SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4254. Norrsken i Kållered??

Vår Corre Jan kunde se norrsket mitt i ett upplyst villaområde?? –å flera bilder och filmer ligger ute på SVT Nyheter från kvällen 2023-02-26?? Man undrar om norrsken blivit vanligare??

Jan har skickat oss en bild där man kan ana det gröna skenet från norrskenet?? –men kontrasten är låg på grund av ströljuset i villaområdet.

Norrsken observerat i Kållered mitt i ett villaområde anno 2023-02-26

Bilden är tagen med en ganska ny iPhone. Det hade varit bättre med en digitalkamera med bättre tonomfång?? En metod är att filma norrskenet med hög upplösning och i efterhand plocka ut single frame.

Det här norrskenet är rapporterat synligt ända nere i Landskrona. De förklarningar vetenskapen har till det vackra polarskenen är ju av sådan natur att det kommer från solen och samverkar med magnetfälten hos klotet. Det är sannolikt inte något som  påverkas av klimatförändringar.

Inlagt 2023-02-28 07:02 | Läst 770 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
läckert att det synts så långt söderut. Vi var ute och kollade i går kväll men för tidigt. Norrsken är vanligare nu för att det ökar i cykler (fråga mej inte hur det kommer sej). Vi befinner oss just nu i en period då det är mycket norrsken. I år kanske som mest och även förra året var ett bra år. Sedan kommer det att minska under några år innan det åter blir mer om ca 10 år eller nåt.
Hälsningar Lena
Khalad 2023-02-28 11:07
Solfläckscykeln är normalt 11 år. Varför variationen i antalet solfläckar är just 11 år tror jag inte man vet. Solfläckar är magnetiska stormar på solytan och dom ger skurar av laddade partiklar som ger upphov till starkare och mer utbredda norr- och sydsken än vanligt. Då och då är dessa oväder så starka att de resulterar i omfattande störningar/ utslagning av kommunikations- och signalsystem här på jorden. Fin bild Bob/Jan!
Svar från Bob Bovin 2023-02-28 12:06
Hej Lena,
Jag har aldrig sett ett norrsken, mer än uppe i flygplan. Jag skulle vilja vara i Tromsö när det är sken. Där blir man rakt under. Här nere i syd blir det en rand i horisonten.
På TV sa en från SMHI att det kommer öka ytterligare två år från nu.
Vår Corre Jan var ut i natt också så det kommer bättre bilder från riktig kamera i en blogg.
Ha det gott
Bob
Svar från Bob Bovin 2023-02-28 12:10
Hej Björn,
Tack för din förklaring om polarskenen. Det drivs ju forskning i Kiruna så vi följer väl med hoppas jag. Det är ju viktig grundforskning.
Ha en fin dag
Bob
Det var KP 7 igår på en 9 gradig skala, jag har inte sett en högre siffra (men jag följer ju inte detta dagligen :)). Tror att det var runt 6 i höstas när det var rapporter över hela Sverige, den fotograferade jag i Helsingborg och den igår i Danmark på samma breddgrad, den igår var betydligt starkare. Det sas väl i höstas att det är en period nu på några år där det förväntas kraftiga norrsken, men tror nog att det sedan igen går tillbaka till mer normalt. Fin bild