SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4212. Varför är Leica R objektiv så lågt värderade?

När motsvarande Leica M objektiv är så många gånger dyrare?? –de borde ju vara lika väl byggda och konstruerade som M gluggarna?? Nu skall seniorplåtis försöka testa det??

Han var dum?? --nog att köpa en Leica-R 28mm f:2.8 från 1976 på den senaste LP auktionen?? Den kommer att kosta totalt 5 laxar när den dyker upp hos DHL-utlämningen på hörnet?? Ett ganska lågt pris?? –jämfört med dagens ebay.

Nyinköpt glugg från LP anno 2023-01-14

Nu kan ju någon påpeka att du har ju ingen R kamera?? –helt rätt är det så men man kan köpa en M adapter på amazon.se för 332 kronor. Å då kan man sätta den på en Techart LM-AE9 och få autofokus. Det tror jag inte att den har varit med om tidigare.

Nu finns det tester redan på nätet och den här verkar vara ganska nöjd med den här. Även Cyber foto har en test på sin sida.

Så du kan se fram mot en blogg lite längre fram. Då får vi se hur autofokus varianten fungerar.

 

Inlagt 2023-01-17 04:53 | Läst 1558 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det e väl för att R-Leican inte är en riktig Leica! ;) Litet skämt alltså, men litet åt det hållet är det nog! Men vad gäller kvalitet och skärpa e det inga fel på R-grejerna! Men yrkesfotograferan tog inte riktigt till sig R-leica heller utan det va Nikon och Canon som gällde vad gäller SLR-kameror! Och leica gjorde adapter för att kunna ha R-objektiv på M-Leica! Men som sagt, det va inga kvalitetproblem på R-grejerna, kanske va dom litet konstigt designade, eller va det nu va också, tänker på Leica R8!
/B
Svar från Bob Bovin 2023-01-17 10:42
Hej Bengt,
Så det var alltså försäljningen som gjorde bedömningen. Så Nikon och Canon vann, men är det säkert att kvalitet skiljer.
För objektiven så undrar man om de skiljer från M.
Ha dagen
Bob
R var bra grejor! Hade själv två Leicaflex SL-hus (ej att förväxla med den digitala SL) och ett R6 när det begav sig. SL var superba grejor, tunga och gedigna, R6 var en förklädd Minolta, lite smäckigare i känslan. Men de färdiga bilderna gick inte att se vilken av kamerorna de var tagna med.

Och objektiven var finfina, med mycket bättre närgräns än M-gluggarna, av naturliga skäl. Men stora och tunga, med lite mindre finmekanikkänsla än mina M. Jag har tre R-gluggar kvar (plus det ena SL-huset), och har provat dem på adapter parallellt med M-gluggar av samma brännvidder (på ett Fujihus...). Måste säga att M-gluggarna ändå vinner på alla punkter, både bildkvalitet, hantering och känsla. Men ditt 28 har jag inte haft tillfälle att prova; det kan ju visa sig vara ett fynd!
Svar från Bob Bovin 2023-01-17 10:49
Hej Per.
Tack för dina erfarenheter.
Jag tänkte inte köpa någon kamera. Det är nej från bankiren. Men jag har köpt adapter för M och kör på Sony.
Hör av mig framöver.
Ha dagen
Bob
R-objektiven har fått en renässans. Antireflexbehandlingen på de äldre R-objektiven är tyvärr inte den bästa. Jag hade ett tag några äldre R-gluggar som jag körde mot Carl Zeiss T* objektiv från 1970-talet, skärpemässigt var det jämt skägg men den patenterade T* multi-coatingen gjorde att motljusegenskaperna var mycket bättre med Zeissgluggarna och det var de som jag behöll. När Zeiss patentet gick ut kom det nya R-gluggar med liknande coating. De R-objektiven och framförallt de med hög ljusstarka är idag nästan lika dyra som M-optiken, de har stigit i pris då de är populära bland filmare och Leica SL-användare.
/Mikael
Ps: Leica och Leitz-kameror med R-fattning går att köpa riktigt, riktigt billigt. Jag köpte nyligen en Leicaflex SL i nyskick för 1200 kronor! :)
syntax 2023-01-17 12:10
Ja, Zeiss försprång inom AR-tekniken har alltid varit en klämmande sko för Leica.
Zeiss patenterade AR den 1 november 1935. Patentet täcker även Multi Coating. De första civila serierna T-objektiv släppte man i Sverige och Schweiz år 1941. Leica förhandlade hela kriget med Zeiss - men kunde inte komma till avslut. Efter kriget ogiltigförklarade segrarmakterna alla tyska patent. "Saved by the bell" för Leica... :-)
Zeiss T* var nog det sena 1900-talets bästa antireflexbehandling.
Svar från Bob Bovin 2023-01-17 19:29
Hej,
Tack för dina erfarenheter av R objektiv.
Jag vet ännu inte vad det är för AR, objektivet skickas väl i morgon.
Jag vill inte ha någon Leicaflex även om några är villiga idag. Men tack för tipset.
Ha en fin kväll
Bob