SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4015. Tio bilder per sekund?? --dä får man inte använda??

Varför inte det?? –utvecklingen av kameratekniken gör det lättare att fånga det rätta ögonblicket?? Det vet idag varje sportfotograf och naturfotograf?? –å varför skulle det va skämmigt??

Nä, det är naturligtvis helt ok?? –å bildköparna frågar naturligtvis inte om man har använt 80 bilder per sekund för att ta pangbilden?? Ingen berättar heller att man valt ut bästa bilrutan i en filmad händelse??

Varför är det då så få som berättar att de använt seriebildtagning?? Jo förr ansågs det höra till yrkesskickligheten att kunna fånga en snabb händelse i flykten och helst så i det avgörande ögonblicket. Även om man då fick hoppas på turen att trycka av rätt?? Då såg man kanske en eller två bilder per år i pressen där man tappade hakan??

Idag ser man sådana bilder från alla idrottsgrenar?? –å man tappar inte hakan längre?? För att inte tala om naturbilderna?? –där havsörnen fångar en dö fisk?? --med en kork i munnen?? –precis i vattenytan?? Å har vi inte sett flera gånger hur en gnu hoppar ut i vattnet fullt med krokodiler i Serengeti?? Allt detta föder ju en turistindustri??

Några sportfotografer säger att de inte använder serietagning så ofta?? –utan försöker fånga det kritiska med single-shot??

Personligen använder jag aldrig serietagning vid gatufoto. Vid naturfoto gäller det samma. Men så fick seniorplåtis fnatt och tänkta försöka med 10 bilder per sekund när körsbären åts upp och trastarna?? Även duvorna är snabbätare?? Här kommer bilder som är plockade ut ur någon sekund av seriebildstagning. Kamera är en Olympus OM-D E-M1 II.

Lite lek med maten får man väl göra

Naturens avgörande ögonblick

Inlagt 2022-07-05 07:17 | Läst 1366 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
More is more och här ger det verkligen mer. Fin serie som utan snabb bildmatning nog varit svår att få till. Bilderna är en dokumentation.
Snyggt jobbat Bob!
// Conny
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:27
Hej,
Man tackar för din uppskattning. Jag får väl ta till det någon gång.
Ha det väl
Bob
Fin bildserie med avgörande ögonblick! /JE
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:28
Hej Jan Eric,
Tackar å det varmaste.
Hälsa Märta från oss
Bob och Ninni
Snabb seriebildtagning är bra! Din utmärkta serie hade nog tagit en förfärlig massa år att få till med diafilm och en bild i taget ;-)
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:30
Hej,
Det är ju så att man längtar inte tillbaka till dia. De var så svårt att exponera rätt.
Det jobbiga är att sortera fram pärlan när man kommer hem.
Ha det väl
Bob
Om man vill fånga fåglars beteende så är nog snabb seriebildtagning det enda som gäller. Snygg serie. Dessa sitter ändå på grenar i ett träd men jag tror att du på sin höjd fått en av dessa bilder om du bara använt en bild i taget.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:36
Hej Lena
Jag hade önskat att ha det 1959 när man plåtade fotboll för press.
Man anar ju att en del naturfotografer ibland löser problemen med serier.
Lite spännande är det
Bob
Jo förstabilden, som är fantastisk, hade du ju inte fångat utan serietagning. Jag använder 10 bps med försiktighet för det blir ofta 3-4 bilder när man bara vill ha en. Jag har kameran inställd på 7 bps för då kan man styra att det enbart blir 1-2 bilder per objekt om man så vill. Serietagning med 10 eller mer händer nog bara någon gång i månaden. Jag kommer ändå hem med 300-700 bilder per dag och det räcker att granska 😊
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:43
Hej,
Du verkar vara erfaren användare av seriefoto. Jag har mycket att lära. Speciellt är det svårt att samverka fokus och serie.
Jag är glad att jag inte tog serier i Arktis. Det blev ändå 10000 bilder från en vecka.
Ha det väl
Bob
Det gick ju bra! Har inte velat testa själv- ännu i vart fall. Tar alldeles för mycket bilder, det är det som avhåller mig. Men riktigt bra blev det, de är glupska.
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:46
Hej,
Ja en och annan bild är man nöjd med. Men sorteringen är svår. Konsten är att ta korta serier.
Tack.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag använder sällan serietagning, men jag tänkte på det för TDF i Roskilde. När jag har använt det för fotboll kom jag hem med för många bilder och det var ett "helvete" att sortera och plocka ut.
Förra lördagen kom jag hem med för många ändå - utan serietagning :-)
Jag kan se att man kan få några foton som man annars inte kan få - som dina här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-07-05 19:56
Hej,
Jag minns att cykel går otroligt fort. Jag plåtade mycket cykel på 60-talet.för press. Då var det inte serie, utan man fick leta efter bra miljö.
Förr slapp man sortering, det var 12 eller 36 rutor.
Ha det väl
Bob
Erik Madsen 2022-07-05 20:12
Du har en poäng där. Jag minns att jag i början köpte 36 paket, men då tyckte jag att det tog så lång tid innan rullen var färdig !! Då blev det 24 stycken framåt.
Med digitalkamerorna brukar jag tvinga mig själv att begränsa mig till 25-30 bilder max pr. tur.
Vänliga hälsningar. Erik.