kategorier! –Jambo! Av Strandberg och Hassner!! Den är en reseskildring från rakt igenom Afrika på 50-talet. Den är så bra och bilderna absolut outstanding. Den är så spännande!! –och fångar Afrika från norr till söder.

Det finns ingen fotoskribent som Kurt Bergengren. Hans bok ”Fotografera är nödvändigt” är så välskriven och initierad. Lärobok i foto och fotografer ”per preferance”!! Här finns klassiska bilder!! –och en text värd att läsa!!  Har du inte läst den en gång, ja då kan du inte kalla dig fotograf!!

De flesta journalisterna glöms bort, men några finns kvar där långt efter!! –en är Jolo!! = Jan Olof Olsson. Krönikör och utrikeskorre på DN. Han har skrivit boken ”Onkel Toms stuga” med Margareta Sjögren (=frun, signaturen Jolanta i SVD). Boken handlar om USA i dess storhetstid?? Dvs omkring 1950!! –då hjulen spann snabbt på de stora jänkarna!! Det är ingen fotobok, utan en textbok som genererar bilder. Detta var min introduktion till USA!! –som jag senare skulle att uppleva själv genom resor till mer än 25 av dess stater! Otroligt lärorik bok för att förstå dagens problemfyllda land.

Under isolationen måste man ju få skratta och le!! –å då måste man ta med en liten fotobok av Elliot Erwitt!! Livet skulle va ganska eländigt om man inte fick gotta sig med några glada och underfundiga Elliot bilder. Han är unik!! –å du kan ta vilken bok som helst av honom! –ta en liten en.

Roligt måste man ha i jul!! –men lugn å ro med förnöjelse. Då sitter en fotobok av Lars Tunbjörk!! –absolut rätt!! Hans praktbok ”Landet utom sig” är för tung!! Denna fantastiska bok finns i nytryck, och köp den, för gammelupplagan kostar kring 5000kr. Men det finns en lite fotobok ”Gränslösa bilder” av Tunbjörk!! –och den är kanonbra!! –rolig som få!!

Alla böcker jag nämnt finns på ”antikvariat.net” men till min fasa såg jag att detta lilla häftet av Tunbjörk kostar 1200kr. Du får låna den av en kompis!!

Nu får vi ha en bild?? --som är tagen där man söker lugnet?? –på Grönland!!

Uteservering på huvudgatan i Sisimiut på Grönland.

Inlagt 2011-11-28 07:13 | Läst 8043 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fotoböcker är omistliga. Och är det dessutom en som skriver bra är det guldkant på läshörnan =)
Den där 7S:en är en riktig goding!
Svar från Bob Bovin 2011-11-28 07:48
En bok är skön att dyka ned i, när vinden tjuter.
7sZ är en pärla, även som tyngd.
Mvh
Bob
En jul på Grönland, det skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Dessutom med de rekomenderade böckerna i bagaget så blev det nog en bra jul.
Svar från Bob Bovin 2011-11-28 09:18
Det vore inte dumt! Långt norr ut, i totalt mörker.
Lycka till!
Mvh
Bob