SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4210. Fler gamla objektiv från Canon med normalbrännvid

De internationella reportrarna krävde allt bättre ljusstarka normalobjektiv och Canon var först med objektivet 50mm f:1.2 redan 1956. Den kom samtidigt Canon V-T kameran.

När svarta kameror levererades var också objektivets bländarring svart. Ingen vet hur många sådana objektiv det finns men de är få?? Fram till 1961tilverkades ungefär 24 tusen objektiv. Vissa skönhetsförändringar gjordes och ungefär 20 tusen såldes fram till och med 1967. Redan 1961 kom så dröm objektivet med 0.95 som största bländare och den hade i princip samma lins konstruktion som f:1.2, som har 7 linser med sällsynta jordartsmetaller i 5 grupp. Det här objektivet anses vara lite mjuk vid full glugg?? –men vi anser att den är skarp i mitten om man sätter fokus rätt. Den går att sätta på Techart LM-AE7 adaptern, med lite övning, men den är för stor för att passa på Techart LM-AE9. Då blir det autofokus med Sony a7RII t ex.  

Svart Canon 50mm f:1.2 tillsammans med Canon 50mm 1:2.2

I dessa dagar när nästan alla digitala systemkameror har helt otroligt höga ISO-tal i jämförelse med ASA 400 hos Tri-X, så är ju inte ljustyrkan hos objektivet så kritiskt länge?? Men det är det ju ingen som bryr sig om?? –utan vi köper ju fortfaran 0,95 gluggar till hög kostnad??

Likafullt fanns det i början av 1961 ett billigt objektiv för den Japanska marknaden. Lins designen är en förenklad Planar med fem linser i fyra grupper. Zeiss Planar har 6 element i fyra grupper.

Objektiver tillverkades bara i sex månader och troligen är antalet mindre än fyra tusen. Vårt exemplar är som nytt med felfria glas. Det finns en test på nätet av 35mmc. Våra tester på Sony a7RII ger mycket bra bilder med perfekt bokeh!! Vi kommer att köra en länge användning av objektivet för gatufoto och återkommer i en senare blogg.

Inlagt 2023-01-15 07:54 | Läst 572 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob.
Intressant att läsa dina historiska berättelser om de gamla objektiver. Är det inte något med att NIKON tillverkarde det eller de första objektiven för Canon?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
NIKON-fan :-) Jag har dock ägt ett Canon AE1-program som jag var väldigt nöjd med.
Svar från Bob Bovin 2023-01-15 20:25
Hej Erik
Du kan din Nikon historia. Alldeles i mitten på 30-talet var det sålunda. Kameror före kriget hade Nikkon objektiv. Ganska snart efter kriget fann man det möjligt göra egna objektiv.
Ha det gott
Bob