SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4275. Vart är vi på väg??

IPCC har kommit med en bedömning av läget för ”klimatkampen”?? –och de är oroliga och framhåller att vi inte kan fortsätta med nuvarande ökning av nivåerna av växthusgaser??

Det pekar mot att vi en dag når en höjning av jordens temperatur med 3 grader!!

Några delar av världens ekonomi reagerar genom att förändra produktionen i en riktning som gynnar klimatet och ekonomi. Sannolikt är detta för lite och det är inte tillräckligt för att vända temperaturen nedåt.

En stor del av de fattiga länderna framhåller att det är vi som skitat ned och vi får följaktligen städa och betala alla förändringar till det bättre. Det ligger mycket i detta och frågan är om vi är beredda att ändra våran lyxtillvaro och så att säga betala för vad vi gjort de senaste två hundra åren.

Svårigheterna är enorma och de hjälper ju inte att en stor del av mänskligheten inte vill tro på vart vi är på väg.

Den här bilden med naturlig erosionen får illustrera hur vi är på väg??

Vart är vi på väg tillsammans

Inlagt 2023-03-21 06:44 | Läst 726 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vi är för många och för korkade och det kommer moder Natur att lösa.
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 10:16
Hej,
Jag börjar också luta åt att detta får en naturlig lösning. Det spelar ingen roll vad vi inte gör.
Ha en solig dag
Bob
Det har inte funnits uppsåt att skita ner på ett farligt sätt - alltså skulle vi ha goda möjligheter att bli frikända i vanlig domstol - och det ligger en del i den saken... :-)

I breda befolkningsgrupper har FN:s klimatpanel förlorat stora delar av sin trovärdighet. jag tror att det är den gruppen som kallas "Den tysta majoriteten". Detta då enligt följande:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vargen-kommer-4.htm
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 10:27
Hej,
Vi tänker allt för kortsiktigt. Det är en komplicerad miljö vi lever i. Naturen håller på att korrigera den oförstående människan. Huruvida den tysta majoriteten får plats efter balans tycks de ta för givet.
Nu tar vi en muffins till kaffet
Bob
syntax 2023-03-21 10:38
En kaffetår, och en tanke till gamle Malthus... :-)
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 12:40
Honom kan du inte tro på? Han är ju forskare och utbildad i Cambridge universitet. Där jag för övrigt föreläst vid ett flertal tillfällen. =(;~)
Bob
syntax 2023-03-21 14:48
Har du läst Thomas Malthus? Han är en god stilist och mycket underhållande. Ovanligt bland akademiska forskare.
Läcker bild!
Med livlig fantasi (för livlig?) så kan jag se ett myller av folk i samling som trängs instängda någonstans.
Lite symboliskt för situationen kanske.

/J O
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 10:30
Hej,
Det var så jag såg den tavlan, som är skapad av väder och vind. Vi går ditåt det är lättast att gå. Oberoende av kunskapens pekpinne.
Ha en solig dag
Bob
Ja det är skrämmande, men inte förvånande att det mesta är sämre än vad 'vi' och forskarna tidigare har trott.. det är inte så konstigt tycker jag! Att de 'förnekare' (ofta äldre 'grandiosa' män) fortsätter att eskalera i sitt förnekande, ja vad gör man åt det..? Jag struntar i dom.. Under pandemin så fick man samtidigt ner CO2 utsläppen rätt så rejält av lite 'påtvingade' skäl vid resor, men nu är det tydligen tillbaks på höga nivåer igen, som att man nu plötsligt är helt 'fri' att få strunta i sina CO2 utsläpp.. Har t.o.m. hört någon på radio som tyckte hon 'förtjänade' att få resa nu eftersom hon inte hade gjort det på ett par år, och jodå det var en långresa hon nu skulle göra..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 11:31
Hej Jan,
Tack för dina tankar. Jag har liknande känsla. Vi får hoppas att de som vet något på grund av vetenskap kommer till makt att göra något.
Det är inte lätt att göra något för individen vill inte ändra sitt beteende. Rent egoistiskt.
Ha en solig dag
Bob
syntax 2023-03-21 12:26
Jan.
Jag ser att borsten börjar resa sig igen. Att du besitter en korsfarmentalitet, det vet vi sedan gammalt. Vi vet även att du här på FS har trakasserat medlemmar i privata brev, för att dom enligt ditt förmenande flyger för mycket (vill du ha avskrift? Finns i mitt arkiv). Det
är ett förhållningssätt som inte är acceptabelt! Du har faktiskt straffat ut dig själv. Det passar sig inte med hög svansföring för din del.

