SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4337. Där åkte man dit?? –å får veta hur det känns

Då sitter man fast i en främmande dator?? –man kan inte fly?? Det går att placera mig i vilken situation som helst med hjälp av AI?? Precis var som helst i media runt klotet??

Har du tänkt på det?? --du som är gatufotograf?? Det är ju en samvetsfråga?? –även om det är tillåtet enligt vårt lands lagar att göra bilder på allmän plats av personer som finns där??

Där åkte man dit på foto i Lund anno 2023-05-20

Seniorplåtis försöker att vara ”inkognito” i det urbana livet??  I det här fallet känner jag mig lugn för hennes eventuella publicering på nätet?? Hon ser bara baksidan av mig??

Så här var situationen. Hon tillhörde en familj, troligen från Tyskland, och hon hade en snygg hatt?? Hon skall fångas på bild?? –tänkte seniorplåtis? Ofta vänder jag ryggen till och gör bilden med ett vidvinkelobjektiv?? Man missar sällan?? –men jag såg inte att hon tog en bild på mg!!

Inlagt 2023-05-22 05:39 | Läst 743 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Min dotter råkade ut för Jan Ehrssons smarta smygfotograferande. hon mådde verkligen dåligt en lång tid efteråt
syntax 2023-05-22 10:19
Förstår inte varför man skall må dåligt för att man blir fotograferad på gatan? Man när ju fullt synlig för alla andra som är där i alla fall. Gjorde hon något speciellt, hade hon något att skämmas för?
Sedan förstår jag inte heller att man skall smygfotografera? Det är bara fegisar som gör så. Det är fullt tillåtet att fotografera folk på gatan - det är en självklarhet. Som man väljer att uppträder på gata, får man alltså även finna sig i att bli fotograferad, om det inte kan bedömas som kränkande - och det är inte den avfotograferade som avgör om det är kränkande.
Frekeman 2023-05-22 12:53
Trist att din dotter mår dåligt av att bli fotograferad. Är hon vuxen och utflugen? Om inte så kanske du kan förklara för henne att det är en del av att leva i ett öppet samhälle att ibland bli fotograferad mot sin vilja och att faktiska (ej inbillade) negativa konsekvenser är som regel helt obefintliga. Är din dotter vuxen så är det förstås hennes eget ansvar att se till att hon inte mår dåligt av icke-problem.
Svar från Bob Bovin 2023-05-22 14:06
Hej Per-Olov,
Jag vet inte vilken typ av bilder din dotter blev utsatt för, men så länge de inte är kränkande får hon lära sig att leva med dem. Vi lever i ett fritt land på en allmän plats.
Av de bilder vi ser i vårt land är väldigt få kränkande. De flesta gatufotografer vill visa det daglig och alldagliga livet här.
Ha det väl
Bob
Hej Bob - ja der fik du igen :-)
Du skriver:
"Det är ju en samvetsfråga?? –även om det är tillåtet enligt vårt lands lagar att göra bilder på allmän plats av personer som finns där??"
Det ämnet har debatterats/diskuterats flera gånger tidigare och jag har också deltagit i debatten. Jag lämnar det där, men vill bara här säga att jag för min del fotograferar människor i miljöer och det brukar vara flera personer på bilderna – inte egentliga porträtt. Men det är bara jag och det jag lärde mig när jag började fotografera på gatan. Du gör det på ditt sätt och jag följer dig, det vet du.
Med många vänliga fotohälsningar hälsningar från Erik - situationsfotograf.
PS: Jag fotograferar med kameran upplyft :-)
Svar från Bob Bovin 2023-05-22 14:14
Hej Erik,
Tack för att du följer mina bilder och kommenterar troget. Jag uppskattar det mycket.
Jag försöker ta bilder som har en rolig knorr. De får inte va kränkande. Dessutom gör jag nästan aldrig en bild av människor i nöd eller svårigheter. Men för att få en bild så sann som möjligt bär jag kameran i handen utan att föra den till ögat.
Jag är en gammal gubbe och ingen bryr sig om en sådan. Någon enstaka stannar och snackar om kameran och kanske livet.
Ha en fin dag
Bob
Bilden är bra - rent trevlig. Den visar en stolt och glad fotograf: "Här kommer jag, och jag tar mina bilder... "
Svar från Bob Bovin 2023-05-22 14:16
Tack Peter,
Hon fotograferade troligen sin familj som just passerade mig. Jag kom nog med av misstag likt stadens träd.
Ha en solig eftermiddag
Bob
Min tolkning av bilden är nog snarare att kvinnan leende tar en selfie än att hon plåtar ryggtavlan på någon som smygfotograferar henne. Men det går ju inte att veta säkert.

På tal om att bli fotograferad i det offentliga rummet så är juridiken som nämnts i annat inlägg generös med tillåtligheten av det. Det som kanske vissa avfotograferade oroar sig för är, som Bob berör, var och hur bilden publiceras. Men även på den punkten måste risken för att råka ut för någon verklig skada vara försvinnande liten. Åtminstone så länge vi talar om gatuvimlet och inte badstranden.

Det hela kokar väl ned till att vi som individuella fotografer har stor frihet att fotografera i det offentliga. Men som med mycket annan frihet är den förenad med ett visst eget ansvar också.

/F
Svar från Bob Bovin 2023-05-22 14:22
Hej Fredrik,
Helt klart har man ansvar. Ta aldrig en kränkande bild. Jag undviker människor i trångmål eller svårigheter.
Tag tror inte att hon tog en bild av sig själv. Bakgrunden var kass, medan familjens bakgrund var bättre. Om man bortser från den här gubben.
I dagens bildflöde drunknar nästan alla bilder. Bara trogna vänner ser bilderna. Några ger jag ut i bokform.
Ha det väl
Bob
Hon ser så glad ut så hon fick nog en bra bild.
Svar från Bob Bovin 2023-05-22 14:23
Hej,
Hela den familjen skrattade och gladdes nog åt besöket i Lund.
Ha en fin dag
Bob