SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4089. Krom det var fint 1933?? –håller även idag

Det fanns estetiska övervägande redan i början av 30-talet när man utformade objektiv för Leica kameran?? De första objektiven tillverkade på mitten av 20-talet var nickelpläterade??

Den vanligaste metallen vid svarvandet av objektivens konstruktion var legeringen mässing?? Den var sedan nickelpläterad i de flesta fallen fram till början av trettiotalet. De objektiven har en varmare metallglans med dragning mot koppargul. Men köparna av Leica kameror var inte så nöja med den färgen och när man tillverkade några objektiv med kromplätering så blev de snart efterfrågade?? Så efter 1933 så blev välpolerade krompläterade objektiv vanliga??

”Ompläterat” objektiv från Leitz från före 1930

Därför är det här objektivet märkligt?? –det började som nummerlöst objektiv till en Leica I kamera?? Kanske ett Elmar 35mm objektiv som gjordes som test. När det sedan skulle användas på Leica II med avståndsmätare fick det byggas om och fick då ny ytbehandling med krom i stället för nickel.

Seniorplåtis använder ofta det här objektivet, vilket också Lennart Nilsson gjorde på femtiotalet, idag på en Sony a7RII med Techart adapter??

Det funkar utmärkt bra även för färgbilder:

Jordgubbar med blåbär på torget i Lund anno 2022-09-08

Inlagt 2022-09-17 08:33 | Läst 829 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Verkligen bra objektiv och kul historia! När det gäller krom, så hade vi en bekant i Berlin som jobbade i en kromverkstad. Ett mycket bra betalt jobb, men farlig för hälsan. Han blev inte gammal, vilket berodde på att man använde inte andningskydd. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-09-17 13:30
Hej Wolfgang
Idag tror jag att man åtminstone förstår riskerna. På den gamla tiden var arbetsmiljö ett okänt begrepp.
Dessutom vet vi att många metaller kan ge allergi, till och med platina.
Ha det fint i weekend
Bob
Intressant!

Det var inte bara kameraobjektiv som började förkromas. Fönstervreden och luftintagen under fönstren var förnicklade där jag växte upp i ett hus byggt sent 1930-tal. Nu är allt sånt förkromat.

Rent tekniskt så var det vanliga åtminstone på 1950-talet (då jag läste på) att börja processen med att lägga på nickel, sen förkroma nickelytan. Jag har en östtysk Zeiss bälgkamera från den tiden, utvändigt syns bara krom, invändigt förekommer en hel del nickelpläterade ytor.

Man kan få både nickelallergi och kromallergi. Jag kan inte ha förkromade klockarmband, men känner inte av nåt av krom på kameror eller för den delen rostfria matbestick.
Svar från Bob Bovin 2022-09-17 13:40
Hej,
Nickel har dåligt rykte idag med många allergier. Men krom är lurigt, som många andra metaller. Några få människor är allergiska mot guld, eller platina.
Ha det väl
Bob