SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4038. Vedhuggning!! –kunskap förs vidare??

Det kan inte nog framhållas att kunskaper måste föras vidare?? –från gammal till ung?? –speciellt de grundläggande metoderna att få värme och mat för överlevnad i ett tufft klimat??

När väl ett träd har fällts måste man dela upp det till lämpliga vedträn för spisen och brasan?? Grundläggande kunskap att klyva ved med yxa är viktigt?? –men först kan man ta hjälp en ”klyvmaskin” eftersom varje vedkubbe är ganska tung;

Pappa Jan fyller på klyvmaskinen med sonen Leo i Riddarhyttan anno 2022-07-27

Jan fick sin skolning av farfar Knut i flera år och här hjälper han till med röjning av sly med lie 1985 då han var 13 år.

Röjning och sågning av träd med Jan 13 år och farfar Knut 68 år i Riddarhyttan anno 1985

Det naturliga för Jan är att lära ut metoden för klyvning av ved med yxa till sina söner Max, 15 år gammal, och Leo ,13 år.

 Jan med gammal yxa och Leo och Max med moderna yxor

När man skall klyva ved av stora stubbar får man vara försiktig med träd från hemman i närheten av bostadshusen?? Risken är att man slagit spikar för att hänga upp tvätt eller annat. Med tiden växer en sådan spik in i trädet och kan inte ses från utsidan??

Invuxen spik i tallträdet kan skada yxa och klyv

Efter en dags hårt arbete så var 10-15 tallstubbar kluvna och kvar var jobbet att stapla upp veden för den första torkningen vid väggen av boa?? Sedan skall det flytta in i boa för sluttorkning.

När klyvning är klar återstår staplingen av veden för torkning

Det är väl investerat arbete att lära ut de gamla hantverken i vilka vedhuggning hör. Kanske de till och med är en nödvändighet i framtiden?? –då vi måste leva i ett naturnära hushåll??

Inlagt 2022-07-28 05:54 | Läst 1763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Jättefint reportage om vedklyvning. I energibristens dagar måste vi lära oss konsten hålla oss varma. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:06
Hej Nisse,
Tackar.
Vi får säkert lägga om livet.
Ha det väl
Bob
Viktig kunskap! Ved, vedhuggning, torkning av vedan osv, för att få det varmt under vintern! Fina intruktionsbilder!
När jag va yngre, så testade vi då och då att tända en brasa i en blöt och regnig fjällskog! Man lärde sig vad det fanns tändmaterial.Men det kunde bli ett mycket letande och plockanden innan det va dags att sätta tändstickan till den lilla startbrasan! Hur fuktigt den än var så fanns det alltid torra och väldigt små grenstickor i en skog! Ofta under en gran! Kniv fick vi inte använda och den riktiga sporten va om det lyckades att tända med endast en tändsticka! :)
Nu e det nog tveksamt om jag skulle klara det här nu! Tror otåligheten skulle vara det stora problemet! När jag tände en kamin för en månad sedan, så va det bara att mata in några sidor DN, några torra vedträn och tända på med några tändstickor! Hur svårt va det! :)
Men minnet av att kunna tända en brasa i en blöt urskog finns kvar! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:08
Hej,
Tack för din betydelsefulla kommentar.
Att gör upp eld är fundamentalt och borde ingå i skolans uppgift.
Ha en skön utställning
Bob
Visst det här är viktig särskilt lite utanför storstan landet. Det är vardag hos mig att kunna hantera yxa motorsåg och klyven både stor och liten. Staplade 70kvm förra sommaren lika hög som mig så ungefär 112 m3. Det tog en vecka.
Duktiga grabbar och roligt för dom att få se och vilja lära.
Fina bilder från svunnen tid
/N
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:10
Hej,
Det blir en imponerande vedstapel. Det är viktigt att det finns ved till matlagningen.
Ha en fin weekend
Bob
Mycket trevligt reportage! Själv fick jag lära mig som barn vedhuggning av min far i efterkrigets Berlin, eftersom vi hade kakelugnar. Som vuxen hade jag nytta av det i sommarstugan och i fjällen. Men bara med yxan, eftersom de stora vedkubbarna var redan klyvna. En finess är ju att första hugga i kubben så att yxbladet fastnar i den och sedan vänder man yxan och slå den med baksidan mot huggkubben och då delar sig den biten som sitter fast i yxbladet. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:15
Hej,
Tack för din kommentar med dina erfarenheter. Vi kan nog inte förstå hur det var efter kriget i Berlin. Vi har ju bara läst om det.
Min far lärde både mig och barnen hur man klyver hel kubb av Björk och Tall med omvänd yxa. Vi hade ingen klyvare på den tiden. Det är svårt om kubben är stor.
Ha en fin weekend
Bob
Behöver de mer träning i vedklyvning så har jag massor med träningsmaterial på landet efter att grannen fällde några träd på vår tomt för att han skulle få mer sol på sin tomt.
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:18
Hej,
Tack för inbjudan till jobb. Nu tror jag att de tar några dagar med dator game.
Snällt att grannen fällde era träd.
Ha en fin weekend
Bob
Jag hjälpte far att hugga upp några stora björkar som vi hade på tomten. Björkar dricker mycket vatten och gräsmattorna där björkarna stod var oftast gula. Tänker på den tiden när jag ser dina fina bilder. Det är mycket jobb med att hugga, kapa och till sist stapla ved. Men belöningen väntar när höststormarna viner och spisen och kaminen värmer de stugsittande. Pedagogiskt och upplysande för dem som aldrig hållit i ett vedträ. Fint att se kunskapsöverföringen vidare till den nya generationen.
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:20
Hej,
Skall man vara självförsörjande så har man ingen fritid. Bara glädjen att allt fungerar. Frågan är om det inte är det bästa i livet.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob og company.
Hvilken fremragende dokumentaisk reportage. Vigtig for fremtidige og nuværende generationer - respekt herfra.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-07-28 19:23
Hej Erik,
Vi tror ju och hoppas att nästa generation skall glädjas av att ta hand om denna fastighet.
Nu vinner även de danska kvinnorna etapper i TDF. Ni måste vantolka.
Ha en fin weekend
Bob