SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4440. Torsdag 30/8 2007 00:44 norr Svalbard

Under livets gång har man ingen aning om vad man skall vara med om?? Det avgörande ögonblicket någon tidig morgon när man inte är beredd?? Plötsligt sker det utan förvarnig??

Plötsligt skiner midnattssolen genom en hinna i sälen?? –medan en stor isbjörnshane smörjer kråset med sitt senaste byte?? –på isen norr om den 50 breddgraden?? --norr om Svalbard??

Båten, ett gammal underhållsbåt till de svenska fyrarna, M/S Stockholm hade försiktigt kryssat kring i den spruckna vinterisen vid nordpolen med 12 nyfikna gäster med stora zoomobjektiv.

Den vita nallen tugga ostört vidare på sin säl?? –som efter en stund var bara ett skelett. Han behövde ett sådant skrovmål var 12 dag. Men klarar att va utan mat upp till en månad. I det här fallet delade han med en kompis och efter de tog sig sedan sovstund och smälte godiset??

Man undrar när man står där och ser dem sova?? --hur länge skall det finnas is kvar för att fånga säl på??  Det är svårt att räkna dem alla?? –för isbjörnar vandrar omkring långa sträckor. Det anses finnas 20 till 25 tusen i Arktis. Det betyder att det finns en osäkerhet på 20%. Dessutom tillåter Kanada licensjakt på 600 individer för inuiterna. I norra delen av landet finns det tecken på att isbjörnarna minskat med 25 %. Man kan ju undra om vi vet vad vi gör??

Seniorplåtis lär aldrig mer se en isbjörn med solglitter i pälsen, som den här, man önskar att yngre generationer skall få uppleva det?? Låt isbjörnarna leva!!

Glänsande isbjörn torsdag den 30/8 2007 Kl 00:44 norr Svalbard

Inlagt 2023-09-02 07:55 | Läst 1042 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Maffig bild! Ja, både du och jag får nog vara glada att du ändå tog den här bilden, vi lär inte uppleva detta igen.. Senast jag såg Isbjörnar var på Skansen.. dom såldes tydligen 1984 enligt google!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2023-09-02 14:59
Hej,
Det är nog så. Det börjar bli mycket dyrt att åka upp till Svalbard på fotoinriktad båtresa. Det blir bara proffsfotografer och rika som har råd att besöka en vecka i isländskaste för att plåta isbjörn.
Men kolla t ex Paul Nicklen som plåtar de båda polernas liv.
Ha det väl
Bob
Ruskig bild. jag vet inte om det höjer min sympatinivå för monstret. Lunchen i fråga kunde lika gärna var någon vän till mig. Men visst - alla skall få leva.
Svar från Bob Bovin 2023-09-02 15:17
Hej Peter,
Tack för din kul kommentar.
Isbjörnens matvanor skiljer sig inte från de flesta rovdjurens beteende. Inklusive människans. Vi kan ju studera matlagning i timmar på TV. Vi sätter ju i oss en oxfilé utan att blinkar och vi till och med föder upp djur för att äta. Dessutom har vi ju ett stort spill i vårt ätande. Isbjörnen äter upp allt på en säl eller val.
Du har rätt i att isbjörnen skulle utan urskiljning äta upp dig eller din vän. Han ser oss som det däggdjur vi är. Isbjörnen har samma beteende som ett lejon eller hyena.
Problemet är att evolutionen har gett oss en för stor hjärna och därmed har vi blivit rovdjuret högst på upp i näringskedjan. Det förödande effekten har blivit att vi nu för är för många. Isbjörnarna är bara 25000 och utgör inget hot mot livet på gjorden.

Jag har en känsla att du väntade det här från mig när du skrev din text.
Ha det gott
Bob
syntax 2023-09-02 15:53
Jo -ha, ha. Jag väntade mig nog något sådant. Dessvärre har du ju helt rätt. De är väl bara det att vi inte har för vana att med tänderna slita upp grisen från Scan i solnedgångens röda motljus.

Själv har jag inget spill i mitt ätande. Jag är ett enpersonshushåll, jag vet precis hur mycket jag äter. Då lagar jag den kvantiteten - och sedan äter jag upp den.
Folk som kastar mycket mat brukar jag anbefalla H.C. Andersens saga. "Flickan som trampade på brödet" som lämplig kvällslektyr... :-)

Vi gör ett för stort fotavtryck på planeten därför att vi är för många. Det är grunden och svaret på alla våra miljöproblem. Det är den stora elefanten i rummet som står synlig för alla och envar - men som de flesta inte låtsas se.