SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4306. Då va svart populärt

Vi talar början av 1930-talet?? –kanske inte överallt för brunt dyker upp?? –men de flesta kameror var svarta då?? Så även de nydanande Leica kamerorna som lanserades i mitten av 1920-talet.

Så händer det något i början av trettiotalet?? Art deco hade slagit in med en stramare och enklare stil?? –och med en del metallglans i ornamenten?? De välsituerade köparna av Leica var vana att synas och glänsa?? –vilket gjorde att de krompläterade Leica efterfrågades?? –eftersom objektiven redan gjordes med nickel eller krom som ytbehandling?? Men redan 1933 började Leica II tillverkas med topp och botten med krompläterad mässing.. Samtidigt försvann nickelplättering mer och mer hos objektiven.

Men de svarta Leica kamerorna försvann inte utan var vanligast. Under perioden 1932-1948 tillverkades 36936 svarta Leica II och 15579 i glänsande krom.

Leica fabriken och större Leica kontor i storstäder som London och New York erbjöd redan från början uppgradering av en Leica modell till den senaste!! Detta betyder att många tidiga modeller byggdes om, hur många vet inte Leica, den en senare modell. Seniorplåtis har en tidig Leica I med serie nummer 1002 från början 1926. Troligen kom den till Stockholm den 26/1 1926 enligt Leica arkiven. Det är oklart om Stockholm hade egen verkstad för att modifiera den till den Leica II som den är idag: Det finns ingen noterig i Wetzlar om detta. Hos E.Leitz-London kunde den byggas om 1936 enligt publicerad prislista för £10.14.0.

De gamla Leica modellerna från tiden före WW2 är fortfarande möjliga att använda med standard 24x36 film och de är förvånansvärt billiga. Många kostar mindre än tiotusen kronor. Det finns alltid på eBay och två finns på tradera just nu (2023).

Här är vår stapel av svarta Leica från början av 1930-talet:

Leica I och Leica II från botten upp: Leica Standard, Leica I, Leica II och Leica (I>II)

Inlagt 2023-04-21 06:14 | Läst 1046 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina grejer det här! Som ofta även fungerar i dag! Och som går att reparera om det så skulle behövas!
Den med serienumret 1002 är en liten extra godbit! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-04-21 09:59
Hej Bengt,
Det är ju det oväntade för juniorer. Tänk att plåta med en sådan grej. Som att försöka köra en T-Ford.
Ha det gott
Bob
Fy på dig Bob! Sätta kromgluggar på svart/nickel-Leicor. Ett rent blasfemiskt beteende i Leicahimlen... :-D

Skämt åsido - jag för min del kan inte tänka mig något elegantare än en svart Leica II med nickelpläterade detaljer, försedd med en likaledes nickelpläterad Elmar 3,5/5cm.

Contax I kom 1932, och även den var svart med nickelpläterade detaljer. Direkt introduktionsåret kunde man få den med svart/nickelpläterad Sonnar 1,5/5cm - om man var mycket välsituerad, och ville ha något med ännu högre status än Leica.
Svar från Bob Bovin 2023-04-21 10:55
Hej Peter,
Jag vet att hedniskt beteende i denna fråga är känslig. Det Leica gluggar som finns med nickel plättering är i huvudsak från före 1935. Det stämmer att alla objektiv och kameror på bilden borde ha Ni yta. Jag har flera sådana, men min favorit Hektor 28mm f6.3 är ovanlig och dyr. Min Elmar 3,5cm f3.5 är en onumrerad Ni pläterad en som har Cr pläterats i andan att det var finare då. Den är köpt av en välrenommerad auktionsfirma i Wetzlar.
Den översta kameran har en femtiotals Super-Angulon och det skulle va en idealisk gatufoto kamera.
Din ideal kamera är väl inte så billig idag?
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob.
Det är en mycket fin och stilig stack som du presenterar för oss här.
Jag måste se om jag kan stapla några av mina också, men de kan inte hålla jämna steg med dina :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-04-21 19:56
Hej Erik,
Kamera staplar är den nya innegrejen på nätet. Så stapla på du också.
Men det är viktig cykeltävling på söndag.
Ha det väl
Bob