SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4123. Oförblommad reklam för ett objektiv??

Det är ju verkligen tveksamt om vi bloggare här skall göra reklam för kameror eller objektiv?? –vi får ju ingen kredit för det?? Vi tar ju i stället jobbet från de som har det som profession??

Men Bengt i Gnesta gör ju det här i FS?? –han gör ju oförblommad reklam för ett 35 mm Canon objektiv?? Han säger det ser skapt ut från scannade BW filmer?? Nu har ju seniorplåtis då och då använt ett likadant objektiv på en digital Sony a7RII?? Med hjälp av en adapter är det möjligt att få autofokus för nästan alla gluggar??

Bengt brukar visa smaskiga svartvita bilder från fotomöten på cafe i norr delen av landet utom sig??

Redaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd tog med den här kameran på test i färg:

Sony a7RII med adapterad 60 år gammal Canon 35mm 1:1.5 i full blom

Det man genast upplever är att detta är superb glugg och i dessa tider med pånyttfödelse av en dyrkan av atomnukleära sönderfallsförlopp passar det väl?? Något av linselementen är bestyckat med en strålningskälla?? Det var förr ett ganska vanligt grepp att tillverka vissa ljuskänsliga objektiv med radioaktiva sällsynta jordartsmetaller.

Gissa om det här objektivet visar upp strålande färgåtergivning:

Test i färg av objektivet Canon 35/1.5 i Lund anno 2022-10-20

Inlagt 2022-10-21 07:36 | Läst 1288 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det ser rimligt ut för det gamla objektivet - men rött är ju en signalfärg, och tar lätt över ögat. Nu består ju inte världen av rött allena. Med dom andra färgerna som syns i närbilderna, är det lite mer svajigt.
Jag får hänvisa till den bloggpost jag publicerar i morgon.
Svar från Bob Bovin 2022-10-21 10:01
Hej,
Nu är man ingen expert på bildbehandling, så mina resultat skall mera säga att det finns bra RAW filer för att ta fram den bild man vill ha.
Rött är en av de svåraste färgerna att behandla med mina program LR6.14 och PS 5.
Ha det väl
Bob
syntax 2022-10-21 10:13
Det är väl lite av problemet. Man skall (som här) visa objektiv - men visar bildbehandling. Själv kör jag bara Jpeg, eftersom det är vad min skanner levererar. Jpeg är i dag mycket bra, och borde möta varje behov inom amatörfotografin.
Wolfgang 2022-10-22 00:43
Peter, det stämmer att jpeg är mycket bättre idag än för 10 år sedan. Men jag kör alltid raw, eftersom det känns inte bra att kameran slänger bort 3/4 av mina 24 milj pixlar. Då är det inte mycket kvar om man vill bearbeta bilden efteråt. Jag tycker om att bearbeta efteråt, inte att manipulera utan endast justera, och då har jag alla pixlar kvar att leka med. Det är t ex mycket lätt att justera vitbalansen i raw, men helt hopplöst i jpeg. Och så kan jag göra om bearbetningen flera gånger utan att bilden förstörs, medan jpeg är självförstörande efterhand.
Mvh Wolfgang
Gammal optik fungerar väl med ny teknik. Om den är bra vill säga. För den nya tekniken är så exceptionellt skarp och distinkt samt högupplösande, att när en dålig gammal optik används, så syns det direkt och det ser inte vackert ut då. T. ex om kant/hörnskärpan faller mycket. När Tronnier och några till tog fram den nya Ultronen, 1968, den med konkav frontlins, använde man Voigtländers datorer för att räkna ut den. På Zeiss var det många som inte trodde det skulle gå men den blev så bra att den t.om korrigerade bildfelen mera än vad som var nödvändigt. När man testade den hos Zeiss uppmätte Tronnier en upplösning på 380 linjepar per mm, men med en 100 ASA-film gick det bara att utnyttja ca 125 av dom. Så man förstår att på t.ex en Sony A7R IV, blir dessa gamla och välkorrigerade objektivs förmågor väl utnyttjade. Fast så mycket som 380 linjepar per mm kan inte ens den utnyttja, världens mest högupplösande ff sensor. Räknar man med att en optik har den förmågan både vertikalt och horisontellt, så får man ha en sensor med dubbelt så hög upplösning som den i A7R IV för att kunna utnyttja objektivets fulla potential. Så pass bra kan en 50 år gammal konstruktion vara. Jag har ställt en fråga till dig i ett meddelande förresten.
Hälsn, Nils
Svar från Bob Bovin 2022-10-21 22:45
Hej Nils,
Tack för din förklarande text. Det betyder nog att rätt många objektiv är bra nog för vad de flesta sysslar med.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag är ingen objektiv expert alls.
Men jag gillar dina starka färgfoton här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag ser speciellt ditt foto på de danska äpplena - Ingrid Marie.
Ingrid Marie är en äppelsort. Den odlades av en slump omkring 1910 på en skola i Høed på ön Fyn/DK. Det är en korsning mellan de två engelska sorterna Cox's Orange Pippin och Cox's Pomona. Äpplet har ett rött, fast skal och färgen fortsätter in i fruktköttet under skalet.

https://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/frugttraeer_og_buske/aebler_kvaeder_og_paerer/562.html
Svar från Bob Bovin 2022-10-21 22:47
Hej Erik,
Det visste jag inte att det äpplet var danskt. Det är en av våra favoriter idag.
Ha det väl
Bob
Det var ett intressant inlägg! Nu ser jag bara dina bilder på en Ipad och bildernas kvalitet är fortfarande förborgad för mig. Och det är väl det stora problemet i all bildkommunikation av den här arten. Källan må vara exemplariskt bra men mottagaren vet vi inget om. Nu skulle man kunna tänka sig, och önska, att på en community av FS kaliber sitter deltagarna med hårdvarukalibrerade skärmar av högklass. Så är det dessvärre inte.
Eftersom dina bilder tydligen är behandlade som RAW-filer kan det vara idé at fundera på vilken färgrymd som de ska tilldelas. Och på vilket sätt nyanserna ska plockas in i den efterföljande konverterade färgrymden. Sånt här kan ibland uppfatts som mumbojumbo men är egentligen rätt enkelt.
Ha det gott i den akademiska bondbyn, i vilken jag faktiskt är född i :-)
/Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2022-10-21 22:50
Hej,
Min skärm är inte någon super duper. Å den är visserligen kalibrerad för tio år sedan. Alla bilder jag lägger ut på nätet är sRGB.
Det betyder att detta är bilder som skall tas med en nypa salt.
Ha det väl
Bob
Bob, jag har en iMac med Retinaskärm som har 4k. Färgerna i Dina bilder ser nyancerade och bra ut på min skärm. Men med vilket objektiv har Du fotograferat? Din Sony finns ju med i första bilden. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-10-22 08:28
Hej Wolfgang
Det var bra att jag fick min gamla Asus aio kalibrerad mot din iMac. Jag gör inga stora justeringar i mina bilder, kanske jag ibland är lite för färgglad. Det största ändringar jag gör sker med beskärning och omräkning till 2880 pix långkant för FS.
Du avslöjade naturligtvis mig med att första bilden är ett telefoto.
Ha en fin helg
Bob