SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2168. RAW?? –med telefonen?? –och LR??

Seniorplåtis är en RAW typ?? –ja, han använder alltid det formatet när en kamera används?? Han trodde det var kört nu?? --när han inhandlade en iPhone 7 ”kamera” för kunna betala utan kontanter??

Som jag redan skrivit i en blogg så är den här smartfonen skrämmande effektiv som kamera?? Den kan till och med samla in dng-bildfiler?? –dock inte med medföljande mjukvara utan man måste lägga in en ”applikation” från Adobe med det välbekanta bekanta namnet ”Lightroom”. Först då kan man landa en RAW-fil i telefonen?? –ja, den hamnar i LR?? –där man kan göra en hel del av vad vanliga LR kan göra med en dng-fil.

Om de vill behandla RAW-filen  vanliga LR 6 så är det lite trixit?? –jo, du måste exportera filen till telefonens vanliga ”filmrulle”. Först ser det ut som om det kommer över en jpg-fil bara, men så är det inte?? RAW-filen är med. Koppla nu din telefon till datorn?? –via usb. Seniorplåtis kör PC?? –och det har mycket problem med att få PC att ta emot iPhone 7. Du måste kanske googla för att hitta en lösning på det?? När väl PCn och telefonen kommer överens så importerar LR 6 glatt DNG-filerna. Sedan kan du köra som vanligt, –men observera att ”apple” redan har lagt in en hel del justeringar i din bild?? Dessa kan du naturligtvis ändra till det du vill ha.

Om du sedan vill visa bilderna i en blogg här på PS?? –så brukar seniorplåtis skala ned bilden till 2048 pix lång kant. Då kan det se ut så här:

iPhone bilder från Lund anno 2017-05-04

Även i riktigt dåligt ljus så funkar den här ”kameran” utmärkt bra?? –här är några EXIF data: 1/35 s, f/1.8 och ISO 80. Brännvidden är 4mm med 12 Mpix.

Kocken slappar innan lunchrusningen   


Inlagt 2017-05-11 07:19 | Läst 1531 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har sagt det förut, även om "riktiga fotografer" som köpt stora utrustningar då blir lätt irriterade! De flesta amatörfotografer skulle klara sig utmärkt med en så'n här "kamera"! Liten å lätt, å en kamera man alltid kan ha med sig! ;) Å har man rutin från tidiga år av fotograferande, och kan lägga till den erfarenheten i handhavandet, så ser ingen nå'n skillnad!
Fina bilder och kul det här Bob!
/B
Svar från Bob Bovin 2017-05-11 08:38
Hej Bengt,
Trevligt att du tittar in så här på morgonen. Roffe har väl varit på morgonpromenad?
Jag var skeptisk till telefonkamera, har tidigare aldrig använt sådana bilder, mer än i nödfall. Har nästan alltid en kamera i fickan och då blir telefonen en telefon.
Nu visade sig av en slump att den här nya telefonen passade perfekt i min lilla hand, och hade kameran åt rätt håll.
Sensorn visade sig vara bra och med lagom många pix. När man sedan kunde få ut en Leicaliknande DNG fil från LR, ja då blev man nyfiken.
Så jag förstår ungdomarna - varför köpa en stor kamera. De lyssnar ju på musik också, men så långt har jag inte kommit.
Hoppas värmen kommer snart
Bob
Benganbus 2017-05-11 09:42
Har litet egentid just nu, Roffe sover! :)
Det är en häftig elektronisk utveckling just nu, mobiltelefoner har en fotoförmåga som ingen kunde gissa sig till för en fem år sedan, å man bygger in kameror i små mekaniska flygande småfåglar, ock skall kanske "blåsa iväg" minismå kameraförsedda rymdfarkoster i rymden med hjälp av solljuset! De e bara å hålla i sig!
Hur som helst, intressant e det i alla fall!
/B
Tack Bob för denna lektion jag bör också lära mig detta.
Jag går via molnet. Hoppas sluta med det. Ge mig tid göra som du gör.
Nu har du fått se jag hade rätt det blir bra bilder från mobilen.
Det visar du här.
Jag är förvånad de klarar ta bra bilder i dåligt ljus.
Måste kämpa
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2017-05-12 23:01
Hej,
Molnet är en bra arbetsyta. När jobbet är färdigt så lagrar jag det hela på minst två hårddiskar.
Telefonen kan man hämta bilder från med en USB kabel, med hjälp av något program.
Telefonen är ganska bra på att plåta inomhus med. Åtminstone för nätet.
Ha en fin helg, sov gott
Bob och Ninni