Vad det gäller sakfrågan, har vi gigantiska miljö och resursproblem - men den där graden som temperaturen har höjts sedan industrialismens början, kommer inte ens högst upp på åtgärdslistan. Andra saker är viktigare för människans överlevnad, och dom måste komma i första hand i en sund miljöpolitik
Jag undrar vad som händer vid 1,5 grader? Hittills har allting blivit bättre, bortsett från Ukraina förstås. Få vet att valet just av 1,5 C är ett ganska godtyckligt resonemang, långt från vetenskap. Det har fö länge varit klart att det inte går att nå 1,5 C. Kina bygger ut sin kolkraft så mkt de behöver, Tyskland har ökat sin kolkraft för elproduktion två år i rad ( en följd av att de gröna krävt nedläggning av kärnkraften där sista steget genomförs nu under våren) och öppnar nu brunkolsproduktion för el, det sämsta av alla alternativ vad gäller koldioxid. Den tekniska och ekonomiska utvecklingen under de senaste 150 åren har inte bara medfört mindre svält o hunger, bättre sjukvård , längre livslängd och lägre barnadödlighet, det har också inneburit att naturliga naturkatastrofer kräver allt färre människoliv. Guteres och FN verkar ha hittat ett nytt mål för sin verksamhet, klimatet, eftersom man inte kommer någon vart alls med den politiska uppgiften som en är syftet med FN. Peter har helt rätt, vanligt folk inser att ingenting händer som nödvändiggör halsbrytande förändringar. På sikt är det utmärkt att vi sänker koldioxidökningarna men det är inte panik. Äldre grandiosa män ja. Det gäller att uttrycka sig föraktfullt när man inte har tillstymmelse till egna resonemang utan upprepar medias beskrivningar. För den som bekvämar sig med att faktiskt läsa IPPC:s underliggande vetenskapliga rapporter står det ganska klart att vetenskapsmännen nästan aldrig uttrycker det katastroftänkande som framgår av media och dom politiska sammanfattningarna. Vi är helt överens om att temperaturen stiger och att koldioxid ökar, sannolikt huvudsakligen beroende på människans utsläpp. Därför behövs en vändning mot lägre koldioxidutsläpp. Vi är däremot inte överens om hur katastrofalt läget är. Djur- och växtliv har konsekvent utvecklats snabbast på jorden under perioder med väsentligt högre koldioxidhalter och temperaturer. Precis som verkligheten under de senaste 150 åren nu också visar.
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 11:40
Hej Björn,
De senaste 150 årens positiva utveckling har varit baserad på vetenskapliga grunder. Men även de hotande upptäckterna har skett på vetenskaplig grund. Jag tänker på atomvapen.
Om nu vetenskapen har lagt grunden till vår utveckling så varför skall vi inte nu tro på de varningar den ger nu angående för stor kolförbränning.
Ha en fin dag
Bob
syntax 2023-03-21 12:48
Nja - det där om att de senaste 150 årens tekniska utveckling kar varit en följd av i första hand vetenskapliga underlag, får jag nog som historiker sätta ett frågetecken i marginalen för. För mig verkar det mer vara "ur hand i mun"- metoden. En expansiv ekonomisk politik uppbackad av militär makt har efterfrågat lösningar. Dom har vetenskapen ibland ställt upp med - men ibland är det andra som ligger bakom.
Khalad 2023-03-21 19:18
Vi ska lyssna på vetenskapen också fortsättningsvis, men precis som tidigare ska vi också nagelfara och diskutera det som kommer ut. Beträffande klimatförändringarna sker inte det snare. Media har valt sida så till den milda grad att alla som vågar sig på att protestera mot medias bild får utstå spott och spe, och dom forskare som vill göra neutrala undersökningar får helt enkelt inte pengar. Din fråga som du ställer har jag redan svarat på i min kommentar men jag svarar gärna lite annorlunda uttryckt: det finns ingen enig forskarkår som vet hur framtiden kommer se ut när temperaturen ökar. Enstaka forskare, som tex Johan Rockström, talar om mänsklighetens utplånande. Han är i stort sett ensam om denna slutsats i forskarvärlden. Den helt övervägande delen av forskarna talar om ett spektrum av tänkbara utvecklingar. Media har konsekvent tagit fasta på worst-case-scenariorna. Det passar deras syften perfekt, det säljer. Om man ställer den utveckling som de facto skett under 150 år och nu 1,3 C temperaturhöjning så är den 180 grader fel mot medias beskrivning av konsekvenserna av förväntad temperaturhöjning. Och jag betonar, framtidscenariorna är inte beprövad vetenskap, hälsningar/ Björn
Hej Bob.
Bekymringen for den globale øgede temperatur er man også meget opmærksom på i DK. Med især meget fokus på indlandsisen på Grønland.
Dit fotografi er interessant og meget kreativt lavet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-03-21 18:09
Hej Erik,
Jag förstår att ni är mycket observanta över vad som händer på Grönland.
Vi har själva stått vid glaciärfloden vid Ilulissat och se hur isen rör sig. Det är skrämmande. Vi har skrivit om det i en blogg:
https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/651-snabbt-har-a-det-sa.htm

Ha det gott
Bob